6 alimente de evitat când te doare gâtul. Cum vă pot fi de ajutor citricele

Sonia Baciu |
Data publicării:
6 alimente de evitat cand te doare gatul. FOTO: Freepik @artursafronovvvv
6 alimente de evitat cand te doare gatul. FOTO: Freepik @artursafronovvvv

Durerea în gât este supărătoare, iar alimentele pot înrăutăți senzația de disconfort. Care sunt alimentele ce trebuie evitate în acest caz.

Durerea în gât este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, mai ales în sezonul rece, fiind adesea asociată cu afecțiunile de natură virală care afectează tractul respirator superior.

Durerea în gât, simptome asociate

Durerea în gât se modifică pe parcursul evoluției bolii, iar cel mai adesea este descrisă ca o arsură în partea din spate a gâtului, combinată cu dificultăți la înghițire. Pe lângă senzația de arsură, durerea în gât este combinată cu mâncărime, usturime și/sau senzație neplăcută, iritativă, la nivelul faringelui.

Afecțiunea are o simptomatologie specifică ce poate varia, în funcție de cauza și natura infecției. Cele mai frecvente sunt:

- febră și/sau frisoane

- greață și/sau vărsături

- dureri de cap, stare generală alterată

- tuse

- curgerea nasului sau congestie nazală (nas înfundat)

- dificultăți de respirație

- durere de urechi și pocnituri ale urechii

- strănut

- lipsa poftei de mâncare

- roșeață la nivelul amigdalelor (roșu în gât) și/sau umflarea acestora

- zone albe pe amigdale

- mărirea de volum a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului și dureri la acest nivel.

Toate aceste senzații neplăcute au impact asupra persoanei afectate, mai ales că aceasta nu va putea consuma lichide sau alimente așa cum o făcea înainte.

6 alimente pe care trebuie să le eviți

În acest context este o adevărată provocare pentru pacienți să se hidrateze, dar și să se hrănească.

Specialiștii au întocmit o listă cu alimentele pe care trebuie să le evitați în cazul în care vă confruntați cu dureri în gât, notează Eatthis. Acesta cuprinde:

Gustările crocante

Chipsurile, biscuiții sau alte alimente cu forme ”tăioase” sunt dificil de înghițit atunci când vă doare gâtul. În locul acestora alegeți alimente mai moi, care să ”curgă” cu mai multă ușurință prin gâtul iritat. În cazul în care totuși biscuiții vă dau o stare de bine și doriți să îi consumați, cel mai indicat este să îi înmuiați în ceai sau lapte.

Citricele

Chiar dacă sunt po sursă importantă de vitamina C și antioxidanți, ambele benefice în creșterea imunității și de ajutor în lupta cu infecțiile, mai ales cele sezoniere, aciditatea din aceste fructe vă pot face mai mult rău decât bine. Astfel, pentru a vă bucura totuși de beneficiile citricelor, stoarceți sucul acestora în ceaiul cald sau chiar în apă caldă cu miere și beți băutura rezultată. Ori puteți să apelați la alte alimente bogate în vitamina C și care sunt moi, cum ar fi un piure de cartofi sau ardeii sotați.

Roșiile

La fel ca și în cazul citricele, legumele ”acide”, precum roșiile, pot să provoace disconfort la înghițire, motiv pentru care nu este indicat să le consumați ca atare, proaspete. Cel mult într-un sos.

Alimentele picante

Aceste alimente pot provoca durere la nivelul gâtului, chiar și atunci când nu treceți prin vreo afecțiune, astfel, cel mai bine este să evitați să le consumați când vă doare gâtul, pentru a nu agrava situația și mai mult.

Legume dure

Baghetele de morcov sau de țelină sunt sănătoase, însă este bine să le evitați în această perioadă, deoarece ele pot irita, mecanic, zona gâtului. Astfel, dacă vreți să vă bucurați de legumele preferate, încercați să le consumați gătite, prin tratarea termică reducându-se din duritatea acestora și putând fi consumate cu ușurință.

Alimente pane și prăjite

Oricât de mult confort emoțional vă poate aduce mâncarea tunci când sunteți bolnavi, în cazul în care suferiți de durere în gât, crusta pe care o au alimentele pane sau prăjite vă pot irita și mai tare zona afectată.

Înghețata, remediu pentru durerile de gât. Medic: Sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană

Înghețata poate ameliora durerile de gât. Sezonul cald, cu schimbările dese de temperatură, vine cu o serie de provocări, dar și cu dureri, în special cele de gât. Chiar dacă acestea sunt neplăcute, dând o stare de disconfort, atât celor mare, cât și celor mici, din fericire pot fi remediate.

Înghețata nu cauzează roșu în gât

Medicii atrag atenția că înghețata nu cauzează roșu în gât. Ba din contră, aceasta poate ajuta la calmarea durerilor.

”Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte/ bunic care să zică: ”a mâncat ieri înghețata şi acum tușește. Ei bine, hai să lămurim asta pentru totdeauna şi să lăsam copiii să se bucure de vara: "roșu în gât" în termeni medicali faringita acută este provocată de un virus sau o bacterie.

Atunci când gâtul este foarte roșu apare senzația de arsură, iritație şi inflamaţie. Un ceai cald sau o supică caldă accentuează senzația de arsură. Exact așa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece/ apa rece la fel şi într-o faringită înghețata sau un iaurt rece pot ameliora senzația de durere și inflamația”, arată medicul Alexandra Lațcu. Citește mai departe AICI.

 Vezi și: Mituri despre grăsimi și dulciuri. Bilic: Ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel