Acupunctura, rolul ei în prevenirea unor boli. Dovezi științifice

Adisa Codruț |
Data publicării:
Acupunctura Sursa foto: antena3.ro
Acupunctura Sursa foto: antena3.ro

Acupunctura, practică larg răspândită, a fost obiectul unor studii științifice menite să ușureze durerea pacienților cu stres post-traumatic și să stimuleze activitatea cognitivă la vârstnici.

Acupunctura, boli. Cercetători de la Asociația Medicală din Acupunctura Lombardă din Milano au publicat un studiu observațional despre efectele acupuncturii la pacienții care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) ca urmare a unei cutremur puternic în Italia Centrală. Cursul de tratament a durat cinci săptămâni și a constat în patru tratamente de 20 de minute de acupunctură în zile consecutive. Înainte de tratament, 68% dintre pacienți au raportat atât durere, cât și simptome psihologice; în urma tratamentului s-a observat o îmbunătățire a celor care au raportat aceste simptome: 54,05% dintre pacienți au raportat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor psihologice și 60,6% la durere. Aceste descoperiri sugerează un posibil rol pentru acupunctură în reducerea durerii neurologice și psihologice, potrivit news-medical.net.

Un alt studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Medicală din Sud, Guangzhou, China, a analizat efectul acupuncturii asupra activării creierului la vârstnici. Conform sistemului International Standard Scalp Acupuncture, poziționarea acelor de acupunctură are loc în apropierea liniei medii a vertexului, a liniei oblice parietal-temporale anterioare și a liniei oblice parietal-temporale posterioare. Tratamentul, aplicat la 7 vârstnici, a fost asociat cu reglarea sporită a controlului cognitiv și executiv.

Cercetătorii au concluzionat că „acupunctura standard a pielii scalpului la participanții vârstnici sănătoși îmbunătățește în mod specific corelația dintre regiunile creierului implicate în cunoașterea și implementarea sistemului de reglare a rețelei creierului și a regiunilor învecinate ale creierului”. Însă, autorii acestui ultim studiu susțin că sunt necesare investigații suplimentare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel