Alimente sănătoase transformate în nesănătoase. Dr Anca Hâncu, despre greșelile frecvente din dietă

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Stil de viață sănătos
Stil de viață sănătos

Dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a explicat EXCLUSIV la DC Medical cât de ușor reușim să transformăm alimente prin definiție sănătoase, în lucruri nesănătoase care ne fac mult rău. Greșelile majore pe care le facem

Sucurile de fructe proaspete au fost un subiect abordat în cadrul emisiunii difuzate la DC Medical, iar afirmațiile medicului nutriționist Anca Hâncu sunt cel puțin interesante, chiar curajoase, în contextul în care în spațiul virtual și nu numai, sucurile de fructe proaspete sunt atât de apreciate și promovate ca fiind cele mai sănătoase lucruri.

Moderația e cheia

Medicul nutriționist a arătat ambele fațete ale aceleiași probleme. „Nu există alimente sănătoase și nesănătoase, pentru că și o cantitate mare de mere, portocale sau orice fructe puse în blender vor aduce foarte multă fructoză concentrată, vor aduce o cantitate foarte mare de energie, vor scoate fibrele - pentru că dacă le punem în blender scoatem și fibrele din suc - și atunci aducem fructoză și mergem spre ficatul gras nonalcoolic, ceea e nu ne dorim.

Important este să avem moderație și să mâncăm fructe și legume așa cum sunt, cât se poate variantele crude, nu neapărat fierte sau coapte, dar toate variantele sunt bune, dacă nu se poate altfel, dar să avem cinci porții de fructe și legume pe zi, mâncate, nu băute”, a mai spus ea.

Stăm prea mult la masă

Ea a explicat, apoi, de ce nu este indicat să exagerăm cu sucurile din fructe. „Este un concept foarte important în nutriție, și anume că masa trebuie să țină 20 de minute. În momentul în care bei o cantiate mare de energie în două minute și s-a terminat, organismul nici măcar nu are timp să realizeze senzația de sațietate, caloriile s-au acumulat, digestia va fi rapidă, secreția de insulină va fi rapidă, după care va apărea din nou, la timp foarte scurt, nevoia de a mânca. Și atunci ne trezim cu foarte multe persoane care nu-și dau seama de cantiataea de calorii ingerate sub formă lichidă sau sub formă solidă, pentru că toate se adună. Toate sunt în regulă, pentru că este în regulă și să bei un suc, și să mănânci un fruct, doar că e importantă proporția.

Pentru că nu trebuie să înlocuim masa cu ceva lichid și nici un solid nu va înlocui masa lichidă. Sunt foarte bine primite și chiar recomandate ciorbele, supele, care au legume, care hidratează și sunt o minune pentru sănătate. Dar mai e conceptul de variație, să avem de toate: să avem și o legumă, și un fruct, și o spuă. și carne, și ceva dulce, din când în când.”

Care sunt regulile de bază ale unui stil de viață sănătos, află în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel