Alimente și băuturi diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Retenția de apă se produce atunci când se stochează apă suplimentară în țesutul organismului sau între vasele de sânge. 

„[Retenția apei] are, în general, legătură cu consumul de alimente sărate, lipsa exercițiilor fizice sau a transpirației prin care s-ar disipa sarea", a spus dr. John P. Salerno, fondatorul Centrului Salerno, pentru INSIDER. „Uneori are de-a face cu disfuncția renală, în care rinichii nu pot elimina apa", a spus el. „De asemenea, dezechilibrele hormonale ... retenția de apă poate fi exacerbată de mentruația problematică"

Consumând mai mult potasiu și mai multă apă vă ajută să reduceți retenția apei, oferind rinichilor șansa de a elimina excesul.

Alimente care combat retenția de apă

 

Pătrunjel

Pătrunjelul conține un adevărat cocktail de nutrienți, conține vitamine (C și B9), minerale (fier, calciu, magneziu), esențiale pentru buna funcționare a organismului, precum și antioxidanți.

Mult mai mult decât o plantă aromată pentru condimentarea felurilor de mâncare, pătrunjelul este un aliment cu multiple beneficii terapeutice.

Pătrunjelul este utilizat pe scară largă pentru îmbunătățirea digestiei și ameliorarea diferitelor probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația sau indigestia, datorită puterilor sale carminative și antispastice, dar și pentru combaterea retenției de apă. 

Pătrunjelul are și proprietăți diuretice.

Pentru a face ceai de pătrunjel, pune două linguri de frunze de pătrunjel uscate într-o cană cu apă clocotită și lasă la infuzat timp de 10 minute.

Bea de până la trei ori pe zi.

Include în dieta ta alimente bogate în potasiu: leguminoase precum soia, fasole albă sau neagră, linte, năut; cartofi, roșii, spanac, fructe uscate (stafide, curmale), semințe (in, dovleac și floarea-soarelui); cacao sau ciocolată cu peste 70% cacao, morcovi, castraveși, scorțișoară, pepene roșu, lămâie

Există plante care par să aibă un efect diuretic mai puternic pentru retenția de apă: 

 

1. Ceaiul de păpădie

Păpădia este un diuretic natural, deoarece este bogată în potasiu, care este un tip de mineral care acționează în rinichi și crește producția de urină.

Cum se prepară:

15 g frunze și rădăcini de păpădie, infuzie în 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară rădăcinile și frunzele și se bea infuzia de două până la trei ori pe zi.

Atenție: Nu trebuie consumat dacă sunteți gravidă sau dacă aveți probleme de sănătate ale căile biliare sau aveți obstrucție intestinală.

2. Ceaiul de coada calului

Ceaiul de coada calului este un alt diuretic natural. O analiză din 2017 arată că efectul diuretic al cozii de cal poate fi comparat cu hidroclorotiazida, care este un medicament diuretic.

Cum se face: 

1 linguriță de frunze uscate de coadă de cal, infuzate în 250 ml apă clocotită, timp de 5-10 minute. Apoi se strecoară și se consumă de trei ori pe zi. 

Atenție: Acest ceai de plante se bea maximum 7 zile consecutive pentru a preveni dezechilibrele minerale. Acest ceai nu trebuie consumat de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.

3. Ceai de hibiscus

Ceaiul de hibiscus pare să crească cantitatea de urină produsă semnificativ și, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci (link direct studiu), are un efect similar cu unele diuretice sintetice cum ar fi furosemida și hidroclorotiazida. În plus, o altă cercetare, de asemenea realizată pe cobai, a arătat că antocianii, flavonoidele și acidul clorogenic din hibiscus pare să regleze activitatea aldosteronului, un hormon care controlează producția de urină.

Cum se prepară:

2 linguri de flori uscate de hibiscus se pun la infuzie într-un 1 litru de apă fierbite timp de 10 minute, într-o oală cu capacul pus. Apoi strecurați infuzia și beți-o pe tot parcursul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel