Dormi prea puțin? Vezi ce riști

Angela Sabău |
Data publicării:
Mituri despre somn distruse de cercetători
Mituri despre somn distruse de cercetători

Persoanele care dorm prea puțin ar putea suferi de deshidratare. Semne precum incapacitatea de a gândi dimineața sunt puse pe seama acesteia.

Adulții care dorm doar șase ore pe noapte pot avea un risc mai mare de a fi deshidratați, în comparație cu cei care dorm mai mult, potrivit unei cercetări recente publicate de revista Sleep.

Constatările sugerează că unele dintre simptomele unui somn inadecvat, cum ar fi oboseala, gândirea neclară și durerile de cap dimineața, se pot datora deshidratării.

Cercetătorii au analizat riscul de deshidratare la aproximativ 20.000 de adulți din SUA și din China. În ambele populații, persoanele care au raportat că au dormit șase sau mai puține ore au avut până la un risc de 59% mai mare de deshidratare, în comparație cu cei care au dormit șapte, până la opt ore, în mod regulat.

Vasopresina, rol în activitatea rinichilor

Cercetătorii au speculat că descoperirea ar putea reflecta ritmul de noapte al unui hormon numit vasopressin. În timpul somnului, glanda pituitară din creier utilizează vasopresina pentru a semnalizează rinichii să rețină lichidul în organism, mai degrabă decât să-l elimine prin urină.

În mod normal, glanda hipofizară eliberează mai multă vasopresină mai târziu în ciclul somnului, astfel încât, dacă o persoană se trezește mai devreme, mai puțin hormon ajunge la rinichi la timp pentru a comanda menținerea lichidului.

Desigur, cel mai bun remediu este să dormiți mai mult. Dar, dacă nu puteți, asigurați-vă că beți cel puțin un pahar plin cu apă când vă treziți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel