Sănătatea din farfurie: 5 mâncăruri și băuturi de care vă puteți lipsi
Sănătatea din farfurie. Este distractiv să încercați preparate noi, scriu experții de la Harvard, însă trebuie să fiți atenți la ce conțin.
Sănătatea din farfurie. „Doar pentru că o anumită mâncare sau băutură apare peste tot nu înseamnă că este sănătoasă", susțin experții Școlii de Medicină de a Harvard pe site, health.harvard.edu.
Ei dau câteva exemple detaliate și spun de ce ar fi bine să evităm anumite preparate și băuturi:
1. Apa îmbogățită cu vitamine – promită că au o mulțime de vitamine (cum ar fi B, C și E) și minerale (cum ar fi magneziu, calciu și potasiu), dar – afirmă dieteticianul Kathy McManus, director al Departamentul de Nutriție al Brigham and Women's Hospital, afiliat Universității Harvard, – nu conțin suficiente substanțe nutritive ca să facă o diferență în starea voastră de sănătate. Specialistul amintește că a văzut un produs cu 10 miligrame de potasiu și că recomandarea (americană) pentru potasiu zilnic este de 4,700 miligrame pe zi.
Recomandare: o dietă sănătoasă vă oferă mult mai multe substanțe nutritive; dieteticianul mai avertizează că multe ape îmbogățite cu vitamine sunt încărcate cu zahăr. Recomandă mai bine să adăugați într-un pahar cu apă fie fructe de pădure, fie felii de portocală.
2. Uleiul de nucă de cocos – este adesea prezentat drept o modalitate naturală de a stimula funcția creierului, a îndepărta bolile de inimă, de a arde grăsimile, a îmbunătăți digestia și a ajuta la sănătate în multe alte moduri; însă, nu sunt dovezi solide care să susțină toate acestea. E bine de știut că 90% din uleiul de cocos înseamnă grăsimi saturate. O lingură conține circa 12 grame de grăsimi saturate (o zi întreagă, ca alimentație, înseamnă 1.500 de calorii), comparativ cu 2 grame într-o lingură de ulei de măsline extra-virgin.
Unele studii mici sugerează că uleiul de nucă de cocos ar ridica nivelul "bun" al colesterolului HDL, însă alte cercetări demonstrează că uleiul de nucă de cocos crește și nivelul "prost" al colesterolului LDL. Și nu există nicio dovadă că acest ulei scade riscul apariției bolilor cardiace sau a altor afecțiuni. Dar sunt multe dovezi că o dietă cu multe grăsimi saturate poate crește riscul pentru boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Recomandare: folosiți lei de canola și ulei de măsline pentru gătit.
3. Alimente fără de gluten - la persoanele cu boala celiacă, glutenul poate declanșa un atac imunitar asupra intestinului subțire. Pentru acești oameni, sunt necesare alimente fără gluten, mai ales că proteina se poate ascunde în sosuri, supe și chiar dressinguri pentru salate. Dieteticianul precizează că ar fi bine să nu mâncați alimente fără gluten dacă puteți tolera boabe întregi: „Nu ați vrea să ratați boabele întregi atunci când aportul este legat de o scădere a problemelor cardiace și de moarte timpurie".
Recomandare: dacă simțiți că sunteți sensibil la gluten, dar nu aveți boală celiacă (simptomele includ balonare, crampe sau diaree după ingerarea a ceva cu gluten, cum ar fi pâinea de grâu), dieteticianul recomandă păstrarea unui jurnal de alimente ca să rețineți ce mâncați și ce simptome apar. Dacă vedeți un model, discutați cu un medic sau dietetician.
4. Humusul ca desert – humusul se face este realizat dintr-un amestec de năut, ulei de măsline, tahini (semințe de susan moale) și un suc de lămâie; e bogat în grăsimi nesaturate sănătoase și constituie o modalitate foarte bună de a obține proteine, carbohidrați și diverse vitamine. Însă, recent, humusul e prezentat ca un deliciu de desert în restaurante și magazine alimentare, cu arome cum ar fi castraveți, cireș sau mango. Textura este ca o glazură a tortului, care se poate răspândi pe fructe, covrigi, biscuiți sau chiar legume. Desertul humus conține zahăr și multe grăsimi saturate.
Recomandare: mai bine puneți niște căpșuni proaspete în humusul simplu pentru a da o aromă dulce acestui desert vechi.
5. Băuturi infuzate cu ciuperci - unele cafenele, restaurante și chiar producători oferă cafea, ceai sau smântână amestecată cu praf de ciuperci sau extract de ciuperci. Ei susțin că aceste ciuperci pot îmbunătăți digestia, abilitățile de gândire, energia și răspunsul imun. Însă ele conțin numeroase substanțe chimice din plante (fitochimice) legate de combaterea cancerului și de protejarea celulelor noastre împotriva daunelor care ar putea duce la boli cronice. Dar studiile care să întărească asta sunt de mică amploare.
Dieteticianul susține că nu se știe exact ce este într-un extract de ciuperci sau pulbere, deoarece FDA (o instituție a statului din SUA care verifică siguranța alimentelor și medicamentelor) nu reglementează siguranța și puritatea suplimentelor alimentare.
Recomandare: adăugați condimente ca scorțișoară la cafea, ceai, dar numai pentru aromă, ci sunt studii mici care leagă scorțișoară de controlul zahărului din sânge.
-
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
