ALIMENTE cu efect inflamator: ce BOLI GRAVE pot aduce
Anumite alimente și băuturi au efect inflamator și pot favoriza apariția unor boli grave.
Două studii recente au scos în evidență modul în care alimentele și băuturile cu efect inflamator pot crește riscul bolilor de inimă. Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a analizat impactul dietelor cu efect inflamator ridicat sau scăzut la 210.000 de persoane care nu sufereau de boli de inimă la începutul studiului.
Alimente cu efect puternic inflamator
Dietele puternic inflamatorii au fost definite ca fiind cele cu mai multă carne roșie, prelucrată și cu organe; carbohidrați rafinați; și băuturi îndulcite. În schimb, dietele antiinflamatoare pun accentul pe legume cu frunze verzi (varză, spanac), legume galbene închise și portocalii (ardei galbeni, morcovi), cereale integrale, fructe, ceai, cafea și cantități moderate de vin roșu.
Obiceiurile alimentare ale participanților au fost înregistrate la fiecare patru ani, timp de până la 32 de ani. Cei care au urmat o dietă cu conținut inflamator ridicat au ajuns cu un risc cu 38% mai mare de boli de inimă și cu 28% cu un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care au luat o dietă cu conținut scăzut de inflamație.
Băuturile îndulcite, același efect
Al doilea studiu, publicat în același jurnal, a analizat modul în care băuturile îndulcite artificial și băuturile cu zahăr (cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile cu suc și 100% suc) au afectat sănătatea inimii la aproape 105.000 de persoane. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut, în medie, aproximativ 3/4 ceașcă sau mai mult pe zi, fie cu băuturi zaharoase, fie îndulcite artificial, au avut un risc mai mare de boli de inimă decât cei care au consumat puțin sau nici una dintre aceste băuturi. De asemenea, nu a existat nicio diferență de risc între cele două tipuri de băuturi. Acest lucru sugerează că chiar și așa-numitele băuturi sănătoase, cum ar fi sodă dietetică sau suc de fructe, sunt dăunătoare atunci când sunt consumate mereu, scrie Harvard Medical School.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
