Zona zoster și atacul de cord. Vezi care este legătura

Angela Sabău / 18 Martie 2019 / 16:43
Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare

Zona zoster ar putea crește riscul de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În special, dacă această afecțiune vine înainte de 40 de ani. Rezultatele unui studiu confirmă teoria.

Virusul care provoacă zona zoster (acelaș care provoacă și varcela) ar putea f legat de un risc crescut de accident vascular cerebral ș infarct. Rezultatul unui studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology spune că herpesul zoster, o erupție dureroasă provocată de virusul varicelă-zoster (același virus care cauzează varicela) confirmă această teorie.

Cercetătorii sud-coreeni au folosit o bază de date medicală națională pentru a identifica diagnosticele de zona zoster, accident vascular cerebral și atac de cord și au analizat perioada 2003 - 2013.

Ei au comparat 23.213 persoane care au făcut zona zoster în această perioadă și au comparat ratele ulterioare de infarct miocardic și accident vascular cerebral la aproximativ 23.213 persoane care nu au făcut această afecțiune. Ei au descoperit că persoanele care au avut zona zoster au avut un risc cu 35% mai mare să facă atac de cord și un risc cu 59% mai mare să facă un accident vascular cerebral.

Risc mai mare înainte de 40 de ani

Riscul de accident vascular cerebral a fost cel mai mare printre persoanele care au avut zona zoster înainte de a vârsta de 40 de ani. Cercetătorii au descoperit că riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral a fost cel mai mare în anul ce a urmat după ce persoana a făcut zona zoster, după care a scazut lent în timp.

Deși aceste constatări necesită un studiu suplimentar al mecanismului care determină pacienții cu herpesul zoster să aibă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, este important ca medicii care tratează acești pacienți să îi facă conștienți de riscul crescut la care sunt expuși, potrivit Dr. Sung-Han Kim , liderul echipei de cercetare al studiului.

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy