Acidul carnosic, compusul din rozmarin, îmbunătățește memoria. Are efect în cazul bolilor Parkinson și Alzheimer

Monika Baciu |
Data publicării:
rozmarin - FOTO: Freepik
rozmarin - FOTO: Freepik

Această plantă aromatică îți menține memoria. Ar putea inversa pierderea memoriei în Alzheimer, dar are efect și în cazul bolii Parkinson.

"Și nu doar că am încetinit declinul cognitiv – ci am reușit să îmbunătățim memoria aproape până la normal", spun medicii.

Vezi și: Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit

O echipă de cercetători de la Scripps Research a dezvoltat o formă stabilă de acid carnosic, care a îmbunătățit funcția memoriei și a redus simptomele bolii la șoareci.

Legătura dintre rozmarin și memorie

Rozmarinul este asociat de mult timp cu memoria. O echipă de cercetători a studiat acidul carnosic, un compus prezent în rozmarin și salvie, pentru a-i analiza potențialul în tratarea bolii Alzheimer.

Aceasta este principala cauză a demenței și a șasea cauză de deces în SUA, fiind agravată de inflamația cronică care contribuie la declinul cognitiv.

Dezvoltarea unei forme stabile de acid carnosic

Acidul carnosic este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, activând enzime care protejează organismul. Totuși, forma sa pură este instabilă și nu poate fi utilizată ca medicament.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii de la Scripps Research au sintetizat o formă stabilă numită diAcCA, care este transformată complet în acid carnosic în intestin și absorbită apoi în sânge.

Publicat în revista Antioxidants - MDPI, studiul arată că diAcCA administrat la șoarecii cu Alzheimer a dus la o îmbunătățire a memoriei și la creșterea densității sinapselor – conexiunile dintre celulele nervoase.

Vezi și: Legătura dintre medicină și religie. Părintele Luca: Omul este zidit de Dumnezeu

Reducerea inflamației și creșterea numărului de sinapse

Analiza țesuturilor cerebrale a arătat că medicamentul reduce semnificativ inflamația din creier. Un aspect inovator al acestui compus este că se activează doar în regiunile afectate de inflamație, minimizând astfel efectele secundare.

De asemenea, acidul carnosic este recunoscut de FDA ca fiind „sigur în general” (GRAS), ceea ce ar putea facilita începerea studiilor clinice.

"Prin combaterea inflamației și stresului oxidativ cu acest compus diAcCA, am reușit să creștem numărul de sinapse din creier.

Am redus, de asemenea, alte proteine defecte sau agregate, cum ar fi tau fosforilat și beta-amiloid, considerate factori declanșatori ai bolii Alzheimer și markeri ai progresiei bolii", explică Stuart Lipton, autor principal al studiului și profesor la Scripps Research.

Vezi și: Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor

Rozmarin - FOTO: Freepik@valeria_aksakova

Teste pe șoareci și rezultate promițătoare

Echipa lui Lipton a testat mai multe derivate ale acidului carnosic și a ales diAcCA datorită stabilității și biodisponibilității sale. Șoarecii au fost tratați timp de trei luni, iar cercetătorii le-au analizat comportamentul și țesutul cerebral.

"Am făcut multiple teste de memorie, iar toate au arătat îmbunătățiri semnificative. Și nu doar că am încetinit declinul cognitiv – ci am reușit să îmbunătățim memoria aproape până la normal", spune Lipton.

De asemenea, analiza țesuturilor cerebrale a confirmat creșterea densității sinaptice și reducerea acumulărilor de proteine toxice, cum ar fi tau fosforilat și plăcile de beta-amiloid.

Vezi și: Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani

Siguranța și aplicațiile viitoare

Șoarecii au tolerat bine tratamentul, iar studiile toxicologice au arătat că diAcCA are chiar un efect benefic asupra inflamației din esofag și stomac, pe măsură ce este transformat în acid carnosic.

O altă descoperire importantă este că organismul a absorbit cu 20% mai mult acid carnosic din diAcCA decât din forma sa naturală, deoarece acesta oxidează rapid în timpul depozitării și digestiei.

"DiAcCA produce mai mult acid carnosic în sânge decât dacă ai lua direct acid carnosic", explică Lipton.

Cercetătorii cred că diAcCA ar putea fi combinat cu tratamentele actuale pentru Alzheimer, în special anticorpii care vizează beta-amiloidul, pentru a reduce efectele secundare precum umflarea sau sângerarea creierului (ARIA-E și ARIA-H).

"Acest compus ar putea face ca tratamentele existente să fie mai eficiente, reducând în același timp efectele lor adverse", spune Lipton.

Datorită profilului său de siguranță, cercetătorii speră că diAcCA ar putea fi testat rapid în studii clinice și ar putea avea aplicații și în alte boli inflamatorii, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și alte forme de neurodegenerare, inclusiv Parkinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel