Tensiune arterială: ar reduce consumul de alimente locale riscul de diabet?
Brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți, toate făcute de producători locali, ar reduce tensiunea arterială și riscul de diabet, susține un studiu făcut în Italia....
Tensiune arterială, alimente locale. Un studiu pilot, pe 6 luni, în Italia, susține că mâncarea de alimente locale, cu mai puțini aditivi, ar reduce riscul de grăsime abdominală, tensiune arterială și diabet. Studiul este unul mic, dar concluziile interesante.
E cunoscut faptul că alimente ultra-procesate nu sunt sănătoase, iar cea mai auzită explicație este că ele au niveluri ridicate de grăsimi, zahăr și sare, dar și o serie de aditivi. Aceștia din urmă au fost centrul unei cercetări recente, publicată în revista Diabetes & Metabolism. Aceasta s-a făcut în Italia unde cercetătorii și-au propus să înțeleagă efectul consumului de alimente produse local. Și în loc să se concentreze pe conținutul de grăsimi și zahăr, aceștia erau interesați exclusiv de aditivi. Studiul lor s-a concentrat pe brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată, informează medicalnewstoday.
Tensiune arterială, alimente locale: o mulțime de teste înainte
La cercetare au luat parte 159 de oameni. I-au împărțit în două grupuri și le-au făcut mici verificări medicale - înălțime, greutate, tensiune arterială sistolică (presiunea în artere atunci când inima se contractă), tensiune arterială diastolică (presiunea în artere atunci când inima se sprijină între bătăi), grăsime abdominală, precum și nivelul lor de anxietate și depresie. Ca să o evalueze pe ultima amintită, s-a folosit un chestionar standard numit Beck Depresion Inventory.
Apoi s-au luat probe de sânge ca să se verifice glicemia în repaus și nivelurile de potasiu, sodiu, insulină, creatină și peptidă C (o măsură a câtă insulină produce cineva). Cercetătorii au calculat scorurile de evaluare a modelului de homeostază (HOMA). Comunitatea medicală consideră că scorurile HOMA sunt un indicator al rezistenței la insulină și a functiei celulelor beta (celulele din pancreas care secretă insulina) funcționează.
Tensiune arterială, alimente locale: verificarea aditivilor
La începutul studiului, nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri. Cercetătorii au împărțit la întâmplare participanți în două grupuri. Celor din primul le-au spus să cumpere brânză, mezeluri, paste proaspete, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată de la producătorii locali. Înainte de studiu, producători locali au fost verificați de un expert alimentar ca să se asigure că nu s-au utilizat aditivi și că toată producția este locală. De exemplu, produsele de patiserie nu conțineau arome chimice, antioxidanți sau monogliceride și digliceride.
Celor din al doilea grup le-au spus să cumpere aceste produse din supermarketuri. Tuturor le-au cerut să urmeze dieta mediteraneană și să țină un jurnal alimentar detaliat. În general, ambele grupuri au consumat un număr similar de calorii. După 6 luni, cercetătorii au repetat testelor pe care le-au efectuat la începutul studiul.
Tensiune arterială, alimente locale: rezultatele
În ambele grupuri, indicele de masă corporală (IMC) și nivelurile de sare din sânge au fost mai mici decât valorile de referință. Însă, au existat diferențe și între grupuri. Cei din primul grup au avut scoruri HOMA semnificativ mai bune și niveluri mai scăzute de glucoză în condiții de repaus decât cele din al doilea grup, niveluri mai mici de grăsime viscerală, tensiune arterială sistolică redusă și scoruri de depresie îmbunătățite.
În al doilea grup s-au înregistrat creșteri ale nivelului de glucoză în condiții de repaus alimentar, ale tensiunii arteriale diastolice și a peptidei C în comparație cu scorurile inițiale ale acestora.
Însă, susțin autorii studiului, cercetarea lor are "deficiențe substanțiale". Ei susțin că trebuie să repete concluziile cu un grup mai mare de participanți și pe o perioadă mai lungă. Un alt aspect care și-l reproșează este că nu a fost posibil să „orbească" participanții.
Iar legat de depresie, cercetătorii cred că "diferențele dintre experiențele grupurilor pe parcursul studiului ar fi putut juca un rol. Unul ar putea argumenta că vizitarea vânzătorilor locali independenți ar putea fi o experiență mai pozitivă decât vizitarea unui supermarket. De asemenea, mâncarea locală, proaspătă, fără aditivi ar putea, teoretic, să aibă un gust mai bun decât alimentele umplute cu aditiv și, deoarece mâncarea pe care o consumăm ne poate influența starea de spirit, probabil că această diferență ar putea explica doar schimbările stării de spirit raportate".
Studiul, AICI.
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
EXCLUSIV Tratamentul care scade colesterolul cu 50%. Dr. Monica Trofin Bănescu: Se administrează o dată pe lună
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Insuficiența cardiacă, în creștere dramatică și periculoasă pentru longevitate
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
