Mituri despre grăsimi și dulciuri. Bilic: Ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum riști să ”mori de foame” dacă îți pui idealurile alimentare în față.
Cu toții suntem în căutarea dietei perfecte, care nici să nu ne îngrașe, nici să nu ne îmbolnăvească, dar care să ne și ofere o stare de bine. Iar alegeri avem de unde face, fie că ne referim la dieta mediteraneeană, cea paleo, keto, DASH sau MIND, poate chiar și la mâncarea tradițională. Important este să existe un echilibru între aportul caloric și consumul de energie, între proteine, carbohidrați, minerale și vitamine, căci toate acestea au un impact important asupra sănătății.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum poți să ”mori de foame” dacă îți pui idealurile alimentare în față, dar și de ce ”hot-dog-ul și ciocolata” nu ar trebui considerate dușmanii noștri.
”8 persoane din 10 își doresc în prezent să mănânce sănătos. Mai grav este că nu există o definiție clară a termenului sănătos. Instinctul nostru știe că tot ce este hrănitor și bogat în calorii e sănătos. Însă rațiunea ne spune că doar mâncarea dietetică, neprocesată și eventual bio e sănătoasă. Atenție, dacă ești idealist din punct de vedere alimentar, riști să mori de foame!
Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente. Iar rezultate au fost surprinzătoare:
+ 50% dintre oameni au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii
- 30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.
Grăsimile și dulciurile, toxice și vinovate
Mihaela Bilic a precizat care a fost experimentul pe care psihologul american l-a făcut, dar a și explicat de ce rezultatele obținute sunt surprinzătoare.
”A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog sau ciocolată?
Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%.
Concluzia? Doar 7% dintre participanți la experiment ar fi supraviețuit. Hotdog-ul și ciocolata erau singurele produse cu adevărat hrănitoare, care asigurau aportul caloric și toți nutrienții de bază”, a mai scris Bilic.
De altfel, nutriționistul s-a declarat uimită de paradoxul la care s-a ajuns de-a lungul timpului, acela de ”a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții? Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns vină/ păcat/ culpabilitate”.
Mai mult, ”iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos”, a mai spus Bilic, adăugând că această abordare este una greșită. ”Oamenii se hrănesc cu făinoase, proteine și grăsime, nu cu frunze și apă”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.
Bilic, despre lipsa de grăsimi din alimentație: Ne pierdem mințile. La propriu
Considerate dușmanul sănătății, grăsimile sunt apărate de către nutriționistul Mihaela Bilic, care într-o postare făcută pe contul său de socializare atrage atenția cu privire la adevăratul inamic, în timp ce grăsimile sunt puse la rang de mare clasă în ceea ce înseamnă sănătatea neuronală.
”Grăsimea, aliatul creierului
Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui sa ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie sa uitam, colesterolul nu vine din alimentație ci este făcut de ficat.
După gafa medicală din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și AVC. Citește mai departe AICI.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum scap de pofta de dulce
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
