Alăptarea la sân. Beneficiile, pentru mamă și copil, explicate de medici

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil
Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil

Specialiștii de la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare încurajează mamele să-și alăpteze bebelușii la piept.

Cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare își actualizează informațiile legate de perioada perinatală și încurajează mamele să își hrănească bebelușii la sân, deoarece există o serie de beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă. 

În ceea ce privește copilul, medicul șef al secției de Neonatologie, dr. Pîrvănoiu Margareta a precizat că “laptele matern îl protejează de infecții, prin imunoglobulinele și enzimele pe care le conține, reduce riscul diabetului zaharat de tip I și II, riscul obezității, al hiperocolesterolemiei, enterocolitei necrozante, retinopatiei, reduce riscul alergic și al astmului bronșic, precum și riscul sindromului de moarte subită a bebelușului. În plus, laptele matern este mereu la temperatura optimă, steril și nu necesită nicio resursă financiară pentru familie”.

Specialiștii mai susțin că mama care alăptează revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede și poate beneficia de o protecție contraceptivă de 98% (în primele 6 luni, dacă mentruația nu s-a reinstalat și copilul este alăptat exclusiv, cu un interval maxim de 6 ore între două mese, în fiecare ciclu de 24 de ore).

Alăptarea, benefică pentru femeile cu diabet de tip I

În cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au arătat că, în timpul alăptării, prin conversia continuă a glucozei în galactoză și lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%. Există o legătură demonstrată de multe studii între alăptare și descreșterea riscului de cancer ovarian și de sân. Riscul scade, cu cât perioada de alăptare pe parcursul vieții este mai lungă.

„Nu în ultimul rând, alăptarea favorizează atașamentul și construirea unei relații apropiate, ocrotitoare între mamă și bebeluș, stimulează dezvoltarea creierului și asigură o dezvoltare emoțională armonioasă a copilului. În același timp, studiile privind depresia postpartum demonstrează că mamele care își hrănesc bebelușii la sân suferă mai rar sau fac forme mai ușoare ale acestei afecțiuni“, explică Roman Corina, psiholog clinician specialist în cadrul secției Neonatologie a spitalului județean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel