Tensiune arterială: ar reduce consumul de alimente locale riscul de diabet?

Florina Pop |
Data publicării:
Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică
Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică

Brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți, toate făcute de producători locali, ar reduce tensiunea arterială și riscul de diabet, susține un studiu făcut în Italia.

Tensiune arterială, alimente locale. Un studiu pilot, pe 6 luni, în Italia, susține că mâncarea de alimente locale, cu mai puțini aditivi, ar reduce riscul de grăsime abdominală, tensiune arterială și diabet. Studiul este unul mic, dar concluziile interesante.

E cunoscut faptul că alimente ultra-procesate nu sunt sănătoase, iar cea mai auzită explicație este că ele au niveluri ridicate de grăsimi, zahăr și sare, dar și o serie de aditivi. Aceștia din urmă au fost centrul unei cercetări recente, publicată în revista Diabetes & Metabolism. Aceasta s-a făcut în Italia unde cercetătorii și-au propus să înțeleagă efectul consumului de alimente produse local. Și în loc să se concentreze pe conținutul de grăsimi și zahăr, aceștia erau interesați exclusiv de aditivi. Studiul lor s-a concentrat pe brânză, mezeluri, paste, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată, informează medicalnewstoday.

Tensiune arterială, alimente locale: o mulțime de teste înainte

La cercetare au luat parte 159 de oameni. I-au împărțit în două grupuri și le-au făcut mici verificări medicale - înălțime, greutate, tensiune arterială sistolică (presiunea în artere atunci când inima se contractă), tensiune arterială diastolică (presiunea în artere atunci când inima se sprijină între bătăi), grăsime abdominală, precum și nivelul lor de anxietate și depresie. Ca să o evalueze pe ultima amintită, s-a folosit un chestionar standard numit Beck Depresion Inventory.

Apoi s-au luat probe de sânge ca să se verifice glicemia în repaus și nivelurile de potasiu, sodiu, insulină, creatină și peptidă C (o măsură a câtă insulină produce cineva). Cercetătorii au calculat scorurile de evaluare a modelului de homeostază (HOMA). Comunitatea medicală consideră că scorurile HOMA sunt un indicator al rezistenței la insulină și a functiei celulelor beta (celulele din pancreas care secretă insulina) funcționează.

Tensiune arterială, alimente locale: verificarea aditivilor

La începutul studiului, nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri. Cercetătorii au împărțit la întâmplare participanți în două grupuri. Celor din primul le-au spus să cumpere brânză, mezeluri, paste proaspete, produse de patiserie, biscuiți și ciocolată de la producătorii locali. Înainte de studiu, producători locali au fost verificați de un expert alimentar ca să se asigure că nu s-au utilizat aditivi și că toată producția este locală. De exemplu, produsele de patiserie nu conțineau arome chimice, antioxidanți sau monogliceride și digliceride.

Celor din al doilea grup le-au spus să cumpere aceste produse din supermarketuri. Tuturor le-au cerut să urmeze dieta mediteraneană și să țină un jurnal alimentar detaliat. În general, ambele grupuri au consumat un număr similar de calorii. După 6 luni, cercetătorii au repetat testelor pe care le-au efectuat la începutul studiul.

Tensiune arterială, alimente locale: rezultatele

În ambele grupuri, indicele de masă corporală (IMC) și nivelurile de sare din sânge au fost mai mici decât valorile de referință. Însă, au existat diferențe și între grupuri. Cei din primul grup au avut scoruri HOMA semnificativ mai bune și niveluri mai scăzute de glucoză în condiții de repaus decât cele din al doilea grup, niveluri mai mici de grăsime viscerală, tensiune arterială sistolică redusă și scoruri de depresie îmbunătățite.

În al doilea grup s-au înregistrat creșteri ale nivelului de glucoză în condiții de repaus alimentar, ale tensiunii arteriale diastolice și a peptidei C în comparație cu scorurile inițiale ale acestora.

Însă, susțin autorii studiului, cercetarea lor are "deficiențe substanțiale". Ei susțin că trebuie să repete concluziile cu un grup mai mare de participanți și pe o perioadă mai lungă. Un alt aspect care și-l reproșează este că nu a fost posibil să „orbească" participanții.

Iar legat de depresie, cercetătorii cred că "diferențele dintre experiențele grupurilor pe parcursul studiului ar fi putut juca un rol. Unul ar putea argumenta că vizitarea vânzătorilor locali independenți ar putea fi o experiență mai pozitivă decât vizitarea unui supermarket. De asemenea, mâncarea locală, proaspătă, fără aditivi ar putea, teoretic, să aibă un gust mai bun decât alimentele umplute cu aditiv și, deoarece mâncarea pe care o consumăm ne poate influența starea de spirit, probabil că această diferență ar putea explica doar schimbările stării de spirit raportate".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel