5 lucruri care ameliorează mahmureala. Leacuri dovedite științific

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mahmureala apare după ce ai consumat prea mult alcool. Foto: Pixabay
Mahmureala apare după ce ai consumat prea mult alcool. Foto: Pixabay

Mahmureala este modul în care organismul ne amintește că am consumat prea mult alcool. Există însă câteva lucruri care pot ameliora efectele nefaste și care sunt dovedite științific. 

Fiziologic, mahmureala presupune un cumul de efecte: diaree, oboseală, cefalee, greață și tremur, sunt simptomele clasice. Uneori, tensiunea arterială sistolică (cea mai mare) crește, inima bate mai repede decât în mod normal, iar glandele sudoripare supraproduc - dovadă că răspunsul de „luptă sau fugi” este accelerat. Unii oameni devin sensibili la lumină sau la sunete. Alții suferă o senzație de rotire (vertij).

Cauzele sunt la fel de variate ca și simptomele. Alcoolul este metabolizat în acetaldehidă, o substanță toxică când este în cantități mari. Cu toate acestea, concentrațiile rareori ajung atât de mari, deci nu aceasta este explicația completă.

Consumul de alcool interferează cu activitatea creierului în timpul somnului, astfel încât mahmureala poate fi o formă de privare de somn. Alcoolul deshidratează, dă peste cap hormonii care ne reglează ceasul biologic și poate declanșa, de asemenea, migrene.

Citește și: Mituri despre mahmureală care îți fac mai mult rău

Mahmureala începe după ce alcoolemia începe să scadă. De fapt, potrivit unor experți, cele mai grave simptome apar atunci când nivelurile de alcool în sânge ating zero.

Ingredientul cheie pare să fie „băutul până la intoxicație”; cât ai băut pentru a ajunge la acest nivel este mai puțin important, pentru că depinde de toleranța fiecăruia. De fapt, mai multe studii sugerează că cei care beau puțin sau moderat au risc mai mare de a avea mahmureală decât cei care beau mult de obicei.

Cu toate acestea, există și cercetări aparent contradictorii care arată că la persoanele cu antecedente familiale de alcoolism mahmureală este mai rea. Experții de la Harvard Health News spun și că unele persoane pot ajunge la probleme cu alcoolul, pentru beau în continuare în încercarea de a ameliora simptomele mahmurelii.

Citește și: Mahmureală. Cum să o evitați de Revelion

Dr. Robert Swift, cercetător la Centrul Medical Providence Veterans Affairs din Rhode Island, coautor în 1998 a uneia dintre puținele recenzii despre mahmureală (link direct recenzie), de altfel una dintre cele mai frecvent surse citate pe această temă, arată că sunt câțiva pași de făcut pentru a scăpa de efectele de după consumul de alcool, dar și mituri care ne pot face rău. Spre exemplu, să mai bei un pahar – două, după ce te-ai trezit cu mahmureală, pe modelul „cui pe cui se scoate”, e de fapt un mit periculos, spune Dr. Robert Swift. „Modelul cui pe cui se scoate doar perpetuează problema, nu-ți dă voie să te recuperezi”, spune medicul. 

1. Beți anumite lichide dacă v-ați trezit mahmur. Alcoolul deshidratează, favorizând urinarea, deoarece inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi. Dacă mahmureala include diaree, transpirație abundentă sau vărsături, este posibil să fiți și mai deshidratat. Deși greața poate face dificilă, chiar și câteva înghițituri de apă sau ceai pot ameliora mahmureala.

2. Consumați carbohidrați. Consumul de alcool poate reduce nivelul zahărului din sânge, deci, teoretic, o parte din oboseală și din durerile de cap date de mahmureală pot fi declanșate pentru că creierul nu are suficient combustibil ca să funcționeze. Apoi, mulți oameni uită să mănânce atunci când beau, scăzând și mai mult glicemia. Pâinea prăjită și sucul de citrice sunt o modalitate  bună de a reduce efectul negativ.

3. Evitați băuturile alcoolice de culoare mai închisă. Experimentele au arătat că băuturile limpezi, cum ar fi vodca și ginul, tind să provoace mahmureală mai rar decât cele de culoare mai închisă, cum ar fi whisky, vin roșu și tequila. Principala formă de alcool în băuturile alcoolice este etanolul, dar băuturile întunecate conțin compuși chimici (congeneri), inclusiv metanol. Potrivit revizuirii realizate de Dr. Swift, în organism, aceleași enzime procesează etanolul și metanolul, dar metaboliții metanolului sunt deosebit de toxici, deci pot provoca o mahmureală mai rea.

4. Luați un calmant, dar nu paracetamol. Aspirina, ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta cu durerea de cap și u senzația de durere generală. În schimb, efectele toxice ale acetaminofenului (paracetamolului) asupra ficatului pot fi accentuate de prezența alcoolului în sistemul dumneavoastră.

5. Vitaminele B și zincul. Un studiu de mică anvergura, publicat în Journal of Clinical Medicine (link direct studiu), care a evaluat dietele timp de 24 de ore înainte și după excesul de alcool, arată că mai multe componente dietetice influențează metabolismul alcoolului și, prin urmare, pot afecta dezvoltarea unei mahmureli. Cercetătorii au descoperit că persoanele al căror consum de alimente și băuturi conținea cantități mai mari de zinc și vitamine B aveau mahmureală mai puțin severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel