Alimente care protejează sănătatea ochilor. Dovedite științific

Fructele și legumele colorate, bogate în antioxidanți, exercită un efect protector asupra vederii. Un studiu derulat în Australia susține chiar că aceste alimente pot alunga riscul degenerescenței...
Dieta bogată în flavonoizi are un rol important în prevenirea problemelor de vedere. Flavonoizii sunt pigmenți care conferă culoare fructelor și legumelor. Ei fac parte din categoria celor mai puternici antioxidanți, îndeplinind un rol important pentru sănătatea noastră.
O echipă australiană de la Institutul de Cercetare Medicală Westmead a monitorizat, timp de 15 ani, peste 3.000 de persoane de vârsta a treia. Au fost analizați doi parametri: consumul de fructe și legume proaspete ca surse naturale de flavonoizi și diagnosticul de degenerescență maculară legată de vârstă.
Citricele, alimente benefice pentru ochi
Rezultatele studiului dovedesc clar: cu cât aportul de flavonoizi este mai mare, cu atât scade riscul de degenerescență maculară. Cel mai bun efect protector îl au citricele, în special portocalele și grepfruitul, susțin cercetătorii australieni. Chiar și o portocală pe zi aduce beneficii în protejarea vederii. În comparație cu persoanele care nu mănâncă deloc portocale, cei care consumă cel puțin o portocală pe zi își reduc riscul de degenerescență maculară cu 61%, precizează autorii.
„Studiul nostru sugerează o asociere benefică între consumul zilnic de flavonoizi și prevenirea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă”, conchid cercetătorii.
Ce este degenerescența maculară?
Degenerescența maculară legată de vârstă sau senilă (DMLV sau DMS) este o afecțiune direct influențată de înaintarea în vârstă, fiind afectată zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula. Acest lucru se manifestă prin alterarea calității vizuale centrale.
Această boală este nedureroasă, nu duce la pierderea completă a vederii, dar este invalidantă, deoarece persoana ce prezintă boala nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii. De exemplu, când privește chipul unei persoane în loc de față vede o pată neagră sau gri.
Studiile arată că urmare a faptului că speranța de viață este în continuă creștere, numărul persoanelor cu DMLV va crește.
În multe cazuri boala avansează lent, dar sigur și de multe ori afectează vederea ambilor ochi.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.