Vrei un motiv să slăbești? Kilogramele în plus, vinovate de cancer

Dana Lascu |
Data publicării:
Tineri, greutate corporală
Tineri, greutate corporală

Obez sau supraponderal? Ei bine să știți că greutatea corporală excesivă e implicată în aproximativ 3,9% din cazurie de cancer la nivel mondial în 2012, cifră care se așteaptă să crească în deceniile următoare, date fiind tendințele actuale de răspândire a obezității și supraponderabilității.

Politicile, sistemele economice și practicile de marketing care promovează consumul de alimente bogate calorii, schimbarea tiparelor comportamentale care cuplează consumul total ridicat de energie cu activitate fizică insuficientă și mediile construite de om care amplifică acești factori, conduc la o creștere globală în greutate corporală excesivă, potrivit unui nou raport.

Raportul, prezentat la începutul anului, online, în revista „CA: Un Journal of Cancer for Clinicians", un jurnal revizuit de către Societatea Americană pentru Cancer, arată că excesul de greutate corporală era implicat în aproximativ 3,9% din toate cazurile de cancer în întreaga lume, în 2012, cifra care va crește, fără îndoială, în deceniile viitoare, având în vedere tendințele actuale.

Crește numărul persoanelor obeze și supraponderale

Lucrarea, ai cărui co-autori sunt cercetători și specialiști de la American Cancer Society, Imperial College din Londra, și Facultatea de Sănătatea Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard, prezintă modele globale și regionale de greutate corporală excesivă, precum și factori care amplifică epidemia de obezitate și supraponderabilitate, un rezumat al dovezilor care leagă excesul de greutate corporală de riscul de cancer, dar și acțiuni de politică în sănătate care ar putea contribui la rezolvarea problemei. Cercetătorul dr. Hyuna Sung, care deține și un doctorat, de la Societatea Americană de Cancer, este principalul autor al raportului.

Conform datelor oficiale, prevalența excesului de greutate corporală a crescut în întreaga lume din anii 1970. În 2016, aproximativ 40% dintre adulți și 18% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani au avut o greutate corporală excesivă, echivalentul a aproape 2 miliarde de adulți și 340 milioane de copii din întreaga lume.

Raportul precizează că prevalența excesului de greutate corporală a crescut rapid în majoritatea țărilor din toate grupurile de populație. Câteva dintre cele mai mari creșteri se întâlnesc în țările cu venituri mici și mijlocii, probabil ca rezultat al răspândirii „stilului de viață occidental", alcătuit din alimente bogate în calorii și nutrienți, alături de niveluri reduse de activitate fizică.

În 2015, aproximativ 4 milioane de decese au fost atribuite excesului de greutate corporală. Impactul economic mondial al bolilor legate de excesul de greutate este estimat la 2 trilioane de dolari.

În 2012, excesul de greutate corporală a reprezentat aproximativ 544.300 din tipurile de cancer, 3,9% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial, proporția variind de la mai puțin de 1% în țările cu venituri mici, la 7% sau 8% în unele țări occidentale cu venituri mari și în Orientul Mijlociu și țările din Africa de Nord.

Ce tipuri de cancer provoacă

Supraponderabilitatea și obezitatea au fost asociate cu un risc crescut de 13 tipuri de cancer: cancere ale sânului (postmenopauză), colon și rect (colorectal), de uter, de esofag (adenocarcinom), veziculul biliar, rinichi, ficat, ovar, pancreas, stomac și tiroidă, precum și meningiom și mielom multiplu. Mai recent, excesul de greutate a fost denumit ca fiind o cauză probabilă a cancerului de prostată avansat, precum și a cancerului la nivelul gurii, faringelui și laringelui.

Bogăția națională este cel mai evident mecanism sistematic al obezității populației. Tranziția economică către o economie mai bogată aduce cu ea un mediu care precipită și favorizează obezitatea. Fiecare creștere de 10.000 dolari americani a venitului național mediu este asociată cu o creștere a indicelui de masă corporală de 0,4 în rândul adulților.

Cu toate acestea, prosperitatea nu este întotdeauna corelată cu excesul de greutate corporală. Prevalența obezității este destul de scăzută în țările cu venituri mari din Asia Pacific (interval de 4% -7%), ceea ce este probabil rezultatul aderării la obiceiurile alimentare tradiționale, care conduc la un consum redus de calorii și la un sistem de transport activ care implică de obicei mersul pe jos ca parte a activității zilnice. În același timp, prevalența obezității este foarte mare în unele țări cu venituri mici, cum ar fi unele țări insulare din Pacific (40% -65%) și Egipt (43% dintre femei și 24% dintre bărbați).

În Uniunea Europeană, incluzând aici și România, prevalența obezității este între 20-30% la adulți, iar la copii între 5,01 și 10%.

Stoparea creșterii prevalenței obezității este una dintre cele nouă obiective principale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2025 pentru a aborda povara tot mai mare a bolilor netransmisibile, inclusiv a cancerului. În timp ce ritmul curent al creșterii și al provocărilor existente face ca realizarea acestui obiectiv să fie puțin probabilă, OMS declară că strategiile prioritare care trebuie adoptate de guverne, industrii și societăți civile includ intervenții la nivelul întregii populații, conduse de politici pentru a rectifica producția, distribuția, marketingul alimentelor nesănătoase și schimbările din mediul construit pentru a promova niveluri adecvate de activitate fizică.

Ce ar trebuie schimbat la nivel global

Aceste intervenții includ eliminarea trans-grăsimilor prin elaborarea legislației care să interzică utilizarea acestora în lanțul alimentar; reducerea consumului de zahăr prin impozitarea efectivă a băuturilor îndulcite cu zahăr; implementarea subvențiilor pentru creșterea consumului de fructe și legume; limitarea porțiilor de mâncare și a mărimii pachetului pentru a reduce aportul de energie și riscul de exces de greutate corporală; modificarea designului urban asfel încât să încorporeze elementele centrale ale densității rezidențiale, rețelele stradale conectate care să includă trotuare, accesul ușor la o diversitate de destinații și accesul la transportul public; oferirea de acces convenabil și sigur la spațiul public de calitate și o infrastructură adecvată pentru a sprijini mersul pe jos și ciclismul.

Există un consens general privind oportunitățile de control al obezității prin intermediul implementării coordonate și multisectoriale a acțiunilor de bază ale politicilor de promovare a unui mediu favorabil unei alimentații sănătoase și a unei vieți active", scriu autorii.

Creșterea rapidă atât a prevalenței excesului de greutate corporală cât și a celei de cancer evidențiază necesitatea unei concentrări sporite asupra identificării, implementării și evaluării intervențiilor pentru prevenirea și controlul excesului de greutate corporală".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel