Colesterol scăzut cu ulei de bumbac

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Semințele de bumbac conțin un ulei care scade colesterolul
Semințele de bumbac conțin un ulei care scade colesterolul

Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că o dietă grasă dar care conține ulei de semințe de bumbac duce la scăderea drastică a colesterolului total și a celui „rău” LDL, la bărbați.

Ei au efectuat un studiu nutrițional de cinci zile, în ambulatoriu, pe 15 bărbați sănătoși, cu greutate normală, pentru a testa efectele dietelor îmbogățite cu ulei de semințe de bumbac și ulei de masline, pe profile lipidice.

Participanții au prezentat reduceri semnificative ale colesterolului și trigliceridelor în grupul care a folosit ulei de semințe de bumbac, comparativ cu schimbări minime înregistrare în dieta cu ulei de măsline.

Mai bun ca uleiul de măsline

Rezultatele au fost publicate în revista Nutrition Research.

Unul dintre motivele pentru care aceste rezultate au fost atât de surprinzătoare se datorează dimensiunii schimbărilor observate în dieta de ulei de semințe de bumbac", a declarat Jamie Cooper, profesor asociat la Departamentul de alimente și nutriție al Colegiului Familiei și Consumatorului de la Universitatea din Georgia (UGA), autor al lucrării. „Pentru a vedea această mare schimbare într-o perioadă atât de scurtă de timp este interesant".

Subiecții, toți bărbații sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, au avut asigurate mese bogate în grăsimi, timp de cinci zile, în două grupuri separate, controlate strict, singura diferență fiind utilizarea de ulei de măsline sau de ulei de semințe de bumbac ca ingrediente.

Participanții au prezentat o scădere medie de 8% a colesterolului total în dieta de ulei din semințe de bumbac, împreuna cu o scădere de 15% a lipoproteinelor cu densitate joasă sau LDL (colesterolul „rău") și o scădere cu 30% a trigliceridelor. Această dietă a crescut, de asemenea, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL (colesterolul „bun") cu 8%.

Cercetătorii au sugerat că un acid gras unic pentru uleiul de semințe de bumbac, acidul dihidrosterculic, poate ajuta la prevenirea acumulării de trigliceride - un tip de grăsime - în organism.

Organismul nu mai stochează grăsime

Prin aceasta, face corpul să ardă mai mult din grăsime, deoarece nu o poate stoca în mod corespunzător, astfel încât să aveți mai puțină acumulare de lipide și colesterol”, a spus Cooper, într-un material dat publicității de Universitatea Georgia. 

Acest mecanism, în plus față de conținutul mare de grăsimi polinesaturate și de omega-6 din uleiul de semințe de bumbac, pare a fi o componentă cheie a efectelor benefice asupra profilelor lipidice, a spus Cooper.

Cercetătorii intenționează să extindă studiul pentru a include adulții în vârstă cu colesterol ridicat, precum și o intervenție mai lungă de hrană.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel