Un ou pe zi protejează inima și ține cardiologul departe
Un măr pe zi ține doctorul departe. Același lucru se poate spune și despre ouă și chiar este demonstrat științific. A mânca un ou pe zi ajută la protejarea inimii de îmbolnăviri, arată...
O echipă de cercetători britanici și chinezi, coordonată de profesorul Liming Li și dr. Canqing Yu de la Universitatea din Pekin, afirmă că există o legătură între consumul de ouă și dezvoltarea bolilor de inimă, cum ar fi cardiopatia ischemică, infarctul sau accidentul vascular cerebral.
În studiu au fost implicați peste o jumătate de milion de adulți, cu vârste între 30 și 79 de ani, din 10 localități diferite de pe teritoriul Chinei. Aproximativ 416.000 de participanți fără antecedente medicale de cancer, boli cardiace sau diabet au fost selectați. În cadrul unui chestionar aplicat în perioada 2004-2008, printre altele, au fost întrebați câte ouă obișnuiesc să consume zilnic.
Aproximativ 13% dintre participanți au declarat că mănâncă ouă zilnic, în timp ce 9% au spus că rareori mănâncă un ou sau aproape niciodată.
După 9 ani, cercetătorii au constatat că 83.977 dintre participanți au suferit o boală de inimă, iar 9.985 au decedat. Au fost înregistrate 5.103 evenimente coronariene majore, infarcte sau accidente vasculare cerebrale.
Rezultatele au arătat că persoanele care mâncau zilnic ouă prezentau un risc cardiovascular mai mic decât media. Consumul unui ou pe zi a fost asociat cu scăderea riscului de AVC cu 28% și de infarct cu 18%. S-a observat de asemenea o reducere a riscului de cardiopatie ischemică cu 12% în cazul persoanelor care consumau 5 ouă pe săptămână în raport cu cele care mâncau rareori sau deloc ouă.
Oul, un aliment acuzat pe nedrept de colesterol, a fost reabilitat complet
Mult timp acuzat pe nedrept de creșterea colesterolului, oul este în zilele noastre complet reabilitat de către nutriționiști. Cercetări recente au scos la iveală că ouăle sunt bogate în grăsimi sănătoase, în special omega 3, care nu fac altceva decât să ajute la diminuarea colesterolului rău.
Oul este un aliment complet, conține cantități echilibrate de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale. Calitățile nutritive și energetice sunt evidente numai și pentru faptul că oul înglobează rezerva de energie necesară și suficientă pentru a da viață.
Gălbenușul este o sursă prețioasă de vitamine liposolubile: A, D și E. În plus, lecitina din gălbenuș are un rol metabolic important intervenind în procesele de sinteză de la nivelul creierului, dar și în procesele de ardere a grăsimilor la nivel celular. Deși oul are un conținut ridicat de colesterol, aflat doar în gălbenuș, cca 250 mg/bucată, efectul acestuia este contrabalansat de conținutul ridicat de lecitină. Aceasta are efect de neutralizare a acțiunii colesterolului.
Albușul nu conține colesterol și reprezintă un complex proteic cu valoare biologică foarte înaltă, luată ca etalon de către Organizația Mondială a Sănătății. Albușul conține fracțiuni proteice ca: ovalbumina, ovomucina, ovotransferina și lizozim (enzimă cu acțiune bactericidă). Ovomucina are de asemenea acțiune de scădere a colesterolului seric, inducând totodată creșterea colesterolului „bun" (HDL-colesterol).
Atenție!
Pentru ca ouăle să-și păstreze calitățile nutritive este important să fie consumate în preparate sănătoase, nu prăjite în ulei sau în combinație cu mezeluri. Câteva exemple sănătoase: ouă poșate sau ouă românești, ouă fierte moi, omletă cu puțin unt. Oul fiert moale este un aliment hrănitor, recomandat și în curele de slăbire, datorită aportului nutritiv echilibrat, cu prețul a puține calorii.
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cum scap de pofta de dulce
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
