Inimă sănătoasă, trei mituri despre alimente care ne păcălesc

Alimentele pe care le consumați pot juca un rol major în riscul bolilor de inimă. Asta se știe. S-a dovedit că, spre exemplu, grăsimile și sarea în exces, sunt nocive, dar sunt și alte alimente...
Pentru a reduce riscul de a face boli de inimă ar trebui să evitați ouăle, să folosiți ulei de cocos și să luați suplimente de omega-3. Au auzit de așa ceva? Ei, bine, experții de la Mayo Clinic spun că aceste trei „recomandări" vă poate face chiar rău, pentru că nu sunt așa sănătoase cum se crede.
Bolile de inimă sunt cauza numărul 1 de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O „armă" puternică în lupta contra lor este să mâncați o dietă sănătoasă care vă oferă vitaminele, mineralele și energia de care aveți nevoie, menținând în același timp greutatea, colesterolul și tensiunea arterială în control.
Dar fiți atenți la miturile despre nutriție promovate de varii reclame sau așa-ziși nutriționiști, care ar putea să vă ducă pe calea greșită.
Mit: Evitați ouăle – mai ales gălbenușurile.
Ce ni se spune: gălbenușurile de ou conțin o mulțime de colesterol. Deci, logic, consumul de colesterol duce la un nivel ridicat de colesterol. Credeți asta?
Realitatea: cea mai mare parte a colesterolului din organism este produsă de ficat, care nu se livrează prin dietă. În timp ce dieta contează, cercetările au constatat că nivelurile de colesterol au mai mult de-a face cu grăsimea pe care o consumați, și anume grăsimile saturate și trans, decât cu colesterolul din alimente.
Și ouăle conțin substanțe nutritive sănătoase, inclusiv vitaminele A și D, precum și proteine. Studiile pe termen lung privind populația arată că un ou consumat pe zi nu a fost asociat cu rate mai mari de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, arată experții de la Mayo Clinic. Mai bine supravegheați cantitățile de slănină, șuncă și brânză, care vă poate ridica riscul.
Mit: Suplimentele cu acizi grași omega-3 vă vor ajuta inima.
Ce ni se spune: Consumul de pește poate reduce riscul de a muri de boli de inimă datorită acizilor grași nesaturați (care se găsesc și în fructele de mare), ceea ce poate reduce inflamația dar și nivelurile de grăsimi din sânge, numite trigliceride. Dar dacă nu mâncați pește în mod regulat (sau deloc), v-ar face bine un supliment de omega-3 sau ulei de pește.
Realitatea: O revizuire majoră a studiilor pe această temă, care au inclus un total de aproape 80.000 de pacienți, nu a găsit nicio legătură între suplimentele de omega-3 și boala cardiacă. În timp ce suplimentele, probabil, nu sunt dăunătoare, ar fi mai bine să obțineți omega-3 din dieta dvs., mai degrabă decât dintr-o sticlă cu pastile sau capsule, spun experții.
Mit: Uleiul de cocos este o alternativă de gătit sănătoasă pentru inimă.
Ce ni se spune: Uleiul de cocos este extrem de bogat în grăsimi saturate - cu aproximativ 50% mai mult decât untul, chiar. Dar, în ciuda faptului că grăsimile saturate sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de colesterol (legat de riscul bolilor de inimă), fanii acestui ulei cred că unele grăsimi saturate (denumite trigliceride cu catenă medie) sunt mai puțin dăunătoare și pot ridica de fapt nivelul de colesterol HDL bun.
Realitatea: Uleiul de nucă de cocos s-a dovedit că crește nivelurile de colesterol - tipurile bune și cele rele - mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi cel de măsline sau canola. Și, în realitate, trigliceridele cu lanț mediu sunt doar o cantitate mică de acizi grași din uleiul de nucă de cocos.
În plus, în timp ce alte grăsimi sănătoase pentru inimă, precum uleiul de măsline, uleiul de canola sau acizii grași omega-3 din nuci și fructe de mare au fost susținute de un număr mare de dovezi, beneficiile presupuse ale uleiului de cocos nu au fost dovedite de studii.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.