Mituri despre grăsimi și dulciuri. Bilic: Ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mituri despre grasimi si dulciuri. FOTO: Freepik @lookstudio
mituri despre grasimi si dulciuri. FOTO: Freepik @lookstudio

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum riști să ”mori de foame” dacă îți pui idealurile alimentare în față.

Cu toții suntem în căutarea dietei perfecte, care nici să nu ne îngrașe, nici să nu ne îmbolnăvească, dar care să ne și ofere o stare de bine. Iar alegeri avem de unde face, fie că ne referim la dieta mediteraneeană, cea paleo, keto, DASH sau MIND, poate chiar și la mâncarea tradițională. Important este să existe un echilibru între aportul caloric și consumul de energie, între proteine, carbohidrați, minerale și vitamine, căci toate acestea au un impact important asupra sănătății.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum poți să ”mori de foame” dacă îți pui idealurile alimentare în față, dar și de ce ”hot-dog-ul și ciocolata” nu ar trebui considerate dușmanii noștri. 

”8 persoane din 10 își doresc în prezent să mănânce sănătos. Mai grav este că nu există o definiție clară a termenului sănătos. Instinctul nostru știe că tot ce este hrănitor și bogat în calorii e sănătos. Însă rațiunea ne spune că doar mâncarea dietetică, neprocesată și eventual bio e sănătoasă. Atenție, dacă ești idealist din punct de vedere alimentar, riști să mori de foame!

Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente. Iar rezultate au fost surprinzătoare:

+ 50% dintre oameni au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii

- 30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.

Grăsimile și dulciurile, toxice și vinovate

Mihaela Bilic a precizat care a fost experimentul pe care psihologul american l-a făcut, dar a și explicat de ce rezultatele obținute sunt surprinzătoare.

”A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog sau ciocolată?

Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%.

Concluzia? Doar 7% dintre participanți la experiment ar fi supraviețuit. Hotdog-ul și ciocolata erau singurele produse cu adevărat hrănitoare, care asigurau aportul caloric și toți nutrienții de bază”, a mai scris Bilic.

De altfel, nutriționistul s-a declarat uimită de paradoxul la care s-a ajuns de-a lungul timpului, acela de ”a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții? Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns vină/ păcat/ culpabilitate”.

Mai mult, ”iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos”, a mai spus Bilic, adăugând că această abordare este una greșită. ”Oamenii se hrănesc cu făinoase, proteine și grăsime, nu cu frunze și apă”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.

Bilic, despre lipsa de grăsimi din alimentație: Ne pierdem mințile. La propriu

Considerate dușmanul sănătății, grăsimile sunt apărate de către nutriționistul Mihaela Bilic, care într-o postare făcută pe contul său de socializare atrage atenția cu privire la adevăratul inamic, în timp ce grăsimile sunt puse la rang de mare clasă în ceea ce înseamnă sănătatea neuronală.

”Grăsimea, aliatul creierului

Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui sa ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie sa uitam, colesterolul nu vine din alimentație ci este făcut de ficat.

După gafa medicală din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și AVC. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, eficiență în cazul sclerozei multiple. Nutriționist: Aceste constatări sunt promițătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel