Tensiune arterială: ar reduce consumul de alimente locale riscul de diabet?

Brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți, toate făcute de producători locali, ar reduce tensiunea arterială și riscul de diabet, susține un studiu făcut în Italia....
Tensiune arterială, alimente locale. Un studiu pilot, pe 6 luni, în Italia, susține că mâncarea de alimente locale, cu mai puțini aditivi, ar reduce riscul de grăsime abdominală, tensiune arterială și diabet. Studiul este unul mic, dar concluziile interesante.
E cunoscut faptul că alimente ultra-procesate nu sunt sănătoase, iar cea mai auzită explicație este că ele au niveluri ridicate de grăsimi, zahăr și sare, dar și o serie de aditivi. Aceștia din urmă au fost centrul unei cercetări recente, publicată în revista Diabetes & Metabolism. Aceasta s-a făcut în Italia unde cercetătorii și-au propus să înțeleagă efectul consumului de alimente produse local. Și în loc să se concentreze pe conținutul de grăsimi și zahăr, aceștia erau interesați exclusiv de aditivi. Studiul lor s-a concentrat pe brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată, informează medicalnewstoday.
Tensiune arterială, alimente locale: o mulțime de teste înainte
La cercetare au luat parte 159 de oameni. I-au împărțit în două grupuri și le-au făcut mici verificări medicale - înălțime, greutate, tensiune arterială sistolică (presiunea în artere atunci când inima se contractă), tensiune arterială diastolică (presiunea în artere atunci când inima se sprijină între bătăi), grăsime abdominală, precum și nivelul lor de anxietate și depresie. Ca să o evalueze pe ultima amintită, s-a folosit un chestionar standard numit Beck Depresion Inventory.
Apoi s-au luat probe de sânge ca să se verifice glicemia în repaus și nivelurile de potasiu, sodiu, insulină, creatină și peptidă C (o măsură a câtă insulină produce cineva). Cercetătorii au calculat scorurile de evaluare a modelului de homeostază (HOMA). Comunitatea medicală consideră că scorurile HOMA sunt un indicator al rezistenței la insulină și a functiei celulelor beta (celulele din pancreas care secretă insulina) funcționează.
Tensiune arterială, alimente locale: verificarea aditivilor
La începutul studiului, nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri. Cercetătorii au împărțit la întâmplare participanți în două grupuri. Celor din primul le-au spus să cumpere brânză, mezeluri, paste proaspete, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată de la producătorii locali. Înainte de studiu, producători locali au fost verificați de un expert alimentar ca să se asigure că nu s-au utilizat aditivi și că toată producția este locală. De exemplu, produsele de patiserie nu conțineau arome chimice, antioxidanți sau monogliceride și digliceride.
Celor din al doilea grup le-au spus să cumpere aceste produse din supermarketuri. Tuturor le-au cerut să urmeze dieta mediteraneană și să țină un jurnal alimentar detaliat. În general, ambele grupuri au consumat un număr similar de calorii. După 6 luni, cercetătorii au repetat testelor pe care le-au efectuat la începutul studiul.
Tensiune arterială, alimente locale: rezultatele
În ambele grupuri, indicele de masă corporală (IMC) și nivelurile de sare din sânge au fost mai mici decât valorile de referință. Însă, au existat diferențe și între grupuri. Cei din primul grup au avut scoruri HOMA semnificativ mai bune și niveluri mai scăzute de glucoză în condiții de repaus decât cele din al doilea grup, niveluri mai mici de grăsime viscerală, tensiune arterială sistolică redusă și scoruri de depresie îmbunătățite.
În al doilea grup s-au înregistrat creșteri ale nivelului de glucoză în condiții de repaus alimentar, ale tensiunii arteriale diastolice și a peptidei C în comparație cu scorurile inițiale ale acestora.
Însă, susțin autorii studiului, cercetarea lor are "deficiențe substanțiale". Ei susțin că trebuie să repete concluziile cu un grup mai mare de participanți și pe o perioadă mai lungă. Un alt aspect care și-l reproșează este că nu a fost posibil să „orbească" participanții.
Iar legat de depresie, cercetătorii cred că "diferențele dintre experiențele grupurilor pe parcursul studiului ar fi putut juca un rol. Unul ar putea argumenta că vizitarea vânzătorilor locali independenți ar putea fi o experiență mai pozitivă decât vizitarea unui supermarket. De asemenea, mâncarea locală, proaspătă, fără aditivi ar putea, teoretic, să aibă un gust mai bun decât alimentele umplute cu aditiv și, deoarece mâncarea pe care o consumăm ne poate influența starea de spirit, probabil că această diferență ar putea explica doar schimbările stării de spirit raportate".
Studiul, AICI.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Exercițiul fizic, soluție naturală pentru hipertensiunea arterială. Reduce tensiunea indusă de stres
Aceasta este modalitatea de a scădea hipertensiunea arterială. Are efect semnificativ.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.