Tensiunea arterială și sensibilitatea la sare: cum o influențează una pe cealaltă
Tensiunea arterială este influențată de consumul de sare la unii oameni. Circa o treime dintre cei cu hipertensiune arterială pare a fi rezistentă la sare.
Tensiunea arterială, sare. Unii oameni pot mânca o mulțume de alimente sărate - pizza, murături, covrigi – și au o tensiune arterială normală. Alții, în schimb, se trezesc după ce consum mâncăruri sărate cu o tensiune crescută.
"Nu există vreun test ușor care să determine cine are o sensibilitate la sare. (...) Cu toate acestea, știm că americanii mănâncă mult mai multă sare decât au nevoie, de aceea este logic să sfătuim toată lumea să taie din sare", apreciază endocrinologul Gordon Williams, profesor de Medicină la Harvard Medical School.
Acesta a participat la un studiu, publicat în Endocrine Review, care a arătat că la hipertensivi sunt 18 gene asociate cu sensibilitatea la sare. Înțelegerea acestor variante, crede Williams, ar ajuta medicii să prevină și să trateze hipertensiunea arterială cu mai multă precizie.
Tensiunea arterială, sare: procente
Cercetarea a arătat că aproximativ 60% dintre persoanele cu hipertensiune arterială sunt considerate sensibile la sare. La fel și un sfert dintre persoanele cu tensiune arterială normală, deși acestea pot dezvolta tensiune arterială mai târziu. Sensibilitatea la sare crește odată cu vârsta și creșterea în greutate. La aceste concluzii s-a ajuns ca urmare a monitorizării atente a tensiunii arteriale și a măsurării continue a cât de mult sodiu lasă corpul în urină.
Autorii studiului au descoperit o altă categorie: circa o treime dintre persoanele cu hipertensiune arterială par a fi rezistente la sare și aproximativ 4% până la 5% dintre oameni au ceea ce este cunoscut sub denumirea de sensibilitate inversă la sare, ceea ce înseamnă că tensiunea lor arterială scade, de fapt, atunci când mănâncă sare.
Gordon Williams avansează o explicație pentru această sensibilitate. Crede că ar proveni din prezența redusă a sării în dietele oamenilor din vechime. Se întreabă de ce nu au dispărut aceste gene dacă acum nu ne mai ajută să supraviețuim în lumea modernă. "Oamenii au păstrat variante asemănătoare de gene geniale care îi ajută să țină atât de calorii, cât și de sodiu. Acum, mediul nostru este plin de alimente sărate, bogate în calorii. Deci, aceste variante contribuie la hipertensiunea arterială și obezitate - doi factori principali ai bolilor de inimă", potrivit site-ului Harvard Health Publishing.
Tensiunea arterială, sare: variante
"În prezent, folosim ceea ce numesc abordarea„ ruletei rusești "pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Încercăm un medicament și vedem dacă funcționează. Dacă nu, încercăm un al doilea și poate un al treilea. Și amestecăm și se potrivesc până când tensiunea arterială scade", spune medicul Williams.
Crede că, într-o zi, deciziile medicamentoase pentru tratarea hipertensiunii arteriale vor fi ajustate pentru a reflecta variantele genetice unice ale unei persoane. Și tot pe viitor, adaugă el, dacă viitoarele studii clinice confirmă cele mai importante variante, un simplu test de sânge ar putea dezvălui care medicamente ar funcționa cel mai bine pentru fiecare individ și cât de multă sare este sigură pentru consum.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienții cu cancer20.11.2025, 19:27
-
-
-
Ce se întâmplă cu salariile din Sănătăte. Alexandru Rogobete, lămuriri20.11.2025, 14:44
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
