Un ou pe zi protejează inima și ține cardiologul departe

Steluța Indrei |
Data actualizării: | Data publicării:

Un măr pe zi ține doctorul departe. Același lucru se poate spune și despre ouă și chiar este demonstrat științific. A mânca un ou pe zi ajută la protejarea inimii de îmbolnăviri, arată un studiu publicat în revista Heart. 

O echipă de cercetători britanici și chinezi, coordonată de profesorul Liming Li și dr. Canqing Yu de la Universitatea din Pekin, afirmă că există o legătură între consumul de ouă și dezvoltarea bolilor de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, infarctul sau accidentul vascular cerebral. 

În studiu au fost implicați peste o jumătate de milion de adulți, cu vârste între 30 și 79 de ani, din 10 localități diferite de pe teritoriul Chinei. Aproximativ 416.000 de participanți fără antecedente medicale de cancer, boli cardiace sau diabet au fost selectați. În cadrul unui chestionar aplicat în perioada 2004-2008, printre altele, au fost întrebați câte ouă obișnuiesc să consume zilnic.

Aproximativ 13% dintre participanți au declarat că mănâncă ouă zilnic, în timp ce 9% au spus că rareori mănâncă un ou sau aproape niciodată.

După 9 ani, cercetătorii au constatat că 83.977 dintre participanți au suferit o boală de inimă, iar 9.985 au decedat. Au fost înregistrate 5.103 evenimente coronariene majore, infarcte sau accidente vasculare cerebrale. 

Rezultatele au arătat că persoanele care mâncau zilnic ouă prezentau un risc cardiovascular mai mic decât media. Consumul unui ou pe zi a fost asociat cu scăderea riscului de AVC cu 28% și de infarct cu 18%. S-a observat de asemenea o reducere a riscului de cardiopatie ischemică cu 12% în cazul persoanelor care consumau 5 ouă pe săptămână în raport cu cele care mâncau rareori sau deloc ouă. 

Oul, un aliment acuzat pe nedrept de colesterol, a fost reabilitat complet

Mult timp acuzat pe nedrept de creșterea colesterolului, oul este în zilele noastre complet reabilitat de către nutriționiști. Cercetări recente au scos la iveală că ouăle sunt bogate în grăsimi sănătoase, în special omega 3, care nu fac altceva decât să ajute la diminuarea colesterolului rău. 

Oul este un aliment complet, conține cantități echilibrate de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale. Calitățile nutritive și energetice sunt evidente numai și pentru faptul că oul înglobează rezerva de energie necesară și suficientă pentru a da viață.

Gălbenușul este o sursă prețioasă de vitamine liposolubile: A, D și E. În plus, lecitina din gălbenuș are un rol metabolic important intervenind în procesele de sinteză de la nivelul creierului, dar și în procesele de ardere a grăsimilor la nivel celular. Deși oul are un conținut ridicat de colesterol, aflat doar în gălbenuș, cca 250 mg/bucată, efectul acestuia este contrabalansat de conținutul ridicat de lecitină. Aceasta are efect de neutralizare a acțiunii colesterolului.

Albușul nu conține colesterol și reprezintă un complex proteic cu valoare biologică foarte înaltă, luată ca etalon de către Organizația Mondială a Sănătății. Albușul conține fracțiuni proteice ca: ovalbumina, ovomucina, ovotransferina și lizozim (enzimă cu acțiune bactericidă). Ovomucina are de asemenea acțiune de scădere a colesterolului seric, inducând totodată creșterea colesterolului „bun" (HDL-colesterol).

Atenție!

Pentru ca ouăle să-și păstreze calitățile nutritive este important să fie consumate în preparate sănătoase, nu prăjite în ulei sau în combinație cu mezeluri. Câteva exemple sănătoase: ouă poșate sau ouă românești, ouă fierte moi, omletă cu puțin unt. Oul fiert moale este un aliment hrănitor, recomandat și în curele de slăbire, datorită aportului nutritiv echilibrat, cu prețul a puține calorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel