5 motive surprinzătoare care vă cresc tensiunea arterială

Florina Pop |
Data publicării:

O dietă cu prea multă sare, un job prea stresant uneori și un somn întrerupt duc la creșteri ale tensiunii arteriale, dar sunt și alte motive, nu atât de comune.

Hipertensiunea nu este numită degeaba ”ucigașul tăcut”. ”Tensiunea arterială crescută, în majoritatea cazurilor, este asimptomatică. Oamenii nu simt că o au, motiv pentru care screeningul regulat este atât de important”, spune medicul Lawrence Phillips, MD, cardiolog și profesor asistent de medicină la NYU Langone Health.

Iată câteva motive pentru care tensiunea arterială crește:

1. Prea multe alimente procesate - mâncați prea mult alimentele procesate, iar aportul excesiv de sodiu are un impact direct asupra tensiunii arteriale. ”Mai multă sare echivalează cu mai mult sodiu din sânge, care apoi trage apă din țesuturile din jur în vasele dumneavoastră și crește volumul de sânge”, spune cardiologul Amnon Beniaminovitz de la Manhattan Cardiology.

2. Nu faceți destulă mișcare - ”A fi sedentar duce la creșterea tensiunii arteriale, atât indirect, cât și direct”, spune medicul citat mai devreme. Exercițiile fizice, făcute periodic, vă ajută să mențineți o tensiune arterială sănătoasă, făcând vasele de sânge mai conforme (sau mai flexibile) și mai puțin sensibile la influențele hormonale. O meta-analiză a aproape 400 de studii arată că exercițiile fizice regulate ar putea fi la fel de eficiente ca medicamentele prescrise frecvent pentru tensiunea arterială.

3. Ești stresat mai mereu - hormonii de stres precum cortizolul și adrenalina sunt eliberați în sânge pentru a ne ajuta să scăpăm de pericol (să luptăm sau să fugim) - cresc ritmul cardiac, cresc tensiunea arterială, constrâng vasele de sânge și ne măresc pupilele pentru a ne ajuta să gândim și să mișcă-te repede, explică dr. Beniaminovitz.

4. Te simți singur sau izolat social - când sentimentele de singurătate sau izolare persistă, pot declanșa aceeași eliberare periculoasă a hormonilor de stres care crește tensiunea arterială. Specialiștii susțin că singurătatea cronică este asociată cu depresia, iar studiile au observat o corelație între depresie, creșterea ulterioară în greutate și creșterea tensiunii arteriale.

5. Apnee - un somn inadecvat poate duce la hipertensiune arterială prin creșterea hormonilor de stres sau prin creșterea poftei de mâncare fast food și contribuind astfel la creșterea în greutate; cea mai mare cauză de hipertensiune arterială legată de somn este apneea obstructivă în somn - o tulburare care determină pe cineva să nu mai respire pentru perioade scurte de timp în timp ce doarme din cauza unei obstrucții a căilor respiratorii superioare, potrivit prevention.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel