Vezi și: Legătura dintre medicină și religie. Părintele Luca: Omul este zidit de Dumnezeu
Dacă ai dificultăți în a-ți aminti numerele de telefon sau codul PIN al cardului bancar, nu este vorba doar de uitare. Aceste dificultăți ar putea indica o afecțiune comună care afectează milioane de oameni și anume, dislexia.
Dislexia, dincolo de dificultățile de citire
Dislexia este adesea asociată cu dificultăți în citirea și înțelegerea cuvintelor, dar există și alte semne care nu sunt atât de evidente. NHS subliniază că problemele legate de amintirea secvențelor, precum numerele de telefon și codurile PIN, ar putea fi indicii ale dislexiei. De fapt, peste 6,8 milioane de persoane din Marea Britanie se confruntă zilnic cu aceste provocări.
Dislexia la copii, simptome
La copii, simptomele dislexiei devin de obicei mai evidente pe măsură ce încep să învețe să citească și să scrie. Totuși, în unele cazuri rare, semnele pot apărea chiar înainte ca aceștia să înceapă școala. Acestea includ:
- Dificultăți cu sunetele și literele
- Probleme în învățarea secvențelor precum zilele săptămânii
- Dezvoltarea unor obiceiuri proaste de scriere
Dislexia - FOTO: Freepik
Dislexia, simptome în adolescență și la vârstă adultă
Pe măsură ce individul crește și ajunge la adolescență sau maturitate, simptomele dislexiei pot evolua. Pentru cei a căror dislexie nu a fost identificată în copilărie, pot apărea următoarele semne:
- Lucrări scrise prost organizate, care nu au expresivitate
- Dificultăți în planificarea și redactarea eseurilor, scrisorilor sau rapoartelor
- Provocări în pregătirea pentru examene
- Evitarea cititului și scrisului ori de câte ori este posibil
- Dificultăți în a lua notițe sau a copia informații
- Ortografie slabă
- Dificultăți în a-ți aminti lucruri precum un cod PIN sau numere de telefon
- Probleme în respectarea termenelor limită
Vezi și: Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Dislexia, afecțiune cronică
Dislexia este o afecțiune pe tot parcursul vieții care nu poate fi vindecată. Cauza exactă nu este cunoscută, dar se crede că are o componentă genetică, fiind adesea transmisă în familii. Anumiți gene moșteniți de la părinți pot influența dezvoltarea creierului în primii ani de viață, afectând abilitatea de a procesa limbajul. Deși nu există o vindecare, persoanele cu dislexie pot primi suport și îndrumare pentru a gestiona afecțiunea.
Dislexia, diagnostic
Procesul de diagnosticare a dislexiei este destul de simplu. Acesta presupune evaluarea abilităților de citire și scriere, de obicei cu ajutorul unui psiholog. Profesioniștii în domeniul sănătății pot evalua și alte aspecte pe care le influențează dislexia, cum ar fi raționamentul logic și memoria. Doar un profesionist poate diagnostica oficial dislexia.
Dacă ești adult și suspectezi că ai dislexie, este recomandat să soliciți o evaluare a dislexiei.
Dislexia, mod de gestionare
Multe dintre tehnicile folosite pentru a sprijini copiii cu dislexie pot fi de ajutor și pentru adulți. Acestea includ utilizarea tehnologiei, cum ar fi procesatoarele de texte și organizatoarele electronice, pentru a ajuta la scriere și gestionarea sarcinilor zilnice. De asemenea, experții sugerează abordări alternative pentru a lua notițe și a planifica, cum ar fi:
Crearea de hărți mentale folosind diagrame și cuvinte cheie pentru a ajuta la procesarea informațiilor mai ușor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.