Alcoolul, impact asupra digestiei. Cum se schimbă scaunul când bei alcool

Monika Baciu |
Data publicării:
alcoolul - FOTO: Freepik@sobolevskyi
alcoolul - FOTO: Freepik@sobolevskyi

Alcoolul afectează tractul digestiv într-un fel în care nu te-ai fi gândit. Are consecințe grave și vizibile.

Pentru unii, alcoolul poate aduce și neplăceri neașteptate în sistemul digestiv. De la diaree și urgență fecală până la constipație, corpul reacționează în diverse moduri la consumul de alcool.

Experții în gastroenterologie explică exact de ce alcoolul poate declanșa diaree și alte efecte secundare neplăcute.

"Alcoolul cu siguranță provoacă tranzitul intestinal - nu e o surpriză. Este reacția normală a organismului la alcool", a declarat dr. Sunana Sohi, un gastroenterolog certificat de consiliu la Gastroenterology Health Partners din Louisville, Kentucky, potrivit Huff Post. 

Experții în gastroenterologie explică exact de ce alcoolul poate declanșa diareea, urgența fecală și alte efecte secundare neplăcute.

Vezi și: Alimentele care previn apariția pietrelor la rinichi. Ce rol are apa, de fapt

Cum afectează alcoolul sistemul digestiv

Alcoolul, impact asupra sistemului digestiv - FOTO: Freepik

Alcoolul este un iritant pentru sistemul gastro-intestinal și poate inflama mucoasa tractului digestiv, de la esofag până la intestinul mare, a explicat dr. James H. Tabibian, un gastroenterolog certificat de consiliu la Adventist Health din Glendale, California.

"Acest lucru, la rândul său, perturbă funcțiile normale ale sistemului gastro-intestinal, care reglează producția de mișcări intestinale", a adăugat el.

În mod specific, alcoolul crește motilitatea intestinului, adică viteza cu care conținutul se deplasează prin sistemul tău gastro-intestinal. Deoarece organismul încearcă să elimine alcoolul rapid, colonul - care este responsabil pentru extragerea apei din tractul digestiv și reabsorbția acesteia în corp pentru a preveni deshidratarea, nu are suficient timp să-și facă treaba, a adăugat dr. Lauren Bleich, un gastroenterolog certificat de consiliu la Gastro Health din Acton, Massachusetts.

Vezi și: Mihaela Bilic, truc pentru a face cea mai fragedă friptură: Am un ingredient secret. Are rol magic

Alcoolul poate provoca diaree

Cu mai mult lichid în intestinul mare și o motilitate crescută, s-ar putea ca tranzitul intestinal să fie afectat.

"Dacă organismul încearcă să meargă foarte repede și să elimine această toxina, va evacua pur și simplu, și astfel vei avea scaune moi", a adăugat dr. Bleich.

Persoanele cu afecțiuni gastro-intestinale cronice cum ar fi sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă pot experimenta simptome într-un mod mai accentuat și mai urgent.

Vezi și: Alimentul care înlocuiește carnea. Anca Ioniță: Oferă sațietate pe termen lung. Este minunat

Alcoolul poate să ducă și la constipație

În timp ce scaunele moi și diareea sunt cele mai des întâlnite efecte secundare gastro-intestinale, unele persoane pot suferi de constipație după o noapte de băut, conform experților. Alcoolul suprimă secreția de vasopresină, un hormon care reglează capacitatea organismului de a reține apa.

În mod specific, hormonul reduce excreția de apă de către rinichi și crește reabsorbția apei, ducând la efecte antidiuretice.

"Această supresie este motivul pentru care oamenii vor urina mai mult când beau. Alcoolul deshidratează, iar acest lucru duce la constipație", a explicat Sohi.

Vezi și: Demența, mascată de o afecțiune hepatică tratabilă. Simptomele pot indica, de fapt, altă boală

Alcoolul, efecte gastro-intestinale severe

Consumul cronic de alcool poate duce la probleme gastro-intestinale severe.

"Alcoolul poate altera echilibrul bacteriilor intestinale și poate duce potențial la proliferarea bacteriilor sau la suprapopulare, care poate provoca diaree, precum și alte simptome precum balonarea", a spus dr. Tabibian.

Acest dezechilibru bacterian (cunoscut sub numele de disbioză intestinală) este în general rezultatul consumului cronic și frecvent de alcool, deși consumul ocazional poate cauza și unele schimbări temporare, a explicat el. Consumul frecvent poate, de asemenea, cauza leziuni permanente la tractul digestiv, care pot duce la episoade frecvente de diaree.

Pancreatita cronică este posibilă. Afecțiunea îți inhibă capacitatea de a absorbi nutrienți (în special grăsimile) și poate cauza diaree cronică. Consumul excesiv de alcool poate duce și la o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv cancer, tensiune arterială ridicată, boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de ficat, printre altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel