Alimentele cu un conținut scăzut de proteine ar putea prelungi viața

Noile cercetări arată că limitarea alimentelor bogate în proteine, care conțin în mod natural niveluri ridicate de aminoacizi cu sulf, cum ar fi carnea, lactatele, nuci și soia, pot reduce riscul de...
"De zeci de ani s-a înțeles că dietele care restricționează aminoacizii cu sulf au fost benefice pentru longevitate la animale", a declarat John Richie, profesor de științe ale sănătății publice la Penn State College of Medicine, într-un comunicat, citează CNN.
„Acest studiu oferă primele dovezi epidemiologice că aportul excesiv de dietetică de aminoacizi de sulf poate fi legat de rezultatele bolilor cronice la om", a adăugat Richie.
Cercetări anterioare
În căutarea unei alte căi către fântâna tinereții, cercetătorii au explorat rolul metioninei și al cisteinei, doi dintre cei nouă aminoacizi esențiali ai corpului care conțin sulf.
În studiile efectuate pe animale, apare restricționarea alimentelor cu conținut ridicat de aminoacizi cu sulf dietetic, întârzie îmbătrânirea și creșterea vieții. Într-un studiu timpuriu la șobolani, limitarea metioninei cu 80% a crescut durata de viață a șobolanilor cu o medie de 43%. Cercetările de atunci au duplicat beneficiul respectiv.
Dar traducerea acelui rezultat uimitor pentru oameni ar fi dificil. Aminoacizii de sulf joacă roluri cheie în creștere, astfel limitând acele alimente la șobolani, create creaturi mai mici, care s-au întâmplat să trăiască mai mult cu mai puține boli.
Evident, nu este un scenariu bun pentru oameni.. Adesea, ceea ce funcționează cu animalele de laborator nu funcționează la oameni.
Cu toate acestea, într-o analiză a cercetărilor din 2018, Richie și echipa sa au descoperit că dietele la animale adulte au fost restricționate, adulții au obținut aceleași beneficii pentru sănătate, fără să fie nevoiți să se îngrijoreze de oprirea creșterii.
Acest lucru a dus la studiul actual, publicat luni în revista Lancet EClinical Medicine, care a examinat dietele și biomarkerii de sânge a mai mult de 11.000 de participanți colectați printr-un sondaj nutrițional al americanilor realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Mai mult decât dublul recomandat
O constatare: americanii par să mănânce de 2,5 ori mai mult decât cantitatea de aminoacizi cu sulf decât necesarul nutrițional estimat, a declarat co-autorul Xiang Gao, director al laboratorului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea Penn State.
"Mulți oameni din Statele Unite consumă o dietă bogată în carne și produse lactate", a spus Gao într-o declarație. "Prin urmare, nu este surprinzător că mulți depășesc necesarul mediu atunci când consideră că aceste alimente conțin cantități mai mari de aminoacizi cu sulf. "
În plus, aportul mai mare de aminoacizi de sulf a fost legat de un scor de risc mai mare al bolilor cardiovasculare. Nu este surprinzător, având în vedere că un aport mare de alimente grase, cum ar fi carnea roșie, lactatele și alte grăsimi sunt factori de risc cunoscuți pentru boli de inimă.
Toate acestea indică o nouă cale spre o viață mai lungă sau întăresc doar ceea ce știm deja despre obiceiurile noastre alimentare? Acest studiu a fost observațional, s-a bazat pe oamenii care își raportau obiceiurile alimentare și au capturat doar un moment în timp. Și nu a analizat greutatea, deși alte studii au confirmat o legătură între o dietă bazată pe plante și pierderea în greutate. Trebuie depusă multă muncă.
"Oamenii care mănâncă o mulțime de produse pe bază de plante, cum ar fi fructe și legume, vor consuma cantități mai mici de aminoacizi cu sulf", a spus Zhen Dong, autor principal al studiului și absolvent al Colegiului de Stat din Medicina Penn. "Aceste rezultate susțin o parte din beneficiile efecte asupra sănătății observate la cei care mănâncă vegan sau alte diete pe bază de plante. "
-
Vaccinarea reduce riscul cardiac. Recomandările experților28.08.2025, 22:30
-
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool28.08.2025, 21:13
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.