Zâmbetul, efect surprinzător asupra stării psihice

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Optimismu este benefic
Optimismu este benefic

Zâmbetul te face mai fericit, asta au descoperit cercetătorii. Totuși, oamenii nu ar trebui să renunțe la medicamente și să înceapă să zâmbească, pentru a se trata de depresie, mai atenționează ei. 

Renunțara la încruntare ar putea să vă facă puțin mai fericit, asta este concluzia oamenilor de știință. Deși majoritatea dintre noi știm asta, oamenii de știință nu erau siguri.

"Înțelepciunea convențională ne spune că ne putem simți puțin mai fericiți dacă zâmbim pur și simplu sau că putem ajunge într-o dispoziție mai serioasă dacă ne încruntăm", a declarat cercetătorul principal Nicholas Coles, student în psihologia socială la Universitatea din Tennessee , Knoxville.

"Dar psihologii nu au fost de acord cu această idee de peste 100 de ani", a menționat Coles într-un comunicat de presă al școlii, scrie webmd.com.

Controversa asupra teoriei a fost sporită în 2016, când 17 echipe de cercetători nu au reușit să reproducă un experiment bine cunoscut care a arătat că zâmbetul poate face pe oameni să se simtă mai fericiți. „A fost nevoie de un volum mai mare de date”, a spus Coles.

"Unele studii nu au găsit dovezi că expresiile faciale pot influența sentimentele emoționale", a spus el. "Dar nu ne putem concentra asupra rezultatelor unui studiu. Psihologii au testat această idee încă de la începutul anilor 1970, așa că am vrut să analizăm toate dovezile".

Astfel, Coles și colegii săi au analizat aproape 50 de ani de date din 138 de studii care au încercat să determine dacă expresiile faciale pot afecta dispozițiile oamenilor. Studiile au inclus peste 11.000 de persoane din întreaga lume.

Concluzia cercetătorilor: Expresiile faciale au un efect redus asupra sentimentelor: zâmbetul face ca oamenii să se simtă mai fericiți, privirea furioasă îi fac să se simtă mai nervoși și încruntarea și îi face să se simtă mai triști.

Zâmbetul nu înlocuiește medicamentele

Studiul a fost publicat în revista Psychological Bulletin. Coles a subliniat că nimeni nu ar trebui să-și arunce antidepresivele și să înceapă să râdă în schimb."Nu credem că oamenii își pot zâmbi pentru a fi fericiți", a spus el.

Dar aceste constatări sunt incitante, pentru că ele oferă o idee despre modul în care mintea și corpul interacționează pentru a modela experiența noastră conștientă de emoție. Încă mai avem multe de învățat despre aceste efecte de feedback facial, dar aceasta meta-analiza ne-a adus mai aproape de a înțelege cum funcționează emoțiile ".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel