Colesterol scăzut cu ulei de bumbac
Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că o dietă grasă dar care conține ulei de semințe de bumbac duce la scăderea drastică a colesterolului total și a celui „rău” LDL, la...
Ei au efectuat un studiu nutrițional de cinci zile, în ambulatoriu, pe 15 bărbați sănătoși, cu greutate normală, pentru a testa efectele dietelor îmbogățite cu ulei de semințe de bumbac și ulei de masline, pe profile lipidice.
Participanții au prezentat reduceri semnificative ale colesterolului și trigliceridelor în grupul care a folosit ulei de semințe de bumbac, comparativ cu schimbări minime înregistrare în dieta cu ulei de măsline.
Mai bun ca uleiul de măsline
Rezultatele au fost publicate în revista Nutrition Research.
„Unul dintre motivele pentru care aceste rezultate au fost atât de surprinzătoare se datorează dimensiunii schimbărilor observate în dieta de ulei de semințe de bumbac", a declarat Jamie Cooper, profesor asociat la Departamentul de alimente și nutriție al Colegiului Familiei și Consumatorului de la Universitatea din Georgia (UGA), autor al lucrării. „Pentru a vedea această mare schimbare într-o perioadă atât de scurtă de timp este interesant".
Subiecții, toți bărbații sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, au avut asigurate mese bogate în grăsimi, timp de cinci zile, în două grupuri separate, controlate strict, singura diferență fiind utilizarea de ulei de măsline sau de ulei de semințe de bumbac ca ingrediente.
Participanții au prezentat o scădere medie de 8% a colesterolului total în dieta de ulei din semințe de bumbac, împreuna cu o scădere de 15% a lipoproteinelor cu densitate joasă sau LDL (colesterolul „rău") și o scădere cu 30% a trigliceridelor. Această dietă a crescut, de asemenea, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL (colesterolul „bun") cu 8%.
Cercetătorii au sugerat că un acid gras unic pentru uleiul de semințe de bumbac, acidul dihidrosterculic, poate ajuta la prevenirea acumulării de trigliceride - un tip de grăsime - în organism.
Organismul nu mai stochează grăsime
„Prin aceasta, face corpul să ardă mai mult din grăsime, deoarece nu o poate stoca în mod corespunzător, astfel încât să aveți mai puțină acumulare de lipide și colesterol”, a spus Cooper, într-un material dat publicității de Universitatea Georgia.
Acest mecanism, în plus față de conținutul mare de grăsimi polinesaturate și de omega-6 din uleiul de semințe de bumbac, pare a fi o componentă cheie a efectelor benefice asupra profilelor lipidice, a spus Cooper.
Cercetătorii intenționează să extindă studiul pentru a include adulții în vârstă cu colesterol ridicat, precum și o intervenție mai lungă de hrană.
Studiul poate fi găsit AICI.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
