EXCLUSIV Mâncatul pe fond de stres este o dependență. Radu Leca: Omul stresat va avea o poftă de un tort întreg, nu de o felie. E ca la fumat

Mâncatul pe fond de stres pare a fi una dintre problemele secolului 21. Cu foarte multe opțiuni alimentare, în special de fast food, din toată lumea, mâncatul compulsiv a devenit o preocupare la nivel...
În viața agitată și plină de provocări pe care o trăim, stresul poate deveni, uneori, un factor major, care afectează alegerile noastre alimentare. În astfel de momente, mulți dintre noi simțim nevoia să ne refugiem în mâncare, alegând, poate, alimente nesănătoase și consumându-le în cantități excesive.
Cum putem, însă, să depășim aceste obiceiuri alimentare nesănătoase și să adoptăm o poziție diferită în perioadele de stres intens? Pentru a răspunde la această întrebare, am discutat cu psihologul Radu Leca.
”E ca la fumat. Fumatul și mâncatul compulsiv se înrudesc”
Radu Leca subliniază importanța conștientizării legăturii dintre stres și obiceiurile alimentare nesănătoase. El evidențiază că stresul poate declanșa dorința de a mânca în exces sau de a alege alimente bogate în calorii și zahăr, ca o formă de consolare sau recompensă emoțională. Totodată, el subliniază că stresul poate afecta nivelurile de dopamine și serotonină din creier, doi neurotransmițători-cheie, care influențează starea noastră de bine și comportamentul alimentar.
”Stresul este cel care generează scăderea dopaminei și a serotoninei. În prezența mâncării, dopamina și serotonina cresc. În prezența acestei scăderi, subiectul, stresat, simte nevoia de cantități mari de mâncare și sau cantități mari calorice, respectiv, el va genera o poftă către un tort întreg, nu către o felie, către o shaorma de 1,5 kg, nu către o shaorma mică de 300g. Și atunci, nivelul, de moment, al hormonilor din creier, crește.
E ca la fumat. Fumatul și mâncatul compulsiv se înrudesc, la fel și alcoolul și drogurile. Și atunci, noi avem de-a face, în faza existenței stresului, cu cea mai modestă variantă a noastră din toate timpurile până în prezent”, ne-a spus psihologul Radu Leca.
Să adopți o alimentație echilibrată și sănătoasă ar presupune consumul regulat de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. Iar abia în acest fel putem susține sănătatea fizică și mintală și putem reduce dorința de a mânca în exces sau de a alege alimente nesănătoase ca răspuns la stres.
Pentru mulți oameni cu această adicție este absolut dificil să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase în perioadele de stres. Acest fapt ar necesita o abordare integrată, care să includă conștientizarea legăturii dintre stres și alimentație, gestionarea eficientă a stresului și adoptarea unei alimentații echilibrate. Și abia atunci am putea învăța să facem alegeri alimentare mai sănătoase și să ne îmbunătățim starea de bine, chiar și în cele mai solicitante momente ale vieții noastre.
*Începând de luni, 15 aprilie, puteți urmări campania ”Mâncăm ca să trăim?”, despre legăturile, probabil pierdute ale omului, cu mâncarea și care sunt factorii care influențează această conexiune.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cum influențează singurătatea starea ta de bine. Când și cum să te bucuri de momente de solitudine
Singapore lansează un studiu pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată
Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată.
Trauma dumping: când poveștile altora te afectează. Fenomenul online de tip "Storytime" te poate distruge emoțional
Scapă de anxietate acasă! Uite cum te ajută tehnologia
Sindromul Moș Crăciun: când așteptările depășesc realitatea. Presiunea de a face totul acum, în era tehnologiei
Tulburarea afectivă sezonieră poate remediată de aceste 2 suplimente comune. De ce schimbarea anotimpurilor influențează dispoziția
Pe măsură ce iarna aduce zile mai scurte și lumină redusă, tulburarea afectivă sezonieră devine o provocare pentru sănătatea mentală.
Ce spun tatuajele despre tine. De ce vârstnicii consideră tatuajele inadecvate
Cum se manifestă tulburările alimentare și ce le declanșează. Factorii care contribuie la apariția tulburărilor de alimentație
Amplificarea iluziilor: asta face social media. Ce se întâmplă în creier când stăm pe telefon
Cum poate meditația să îmbunătățească funcția cognitivă. Beneficiile meditației pentru sănătatea creierului pe termen lung
Cum împachetezi iubirea și dorul. Neputința părinților care au copiii plecați peste hotare: "Suntem bătrâni și obosiți, iar zilele ni se scurg din mâini"
1 decembrie, Ziua Națională a României. Radu Leca: Nu trebuie să fie singura zi când poporul român se simte patriot
Procrastinarea: un obstacol emoțional care poate fi învins. De ce amânăm lucrurile importante și cum putem schimba asta
Procrastinarea este un comportament contraproductiv, dar nu inexplicabil, acesta reprezintă o formă de evitare emoțională.
De ce cred oamenii în teoria conspirației. Sentimentul care joacă cel mai important rol
De ce cred oamenii în teorii ale conspirației? Ce se întâmplă, de fapt, în mintea acestor persoane.
Anxietate sau burnout? Cum faci diferența. Simptomul pe care toți îl ignoră
Zgomotul alimentar: vocea care te împinge să ronțăi mereu ceva. Cum oprești gândurile obsesive
Latura întunecată a meditației despre care nimeni nu vorbește. Mituri și adevăruri despre mindfulness
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.