Accidentul vascular cerebral, tratament revoluționar. Schimbare dramatică. Ținte medicamentoase unice

Monika Baciu |
Data publicării:
accidentul vascular cerebral - FOTO: Freepick
accidentul vascular cerebral - FOTO: Freepick

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces și o cauză semnificativă de dizabilități la nivel mondial. Un nou tratament este studiat de medici.

Accidentul vascular cerebral ar putea fi tratat cu ajutorul unor gene specifice. Cercetătorii identifică gene care pot îmbunătăți diagnosticul și tratamentul accidentului vascular cerebral

Genele sunt pline de indicii despre sănătatea unei persoane. De asemenea, ele ar putea arăta calea spre recuperarea după un accident vascular cerebral. Un studiu recent al UC Davis Health, publicat în BMC Medicine, sugerează că acest lucru ar putea fi posibil, datorită analizei genice sensibile la timp, care permite diagnosticarea și tratarea mai rapidă a accidentului vascular cerebral, potrivit Medical Xpress

Accidentul vascular cerebral, două tipuri

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale: ischemice, cauzate de o arteră blocată, și hemoragice, cauzate de sângerare. În timpul unui accident vascular cerebral ischemic, alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este oprită sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și nutrienți. Creierul răspunde prin umflare, ceea ce extinde zona lezată. Celulele cerebrale încep să moară în câteva minute, ceea ce duce la un risc crescut de invaliditate sau deces.

Vezi și: Exercițiul important pentru creier. Vlad Ciurea: Eu îi zic "prăjiturica creierului"

Accidentul vascular cerebral, tratament

Tratamentul de succes pentru accidentele vasculare cerebrale implică în prezent o combinație de imagistică avansată a creierului și medicație în timpul unei perioade scurte de timp. Diagnosticarea timpurie a unui accident vascular cerebral este vitală pentru cele mai bune rezultate. Dar unele spitale, în special cele mici sau cele din zonele rurale sau din țările în curs de dezvoltare, pot să nu fie echipate cu tehnologia de diagnosticare necesară.

Cercetătorii de la UC Davis Health încearcă să determine dacă o opțiune de tratament diferită poate duce în mod fiabil și precis la medicamente specifice și la o intervenție mai rapidă. Acest tratament implică testarea genelor unui pacient în urma unui accident vascular cerebral.

Rezultatele ar putea schimba dramatic tratamentul accidentelor vasculare cerebrale

Cercetătorii cred că pot analiza sângele pacienților care au suferit un accident vascular cerebral pentru a personaliza tratamentele în funcție de anumite gene, izolând biomarkeri moleculari specifici sau identificatori care dezvăluie detalii importante despre starea lor.

”Rezultatele studiului sunt esențiale pentru a ajunge în punctul în care putem diagnostica accidentul vascular cerebral fără imagistică complexă, care nu este ușor disponibilă în întreaga lume. Am identificat grupuri de gene care ne vor permite să îmbunătățim diagnosticul și să identificăm tratamente specifice luând în considerare momentul de după producerea accidentului vascular cerebral”, a declarat Paulina Carmona-Mora, cercetător științific în cadrul Departamentului de Neurologie.

Studiul s-a axat pe comportamentul celulelor după un accident vascular cerebral.

Carmona-Mora și echipa sa au profilat sângele a 38 de pacienți cu accident vascular cerebral ischemic și a 18 pacienți care nu au suferit un accident vascular cerebral și care au fost tratați în același timp în departamentele de urgență ale spitalelor. Cercetătorii au notat timpul scurs de la debutul accidentului vascular cerebral până la momentul în care proba de sânge a fost colectată pentru studiu.

Au fost izolate probe de celule sanguine de la cei 56 de pacienți pentru a identifica genele exprimate diferențiat, ceea ce arată modul în care o celulă răspunde la schimbările mediului în care se află. Atunci când informațiile stocate în ADN-ul celulei sunt transformate în instrucțiuni pentru producerea de proteine sau alte molecule, acest lucru se numește expresie genetică. Aceasta acționează ca un întrerupător pornit/oprit pentru a controla ce proteine sunt fabricate, când sunt fabricate și în ce cantități. Profilele de expresie genetică ale pacienților cu accident vascular cerebral și ale grupului de control format din pacienți fără accident vascular cerebral au fost analizate din probele de celule sanguine.

Studiul a reușit să identifice cu succes profilurile de expresie genetică și factorii potențiali care cauzează modificări ale expresiei genelor în diferite tipuri de celule sanguine, care fac parte din răspunsul imunitar după un accident vascular cerebral.

Vezi și: Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu

Rezultate

Cercetătorii au detectat expresia genică care era fie abundentă, mai puțin abundentă sau absentă în anumite momente după accidentul vascular cerebral. Acest lucru a indicat că multe dintre aceste gene au fost asociate cu gravitatea accidentului vascular cerebral.

A fost efectuată o analiză a variației expresiei genelor după accidentul vascular cerebral la 0-24 de ore, 24-48 de ore și peste 48 de ore de la accidentul vascular cerebral. Acest lucru a arătat că expresia genelor în celulele sanguine variază în funcție de timp după accidentul vascular cerebral, iar aceste modificări semnalează răspunsurile moleculare și celulare la leziunile cerebrale.

Identificarea genelor și a căilor acestora este esențială pentru a înțelege modul în care sistemele imunitar și de coagulare se modifică în timp după un accident vascular cerebral. În acest fel, acest studiu arată fezabilitatea identificării unor potențiali biomarkeri specifici în funcție de timp și de celule. Acest lucru le-ar permite cercetătorilor să dezvolte terapii țintite cu cele mai mari șanse de a avea un răspuns favorabil la fiecare pacient cu accident vascular cerebral.

Vezi și: COVID, efecte suprinzătoare. Ce beneficii a avut asupra creierului. Este uimitor

”De obicei, studiile folosesc o abordare ”agnostică în timp”. Dar pentru acest studiu, examinarea probelor de sânge în primele două zile după un accident vascular cerebral a fost un factor vital. Am reținut informațiile despre timp și am descoperit ce gene pot fi mari candidați biomarker pentru un diagnostic prompt în stadii incipiente ale bolii.

De asemenea, am descoperit că anumite ținte medicamentoase pot fi unice pentru un anumit moment după accidentul vascular cerebral, astfel încât acest lucru poate ghida tratamentul în fereastra de timp potrivită”, a declarat Carmona-Mora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel