Colesterol scăzut cu ulei de bumbac

Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că o dietă grasă dar care conține ulei de semințe de bumbac duce la scăderea drastică a colesterolului total și a celui „rău” LDL, la...
Ei au efectuat un studiu nutrițional de cinci zile, în ambulatoriu, pe 15 bărbați sănătoși, cu greutate normală, pentru a testa efectele dietelor îmbogățite cu ulei de semințe de bumbac și ulei de masline, pe profile lipidice.
Participanții au prezentat reduceri semnificative ale colesterolului și trigliceridelor în grupul care a folosit ulei de semințe de bumbac, comparativ cu schimbări minime înregistrare în dieta cu ulei de măsline.
Mai bun ca uleiul de măsline
Rezultatele au fost publicate în revista Nutrition Research.
„Unul dintre motivele pentru care aceste rezultate au fost atât de surprinzătoare se datorează dimensiunii schimbărilor observate în dieta de ulei de semințe de bumbac", a declarat Jamie Cooper, profesor asociat la Departamentul de alimente și nutriție al Colegiului Familiei și Consumatorului de la Universitatea din Georgia (UGA), autor al lucrării. „Pentru a vedea această mare schimbare într-o perioadă atât de scurtă de timp este interesant".
Subiecții, toți bărbații sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, au avut asigurate mese bogate în grăsimi, timp de cinci zile, în două grupuri separate, controlate strict, singura diferență fiind utilizarea de ulei de măsline sau de ulei de semințe de bumbac ca ingrediente.
Participanții au prezentat o scădere medie de 8% a colesterolului total în dieta de ulei din semințe de bumbac, împreuna cu o scădere de 15% a lipoproteinelor cu densitate joasă sau LDL (colesterolul „rău") și o scădere cu 30% a trigliceridelor. Această dietă a crescut, de asemenea, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL (colesterolul „bun") cu 8%.
Cercetătorii au sugerat că un acid gras unic pentru uleiul de semințe de bumbac, acidul dihidrosterculic, poate ajuta la prevenirea acumulării de trigliceride - un tip de grăsime - în organism.
Organismul nu mai stochează grăsime
„Prin aceasta, face corpul să ardă mai mult din grăsime, deoarece nu o poate stoca în mod corespunzător, astfel încât să aveți mai puțină acumulare de lipide și colesterol”, a spus Cooper, într-un material dat publicității de Universitatea Georgia.
Acest mecanism, în plus față de conținutul mare de grăsimi polinesaturate și de omega-6 din uleiul de semințe de bumbac, pare a fi o componentă cheie a efectelor benefice asupra profilelor lipidice, a spus Cooper.
Cercetătorii intenționează să extindă studiul pentru a include adulții în vârstă cu colesterol ridicat, precum și o intervenție mai lungă de hrană.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum scap de pofta de dulce
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.