7 Legume și fructe de toamnă care scad tensiunea

Dana Lascu |
Data publicării:

Se știe că multe fructe și legume au un efect benefic asupra tensiunii ridicate, dar de data aceasta vorbim despre legumele și fructele care se recoltează toamna și care scad hipertensiunea. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre ele: 

Cele mai cunoscute legume și fructe de toamnă care scad tensiunea sunt: 

1) Țelina

Țelina, care se recoltează de regulă în septembrie-octombrie, este o legumă populară care poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Conține compuși numiți ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Același studiu (link direct studiu) care a asociat consumul de morcovi cruzi cu tensiunea arterială redusă a constatat că printre legumele gătite consumate în mod obișnuit, consumul de țelină gătită a fost asociat în mod semnificativ cu reducerea tensiunii arteriale.

2) Varza

Varza e foarte populară la români. Se face călită, se învârte ca sarmale, se pune la murat, iar crudă se folosește în salate și smoothie-uri. Varza, chiar dacă vorbim de cea rotundă care se recoltează în septembrie-octombrie, sau cea cu căpățână plată, care se recoltează în octombrie-noiembrie, este o legumă versatilă, care ar trebui să găsească un loc în dieta dumneavoastră din mai multe motive, unul dintre ele fiind capacitatea sa de a controla tensiunea arterială. O sută de grame de varză conține aproximativ 170 mg de potasiu. 

3) Sfecla roșie

Legumă de toamnă, la fel ca precedentele, sfecla roșie are efecte benefice asupra inimii. Nu neapărat sfecla în sine, ci sucul de sfeclă de roșie, după um o arată un studiu. Persoanele cu tensiune arterială ridicată care au băut zilnic un pahar de 250 de ml de suc de sfeclă roșie au avut o scădere a tensiunii arteriale de aproximativ 10 mm Hg, potrivit unui studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul Hypertension, al American Heart Association. Ingredientul magic din sfeclă este nitratul, care se transformă în oxid nitric, un gaz care lărgește vasele de sânge și ajută fluxul de sânge. Sfecla este, de asemenea, bogată cu alți nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, fier și potasiu, astfel încât acestea sunt bune pentru inima, digestia și sănătatea generală.

4) Rodii

Rodiile sunt coapte pe la sfârșitul lunii septembrie, iar în ce privește efectul lor asupra hipertensiunii, ei bine, o revizuire a studiilor din cercetarea farmacologică a constatat că sucul de rodie reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică. Consumul recomandat este, la fel ca în cazul sucului de sfeclă, de un pahar de 250 de ml pe zi. 

5) Măslinele și ulei de măsline

Deși ne-am obișnuit să le avem la masă tot timpul anului, de fapt măslinele se recoltează din noiembrie în ianuarie! Uleiul de măsline, cel presat la rece, se face evident în același interval. Și uleiul de măsline este unul dintre alimentele care scad tensiunea arterială, după cum arată un studiu publicat în European Journal of Nutrition. Polifenolii din măsline sunt cunoscuți pentru combaterea inflamației și reducerea tensiunii arteriale, motiv pentru care uleiul de măsline este o parte esențială a dietelor DASH și mediteraneene. Atenție, însă, uleiul de măsline este hipercaloric. Adică nu trebuie consumate mai mult de 3 linguri pe zi, câte o lingură la salată spre exemplu. La 100 de ml de ulei de măsline avem 884,1 de kcal!

6) Fasole albă

Fasolea albă conține ( la o cană) 13% din cantitatea de calciu recomandată zilnic, 30% din magneziul necesar zilnic și 24% din potasiul recomandat zilnic. Toate acestea reduc hipertensiunea. 

7) Dovleacul și semințele de dovleac

Recoltarea dovlecilor mari și portocalii (bostanii) începe la jumătatea lunii septembrie. De la această legumă și ea în sine dar și semințele ei scad tensiunea ridicată. Dovleacul conține potasiu care ajută la controlul tensiunii arteriale. Potasiul ajută, de asemenea, la sănătatea oaselor și scade riscul de diabet. Aproximativ 10% din potasiul zilnic se găsește în doar o jumătate de cană de dovleac. El poate fi consumat  fie crud și ras în salate, fie fiert sau copt.

De asemenea, semințele de dovleac sunt o sursă concentrată de substanțe nutritive importante pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale (link direct studiu). De asemenea, s-a dovedit că uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural puternic pentru hipertensiunea arterială. Într-un studiu efectuat pe 23 de femei care au consumat câte 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi timp de 6 săptămâni, subiecții au experimentat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale, comparativ cu un grup placebo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel