Substanțele din cacao stimulează oxigenarea creierului

Creierul adulților sănătoși s-a recuperat mai repede după o provocare vasculară ușoară și a obținut rezultate mai bune la teste complexe după consumul de...
Flavanoli de cacao au contribuit la o mai rapidă recuperare după o provocare vasculară ușoară și la rezultate mai bune la teste complexe, susțin cercetători de la universitățile din Birmingham și Illinois. Flavanolii sunt molecule mici care se găsesc în multe fructe și legume, dar și în cacao, și este cunoscut efectul lor benefic asupra funcției vasculare.
La studiu au luat parte 18 voluntari, nefumători și fără boli ale creierului, inimii, vasculare sau respiratorii. Aceștia au fost testați înainte de a lua flavanoli de cacao și în două studii separate - unul în care subiecții au primit cacao bogată în flavanoli și altul în timpul căruia au consumat cacao procesată cu niveluri foarte scăzute de flavanoli. Nici participanții, nici cercetătorii nu știau ce tip de cacao a fost consumat în fiecare dintre studii.
La aproximativ două ore după consumul de cacao, participanții au respirat aer cu 5% dioxid de carbon - de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrația normală în aer. ”Aceasta este o metodă standard pentru provocarea vasculaturii creierului pentru a determina cât de bine răspunde. (…) Corpul reacționează de obicei prin creșterea fluxului de sânge către creier. (…) Acest lucru aduce mai mult oxigen și, de asemenea, permite creierului să elimine mai mult dioxid de carbon. (…) Nivelurile de oxigenare maximă au fost de peste trei ori mai mari în cacao cu conținut ridicat de flavanoli față de cacao cu conținut scăzut de flavanoli, iar răspunsul la oxigenare a fost cu aproximativ un minut mai rapid", susțin cercetătorii, într-un comunicat al Universității din Illinois.
Studiul, AICI.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.