Ai copilul răcit? Nu-i da paracetamol sau antiinflamatoare, îi fac rău

Dana Lascu |
Data publicării:
Complicațiile gripei
Complicațiile gripei

Ai copilul răcit? Medicamentele decongestionante, precum paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 6 ani - și administrate cu prudență la copiii cu vârsta sub 12 ani - deoarece nu există dovezi că atenuează simptome precum nasul înfundat sau curgător, iar siguranța lor este neclară, arată un studiu publicat ATĂZI în British Medical Journal. Copiii au aproximativ 6-8 răceli pe an, iar adulții au 2-4!

Medicamentele așa-zis decongestionante nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 6 ani - și administrate cu prudență la copiii cu vârsta sub 12 ani - deoarece nu există dovezi că atenuează simptome precum nasul înfundat sau curgător, iar siguranța lor este neclară, arată un studiu publicat ATĂZI în British Medical Journal. În schimb, experții îi sfătuiesc pe medici să-i liniștească pe pacienți că o răceală este trecătoare, chiar dacă îi panichează, și că simptomele ar trebui să treacă în câteva zile.

Copiii au aproximativ 6-8 răceli pe an, iar adulții au 2-4!

Răceala obișnuită este, de regulă, provocată de virusuri și simptomele ei durează 7 până la 10 zile, dar pot avea un impact substanțial asupra muncii, școlii, folosirea serviciilor medicale și a banilor cheltuiți pe medicamente. Copiii au aproximativ 6-8 răceli pe an, iar adulții au 2-4!

Deci, profesorul Mieke van Driel și colegii săi au analizat dovezile publicate cu privire la eficacitatea tratamentelor pentru răceala comună.

Pentru adulți, dovezile sugerează că utilizarea decongestionantelor, singure sau îmmpteună cu antihistaminice sau analgezice, timp de maximum 3 până la 7 zile, poate avea un efect mic asupra simptomelor nazale.

Cu toate acestea, efectele secundare pot include un risc crescut de insomnie, somnolență, cefalee sau stomac deranjat - și utilizarea pe termen lung a decongestionantelor poate duce la congestie nazală cronică, dificil de tratat.

Nu rezolvă nasul înfundat

Paracetamolul și medicamentele antiinflamatoarele nesteroidiene sunt uneori prescrise pentru ameliorarea durerii, dar nu par să îmbunătățească congestia nazală sau nasul înfundat. Alte tratamente, cum ar fi inhalarea cu abur, echinaceea, frecare cu tot felul de soluții, uleiul de eucalipt și creșterea consumului de lichide, fie nu sunt eficiente, fie nu au fost studiate deloc.

Studiile lipsesc, de asemenea, la copii, în special cei sub 12 ani, care poartă cea mai mare povară de răceli comune și care o și răspândesc foarte ușor în comunitate, arată experții.

Decongestivele sau medicamente care conțin antihistaminic nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 6 ani, susțin autorii, și recomandă prudență între 6 și 12 ani. „Nu există dovezi că aceste tratamente atenuează simptomele nazale și pot provoca efecte adverse cum ar fi somnolența sau stomacul deranjat", scriu ei într-un material preluat de sciencedaily.com. La copiii cu vârsta sub 2 ani, aceste medicamente au fost asociate cu convulsii, frecvențe cardiace ridicate și deces.

Tratamentele - minune, nicio dovadă!

Niciunul dintre celelalte tratamente de uz general și la domiciliu, cum ar fi aerul umidificat și încălzit, analgezicele, uleiul de eucalipt sau echinaceea, nu sunt susținute de dovezi adecvate.

„Dacă părinții sunt preocupați de confortul copilului lor, irigații nazale saline sau picături pot fi folosite în condiții de siguranță, dar acest lucru nu poate da rezolvarea rapidă dorită", scriu cercetătorii.

În final, ei spun că studiile în curs este puțin probabil să furnizeze dovezi relevante sau să abordeze incertitudinea care înconjoară tratamentele pentru răceală. „Pe baza dovezilor disponibile în prezent, reasigurarea ca simptomele sunt auto-limitative este cel mai bun lucru pe care îl puteți oferi pacienților, deși utilizarea pe termen scurt a decongestionantelor la adulți poate oferi o anumită eliberare a nasului înfundat", au concluzionat oamenii de știință, care ne îndeamnă să mergem la doctor când avem astfel de probleme!

În studiul care poate fi consultat AICI, ei au realizat o listă cu tratamentele clasice pentru răceală și ce efecte au ele cu certitudine.

Spre exemplu:

- Paracetamolul sau acetaminofenul: Nu se știe dacă are afectează severitatea congestiei nazale și nu există date clinice că ar avea breun efect asupra rinoreei au a strănutului.

- Combinația analgezic + decongestionant: Ar putea avea efecte asupra severității nasului congestionat, n-are niciunul asupra rinoreei și strănutului.

- Antiobioticele: Nu au niciun efect benefic asupra congestiei, rinoreei, rinitei sau strănutului, dar au clar și dovedit risc crescut de reacții adverse!

- Antiinflamatoarele nesteroidiene: Au doar un efect benefic mic legat de strănut, dar nu și asupra severității rinoreii sau congestiei.

- Echinaceea: Nu există niciun studiu legat de efectele ei benefice, în schimb sunt date legat de riscul crescut de efecte adverse!

- Mierea: Nu există niciun studiu legat de efectele ei benefice asupra congestiei, rinoreei, rinitei sau strănutului și nici nu se știe dacă are risc de efecte adverse.

- Vitamina C: există niciun studiu legat de efectele ei benefice asupra congestiei, rinoreei, rinitei sau strănutului, dar se știe că nu dă risc crescut de efecte adverse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel