Adenomul de prostată, boala lui Rică Răducanu. Simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
Rică Răducanu a fost operat de adenom de prostată
Rică Răducanu a fost operat de adenom de prostată

Celebrul fost fotbalist Rică Răducanu, în vârstă de 73 de ani, a fost internat și operat la Spitalul Clinic Colentina din Capitală. El a fost supus unei intervenții chirurgicale din cauza unui adenom de prostată, iar acum este în afara oricărui pericol. Iată cât de periculos este adenomul de prostată, ce îl provoacă și care sunt simptomele la care să fii atent: 

Rică Răducanu a fost internat și operat la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, din cauza unui adenom de prostată, iar acum este în afara oricărui pericol. Săptămâna viitoare, luni sau marți, Rică Răducanu va fi externat, după ce se vor rezolva problemele urinare pe care le avea din cauza afecțiunii.

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani, 70 % dintre bărbați suferind de această afecțiune, mărirea volumului peostatei făcându-se sub influența hormonilor androgeni. Adenomul de prostată este o afecțune cu evoluție insidioasă, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar fiind lente, arată dr Dr. Radu-Ioan Vărșăndan, medic specialist Urologie la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș".

Adenomul de prostată, cunoscut și sub numele de Hiperplazie prostatică benignă (BPH), însemaană, așadar, o prostată mărită care poate determină simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urină din vezică. Poate provoca, de asemenea, probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor.

Există mai multe tratamente eficiente pentru adenomul de prostată, inclusiv medicamente, terapii minim invazive și intervenții chirurgicale. Pentru a alege cea mai bună opțiune, medicul vă va examina și analiza simptomele, mărimea prostatei și alte condiții de sănătate pe care le aveți.

Adenomul de prostată, simptome:

Severitatea simptomelor la persoanele care au adenom de prostată variază, dar simptomele tind să se înrăutățească treptat în timp. Simptomele frecvente ale BPH includ:

- Frecvente sau urgente nevoi de a urina,

- Frecvența crescută de urinare nocturnă (noctură),

- Dificultate de începere a urinării,

- Un flux urinar slab sau un flux care se oprește și începe iar,

- Scurgeri la sfârșitul urinării,

- Incapacitatea de a goli complet vezica.

Semnele și simptomele mai puțin frecvente sunt:

- Infecții ale tractului urinar,

- Incapacitatea de a urina,

- Sânge în urină.

Dimensiunea prostatei nu determină neapărat gravitatea simptomelor, arată experții de la Mayo Clinic. Unii bărbați cu prostate puțin mărite pot avea simptome semnificative, în timp ce alți bărbați cu prostate foarte mărite pot avea doar simptome urinare minore. La unii bărbați, simptomele se stabilizează și se pot îmbunătăți în timp.

Alte cauze posibile ale simptomelor urinare

Condițiile care pot conduce la simptome similare cu cele cauzate de prostata mărită includ:

- Infecții ale tractului urinar,

- Inflamația prostatei (prostatitei),

- Strângerea uretrei (strictura uretrală),

- Cicatrice în gâtul vezicii urinare ca rezultat al unei intervenții chirurgicale anterioare,

- Vezică urinară sau pietre la rinichi,

- Probleme cu nervii care controlează vezica urinară,

- Cancerul prostatei sau al vezicii urinare.

Când te duci la doctor

Dacă aveți probleme urinare, discutați-le cu medicul dumneavoastră! Chiar dacă nu găsiți că simptomele urinare sunt deranjante, este totuși foarte important să identificați sau să excludeți orice cauze fundamentale. Așa cum arătam simptomele ar putea ascunde un cancer! Pe lângă asta, probleme netratate, urinare ar putea duce la obstrucția tractului urinar.

Dacă nu puteți să urina, adresați-vă urgent medicului!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel