ALIMENTE cu efect inflamator: ce BOLI GRAVE pot aduce
Anumite alimente și băuturi au efect inflamator și pot favoriza apariția unor boli grave.
Două studii recente au scos în evidență modul în care alimentele și băuturile cu efect inflamator pot crește riscul bolilor de inimă. Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a analizat impactul dietelor cu efect inflamator ridicat sau scăzut la 210.000 de persoane care nu sufereau de boli de inimă la începutul studiului.
Alimente cu efect puternic inflamator
Dietele puternic inflamatorii au fost definite ca fiind cele cu mai multă carne roșie, prelucrată și cu organe; carbohidrați rafinați; și băuturi îndulcite. În schimb, dietele antiinflamatoare pun accentul pe legume cu frunze verzi (varză, spanac), legume galbene închise și portocalii (ardei galbeni, morcovi), cereale integrale, fructe, ceai, cafea și cantități moderate de vin roșu.
Obiceiurile alimentare ale participanților au fost înregistrate la fiecare patru ani, timp de până la 32 de ani. Cei care au urmat o dietă cu conținut inflamator ridicat au ajuns cu un risc cu 38% mai mare de boli de inimă și cu 28% cu un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care au luat o dietă cu conținut scăzut de inflamație.
Băuturile îndulcite, același efect
Al doilea studiu, publicat în același jurnal, a analizat modul în care băuturile îndulcite artificial și băuturile cu zahăr (cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile cu suc și 100% suc) au afectat sănătatea inimii la aproape 105.000 de persoane. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut, în medie, aproximativ 3/4 ceașcă sau mai mult pe zi, fie cu băuturi zaharoase, fie îndulcite artificial, au avut un risc mai mare de boli de inimă decât cei care au consumat puțin sau nici una dintre aceste băuturi. De asemenea, nu a existat nicio diferență de risc între cele două tipuri de băuturi. Acest lucru sugerează că chiar și așa-numitele băuturi sănătoase, cum ar fi sodă dietetică sau suc de fructe, sunt dăunătoare atunci când sunt consumate mereu, scrie Harvard Medical School.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
