Alimente: pe cât de comune, pe atât de periculoase

Florina Pop |
Data publicării:
Cireșe  FOTO: pexels.com
Cireșe FOTO: pexels.com

Alimente foarte des consumate precum ciupercile, unele soiuri, sau merele – prin sâmburi - conțin anumite substanțe care nu sunt sănătoase pentru organism.

Alimente, comune. Unele alimente ca sâmburii de mere și cireșe sau anumite soiuri de ciuperci nu sunt sănătoase pentru corp, susțin cei de la platforma de știri medicale webmd.com.

Potrivit acestora, iată o listă cu câteva dintre aceste alimente:

1. Sâmburii de cireșe - conțin acid prusic, cunoscut sub numele de cianură, care este otrăvitor. Nu e cazul să vă îngrijorați dacă înghițiți accidental unul.

2. Semințe de măr – conțin cianură; au o acoperire protectoare care împiedică intrarea cianurii în sistemul dumneavoastră dacă le mâncați accidental. Dar este bine să fii prudent. Chiar și în doze mici, cianura poate provoca respirație rapidă, convulsii și, eventual, deces.

3. Boabe de soc – pot fi consumate ca sirop sau supliment pentru a vă stimula sistemul imunitar și a trata simptomele de gripă sau constipație, însă, mâncarea fructelor sau frunzelor vă face să vă simțiți mai rău deoarece au atât lectină, cât și cianură, două substanțe chimice care pot provoca greață, vărsături și diaree.

4. Cartofii verzi - frunzele, germenii și tulpinile de tuberculi (cartofi) conțin o substanță toxică numită glicoalcaloid. Aceasta dă aspectul verde al cartofului când este expus la lumină, devine deteriorat sau în vârstă. Consumul de cartofi cu un conținut ridicat de glicoalcaloizi poate provoca greață, diaree, confuzie, dureri de cap și deces.

5. Fasole roșii - din toate soiurile de fasole, boabele de fasole roșii au cea mai mare concentrație de lectine - o toxină care vă poate da o durere stomacală proastă, puteți avea vărsături sau diaree. Este nevoie doar de 4-5 boabe ca să provoace astfel de reacții adverse, motiv pentru care este mai bine să fierbeți boabele înainte de a mânca.

6. Frunzele de rubarbă – tulpina este în regulă să o mâncați, dar nu frunzele deoarece conțin acid oxalic, care se leagă de calciu și e mai greu pentru corpul vostru să îl absoarbă.

7. Migdalele amare - ambele tipuri de migdale - amare și dulce - au amigdalină, un compus chimic care se poate transforma în cianură, dar migdalele amare au cele mai înalte niveluri. Migdalele dulci sunt sigure pentru gustări, dar cele amare poate provoca crampe, greață și diaree.

8. Ciuperci - aveți grijă de anumite ciuperci din sălbăticie; două tipuri sunt deosebit de dăunătoare - Amanita phalloides și Amanita virosa. Consumul acestora duce la dureri abdominale, diaree și vărsături, deshidratare, sete intensă, insuficiență hepatică, comă și moarte.

9. Mango - La fel ca și acaju-urile crude, pielea, tulpina și frunzele de mango conțin urusiol, o toxină din iederă otrăvită. Dacă sunteți alergic la iedera otrăvită, mai ales dacă această alergie este una rea, mușcarea într-un mango poate provoca o reacție severă cu umflături, erupții cutanate și chiar probleme de respirație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel