Cum să ții tensiunea arterială sub control fără medicamente. 5 recomandări dovedite științific

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Fructele fac parte dintr-un stil de viață sănătos
Fructele fac parte dintr-un stil de viață sănătos

Specialiștii susțin, cu argumente științifice, că la baza creșterii tensiunii arteriale stau nu doar anumite alimente, ci și durerea, antidepresivele și singurătatea.

Cercetătorii susțin că o dietă bazată de alimente vegetale, dar și o cantitate limitată de alimente animale, ar ține sub control tensiunea arterială. Dacă sarea, îngrijorarea și mânia o pot crește și aceste fapt nu mai e pentru mulți o necunoscută, e bine să știți că și alte aspecte duc la hipertensiune precum: adaosul de zahăr, singurătatea, apneea de somn, nu ai destul potasiu, durere, suplimente din plante, probleme cu tiroida, vizita la medic, anticoncepționale, antidepresivele. 

Unele alimente ajută la menținerea în limite normale a tensiunii arteriale

Dintre alimentele benefice, recomandate de specialiștii webmd amintim:

* iaurt - ajută la strângerea și relaxarea vaselor de sânge atunci când ar trebui; e sursă de calciu fără prea mult zahăr sau grăsimi.

* pește – somonul conservat sau sardinele sunt o altă sursă de calciu; uleiul de pește, macrou și sardinele conțin omega-3, acizii grași care stimulează sănătatea și vă ajută inima; 

* semințe - precum dovleacul, inul și floarea-soarelui se adaugă la salate, iaurt sau fulgi de ovăz; 

* sfecla – un amestec de trei părți de sfeclă de zahăr și o parte de suc de mere pot face tensiunea arterială sistolică să scadă în doar câteva ore, susține un studiu; 

* usturoi - stimulează nivelurile de oxid nitric care dilată vasele de sânge.

* ciocolata neagră ridică nivelul de oxid nitric și duce la relaxarea vaselor de sânge;

* fistic – asemeni nucilor și migdalelor, fisticul este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase care ajută inima; în plus, fisticul pare să aibă un foarte puternic efect asupra scăderii tensiunii arteriale;

* rodii - sucul de rodii consumat regulat scade tensiunea arterială

Vinul roșu?

Cercetători de la King's College din Londra, Marea Britanie, au demonstrat, într-un studiu, cum resveratrolul - un compus vegetal care se găsește natural în afine, vin roșu, struguri roșii și arahide și căruia i s-a acordat multă atenție în lumea medicală – scade tensiunea arterială crescută.

”Resveratrolul mediază scăderea tensiunii arteriale prin inducerea în mod paradoxal a oxidării proteinelor, în special în perioadele de stres oxidativ, un mecanism care poate fi o caracteristică comună a moleculelor antioxidante”, au afirmat autorii studiului, citați de medicalnewstoday.

Cercetarea a fost publicată în revista Circulation, iar studiul științific poate fi citit AICI.

Efectele asupra gândirii

Tensiunea arterială ridicată pare să accelereze o scădere a performanței cognitive la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici, potrivit unei noi cercetări publicate astăzi în Hypertension (link direct studiu), jurnal al American Heart Association.

„Am anticipat inițial că efectele negative ale hipertensiunii arteriale asupra funcției cognitive ar fi mai critice atunci când hipertensiunea arterială a început la o vârstă mai mică, cu toate acestea, rezultatele noastre arată o scădere accelerate similară a performanței cognitive, indiferent dacă hipertensiunea a început la vârsta medie sau mai târziu în viață”, a spus autorul studiului dr Sandhi M. Barreto, profesor de medicină la Universidade Federal de Minas Gerais din Belo Horizonte, Brazilia. Studiul științific poate fi citit AICI.

Hipertensiunea diagnosticată la oamenii ajunși la 40-50 de ani și netratată ar duce la leziuni cerebrale la bătrânețe, susține un studiu.

Diete recomandate

Flavanolii - care se găsesc în ceai, fructe de pădure și mere - pot reduce tensiunea arterială, arată un studiu. Cercetătorii au definit o „dietă sănătoasă” ca fiind una care conține multe fructe și legume, nuci, pește, consum moderat de alcool și carne roșie minimă. Persoanele care consumă o dietă bogată în alimente bogate în flavanoli - cum ar fi fructe de pădure, ceai și mere - tind să aibă tensiune arterială mai mică, potrivit unui nou studiu.

Cercetători de la Universitatea din Warwick susțin că o dietă bazată de alimente vegetale, dar și o cantitate limitată de alimente animale, ar ține sub control tensiunea arterială.

Autor principal al studiului, Joshua Gibbs de la Universitatea din Warwick, declară, într-un comunicat: „În esență, orice schimbare către o dietă bazată pe plante este una bună. (…) Am revizuit 41 de studii care au implicat 8.416 participanți, în care au fost evidențiate efectele a șapte diete diferite pe bază de plante (inclusiv DASH, Mediteranean, Vegetarian, Vegan, Nordic au fost studiate, în studii clinice controlate, conținut ridicat de fibre și legume ridicate) cu tensiune arterială. O revizuire sistematică și meta-analiză a acestor studii a arătat că majoritatea acestor diete au scăzut tensiunea arterială. Dieta DASH a avut cel mai mare efect de reducere a tensiunii arteriale cu 5,53/3,79 mmHg în comparație cu dieta de control și cu 8,74 / 6,05 mmHg în comparație cu o dietă obișnuită”.

Sensibilitatea la sare

Unii oameni pot mânca o mulțime de alimente sărate - pizza, murături, covrigi – și au o tensiune arterială normală. Alții, în schimb, se trezesc după ce consum mâncăruri sărate cu o tensiune crescută. "Nu există vreun test ușor care să determine cine are o sensibilitate la sare. (...) Cu toate acestea, știm că americanii mănâncă mult mai multă sare decât au nevoie, de aceea este logic să sfătuim toată lumea să taie din sare", apreciază endocrinologul Gordon Williams, profesor de Medicină la Harvard Medical School.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel