ADHD și utilizarea digital media, legătura descoperită

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil cu tableta
Copil cu tableta

ADHD și utilizarea dispozitivelor electronice este o asociere pe care au studiat-o specialiștii americani. Ei au stabilit câteva recomandări pentru părinți, privind utilizarea dispozitivelor de către copii.

Un studiu despre utilizarea digital media a fost publicat în Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, citat de health.usnews.com. Studiul leagă utilizarea digital media de dezvoltarea simptomelor tulburării de hiperactivitate a deficitului de atentie sau ADHD.

Studiul a arătat că adolescenții care au interacționat cu mai mult de 14 site-uri diferite pe săptămână au început să dezvolte simptome de ADHD.

Cu doar câteva luni înainte de publicarea acestui studiu, rezultatele din Jurnalul Psihologiei de Dezvoltare a remarcat faptul că adolescenții de astăzi au, de fapt, mai mult autocontrol și au mult mai multă răbdare pentru a primi recompensa în urma muncii lor, față de copii acum 50 de ani. Articolul postulează că creșterea gândirii abstracte asociată cu tehnologia digitală a contribuit la această îmbunătățire a concentrației.

Rezultatele cercetărilor, contradictorii

În cazul în care cercetarea este incertă, care mai este, atunci, consensul dintre experți, atunci când vine vorba de faptul că media digitală este bună sau rea? Cât timp este recomandat copiilor să petreacă în fața ecranului și cum să impui asta copilului? Și cu toate aceste tipuri diferite de media la îndemâna copiilor, pe care ar trebui să le permitem copiilor să le folosească și pe care nu? Cu toții suntem de acord că vizionarea unui videoclip educațional pe un concept matematc dificil este complet diferită de vizionarea unor extrase din ultimul film blockbuster sau a celui mai nou joc video.

Orientările privind timpul petrecut în fața ecranului publicat de Academia Americană de Pediatrie în 2016 sunt destul de clare, atunci când vine vorba de copii sub vârsta de cinci ani. Pe măsură ce copiii cresc și, mai ales, când ajung adolescenți, recomandările încep să devină puțin vagi. La această vârstă este deosebit de important să se facă distincția între timpul în care folosirea dispozitivelor este benefică și cel în care utlizarea lor ar putea fi în detrimentul sănătății și dezvoltării adolescenților.

Pentru copiii sub cinci ani, folosirea dispozitivelor media pot avea implicații negative asupra sănătății lor. Nimic nu ia locul unei adevărate interacțiuni față în față între adulți și copiii mici. În cazul în care timpul petrecut în fața ecranului este necesar, părinții ar trebui să-i supravegheze pe copii la vârsta asta.

Când vine vorba de copii de vârstă școlară și adolescenți, primul pas este să fiți conștient de ceea ce văd copiii dvs. pe ecranele lor. Asigurați-vă că site-urile inadecvate sunt inaccesibile și verificați filtrele de confidențialitate de pe dispozitivele de acasă. Asigurați-vă că există măsuri de securitate, astfel încât copiii să nu poată accesa unele dintre cele mai riscante părți ale internetului. Verificați la școală pentru a vedea dacă acest sistem de securitate poate fi extins la computerele de acasă.

Stabiliți limite pentru tipul de mass-media utilizat și, poate, copilul nu va petrece atât de mult la calculator sau tabletă. S-ar putea să-i permiteți ceva timp pentru jocuri video după terminarea temelor sau pentru a viziona videoclipuri amuzante, despre care au discutat colegii de clasă. Rețineți că permiterea conversațiilor prin chat video cu bunicile sau prietenii de la distanță va întări legătura cu cei aflați la distanță. Este una dintre marile performanțe ale tehnologiei, aceea de a putea vorbi prin ape video cu prietenii lor din cealaltă parte a lumii prin intermediul acestor platforme de chat excelente. Rețineți că consumul media nu trebuie să interfereze cu activități sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice și somnul.

Digital media, împreună cu familia

Fie că este vorba despre remixuri de sitcom-uri din anii 80, sau videoclipuri amuzante cu pisici, trebuie să aveți în vedere iteresul cpilului dumneavoastră. Urmărirea unor filmulețe amuzante împeună cu famila sau a unor comedii poate fi benefic pentru membrii familiei.

Stabiliți limitele timpului petrecut în fața ecranului ca o familie și faceți prioritare jocurile afară, în natură, sau artcipați la concursuri sportive ori sociale, ori alte evenimente din comunitate. Asigurați-vă anumite locuri în casa dvs. "fără media", cum ar fi locul unde luați masa și dormitorul. Investiți timp în activități „fără ecran”, cum ar fi jocuri de soceitate sau de cărți.

Cel mai important este să opriți toate dispozitivele media cu cel puțin 30 de minute - în mod ideal o oră - înainte de culcare, și să treceți la divertisment low-tech, cum ar fi citirea cărților sau relaxarea. Și dacă telefonul inteligent trebuie să se afle în aceeași cameră cu copilul pe timp de noapte, asigurați-vă că acesta este departe de pat, orientat în jos, setat la un mod în care somnul nu este întrerupt de notificări și texte târzii în noapte.

Studiile arată că lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate perturba ritmurile noastre biologice naturale și poate interfera cu somnul.

Atenție la ce văd copiii pe dispozitive

Fiți atent la semnele precoce ale ADD sau ADHD ale copiilor, cum ar fi incapacitatea de a face față plictisealii, ușurința de a fi distras, probleme cu organizarea sau neliniștea. Dacă se întâmplă acest lucru, stabiliți restricții privind utilizarea mediilor digitale.

Pentru adolescentii mai mari, stați de orbă cu ei și implicați-i în activități din care pot învăța în ce fel este afectată viața lor de mediile digitale, cum le influențează sănătatea, intimitatea, cum sunt influențați în mod necunoscut prin inermediul mrketingului direcționat, a reclamelor.

Utilizarea digital media, efecte bune, efecte rele

Progresele în tehnologia digitală au fost o binecuvântare mixtă. Acum trăim într-o lume în care accesul la o multitudine de informații este doar la câteva clicuri distanță.

Cunoștințele sunt accesibile în câteva secunde. Învățați despre locații îndepărtate sau cum să remediați un aparat rupt sau căutați cuvinte într-o limbă străină, care sunt disponibile numai cu câteva clicuri sau combinații de taste.

Să verificați vremea la minut pentru a planifica activitatea în aer liber este acum foarte ușor. În calitate de părinți sau îngrijitori de copii, este important să recunoaștem atât impactul pozitiv, cât și cel negativ pe care media digitală îl are asupra creierului în curs de dezvoltare și ce putem face pentru a susține sănătatea și bunăstarea copilului nostru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel