ALIMENTE cu efect inflamator: ce BOLI GRAVE pot aduce

Angela Sabău / 25 feb 2021 / 21:34
Alimente
Alimente

Anumite alimente și băuturi au efect inflamator și pot favoriza apariția unor boli grave.

Două studii recente au scos în evidență modul în care alimentele și băuturile cu efect inflamator pot crește riscul bolilor de inimă. Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a analizat impactul dietelor cu efect inflamator ridicat sau scăzut la 210.000 de persoane care nu sufereau de boli de inimă la începutul studiului.

Alimente cu efect puternic inflamator

Dietele puternic inflamatorii au fost definite ca fiind cele cu mai multă carne roșie, prelucrată și cu organe; carbohidrați rafinați; și băuturi îndulcite. În schimb, dietele antiinflamatoare pun accentul pe legume cu frunze verzi (varză, spanac), legume galbene închise și portocalii (ardei galbeni, morcovi), cereale integrale, fructe, ceai, cafea și cantități moderate de vin roșu.
Obiceiurile alimentare ale participanților au fost înregistrate la fiecare patru ani, timp de până la 32 de ani. Cei care au urmat o dietă cu conținut inflamator ridicat au ajuns cu un risc cu 38% mai mare de boli de inimă și cu 28% cu un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care au luat o dietă cu conținut scăzut de inflamație.

Băuturile îndulcite, același efect

Al doilea studiu, publicat în același jurnal, a analizat modul în care băuturile îndulcite artificial și băuturile cu zahăr (cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile cu suc și 100% suc) au afectat sănătatea inimii la aproape 105.000 de persoane. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut, în medie, aproximativ 3/4 ceașcă sau mai mult pe zi, fie cu băuturi zaharoase, fie îndulcite artificial, au avut un risc mai mare de boli de inimă decât cei care au consumat puțin sau nici una dintre aceste băuturi. De asemenea, nu a existat nicio diferență de risc între cele două tipuri de băuturi. Acest lucru sugerează că chiar și așa-numitele băuturi sănătoase, cum ar fi sodă dietetică sau suc de fructe, sunt dăunătoare atunci când sunt consumate mereu, scrie Harvard Medical School.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy