Alimentul care scade tensiunea arterială. Previne bolile cardiace și AVC-ul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sarea - FOTO: Freepik@EyeEM
sarea - FOTO: Freepik@EyeEM

Un aliment poate scădea tensiunea arterială și preveni infarctul. Totodată, datorită proprietăților sale poate să prevină și accidentul vascular cerebral.

Cercetările arată că o singură schimbare simplă în dietă poate reduce tensiunea arterială și riscul de atac de cord. Consumul excesiv de sare (sodiu) crește riscul de hipertensiune arterială, astfel că tuturor celor cu hipertensiune li se recomandă să reducă sarea din dietă.

Este dificil pentru oameni să își schimbe modul în care gătesc, să condimenteze alimentele diferit, să aleagă alimente cu conținut scăzut de sare de pe rafturile supermarketurilor și să accepte o gustare mai puțin sărată.

Acum există o soluție simplă și eficientă: sarea îmbogățită cu potasiu. Poate fi folosită la fel ca sarea obișnuită și majoritatea oamenilor nu observă nicio diferență importantă în gust.

Trecerea la sare îmbogățită cu potasiu este fezabilă într-un mod în care reducerea consumului de sare nu este. Cercetările recente concluzionează că ghidurile clinice pentru hipertensiune arterială ar trebui să ofere pacienților recomandări clare pentru a face această schimbare, potrivit Science Alert.

Vezi și: Ce să faci dacă îți este rău când zbori cu avionul. Afecțiunile care pot fi agravate în timpul zborului

Ce este sarea îmbogățită cu potasiu

Sărurile îmbogățite cu potasiu înlocuiesc o parte din clorura de sodiu care constituie sarea obișnuită cu clorură de potasiu. Mai sunt denumite sare cu conținut scăzut de sodiu, sare de potasiu, sare pentru inimă, sare minerală sau sare redusă în sodiu.

Clorura de potasiu arată la fel ca și clorura de sodiu și are un gust foarte similar. Sarea îmbogățită cu potasiu acționează pentru a reduce tensiunea arterială nu doar pentru că reduce aportul de sodiu, ci și pentru că crește aportul de potasiu. Insuficiența de potasiu, care provine în cea mai mare parte din fructe și legume, este o altă cauză majoră a tensiunii arteriale ridicate.

Care sunt dovezile privind eficacitatea sării cu potasiu

Sare - FOTO: Freepik@artemsh

"Avem dovezi solide dintr-un studiu randomizat cu 20.995 de persoane că trecerea la sare îmbogățită cu potasiu reduce tensiunea arterială și reduce riscurile de accident vascular cerebral, atacuri de cord și deces prematur. Participanții aveau antecedente de accident vascular cerebral sau aveau vârsta de 60 de ani sau mai mult și sufereau de hipertensiune arterială", spun cercetătorii.

Un rezumat al altor 21 de studii sugerează că mare parte din populația lumii ar putea beneficia de sare îmbogățită cu potasiu.

Raportul global privind hipertensiunea arterială al Organizației Mondiale a Sănătății din 2023 a evidențiat sarea îmbogățită cu potasiu ca fiind o "strategie accesibilă" pentru a reduce tensiunea arterială și a preveni evenimentele cardiovasculare precum accidentele vasculare cerebrale.

"Am colaborat cu cercetători din Statele Unite, Australia, Japonia, Africa de Sud și India pentru a revizui 32 de ghiduri clinice pentru managementul hipertensiunii arteriale din întreaga lume. Concluziile noastre sunt publicate în jurnalul Asociației Americane a Inimii, Hipertensiune.

Am constatat că ghidurile actuale nu oferă sfaturi clare și consistente cu privire la utilizarea sării îmbogățite cu potasiu. Deși multe ghiduri recomandă creșterea aportului de potasiu din dietă și toate fac referire la reducerea aportului de sodiu, doar două ghiduri - cel chinez și cel european - recomandă utilizarea sării îmbogățite cu potasiu", mai notează cercetătorii.

Vezi și: Afecțiunea care crește riscul de deces. Este frecvent întâlnită

De ce nu este folosită sarea îmbogățită cu potasiu

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți câtă sare consumă sau problemele de sănătate pe care le poate cauza. Puțini oameni știu că o simplă schimbare la sare îmbogățită cu potasiu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Disponibilitatea limitată este o altă provocare. De asemenea, sărurile îmbogățite cu potasiu costă mai mult decât sarea obișnuită, deși totuși sunt mai ieftine decât majoritatea altor alimente și nu la fel de scumpe ca multe săruri extravagante disponibile acum.

O revizuire a unui studiu din 2021 a constatat că sărurile îmbogățite cu potasiu sunt comercializate în doar 47 de țări și acestea erau în principal țări cu venituri mari. Prețurile variau de la aceleași ca sarea obișnuită până la de aproape 15 ori mai mari.

Chiar dacă, în general, mai scumpă, sarea îmbogățită cu potasiu are potențialul de a fi extrem de eficientă din punct de vedere al prevenirii bolilor.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, dacă te trezești cu urme de pernă pe față. Semnalul de alarmă transmis de piele

Sarea îmbogățită cu potasiu, riscuri

O preocupare frecvent ridicată despre utilizarea sării îmbogățite cu potasiu este riscul de niveluri ridicate de potasiu în sânge la aproximativ 2% din populație cu boli grave de rinichi.

Persoanelor cu boli grave de rinichi li se recomandă deja să evite sarea obișnuită și să evite alimentele bogate în potasiu. Nu s-a înregistrat niciun prejudiciu cauzat de sarea îmbogățită cu potasiu în niciun studiu realizat până în prezent, dar toate studiile s-au desfășurat într-un cadru clinic cu recomandări specifice pentru persoanele cu boli de rinichi.

"Prioritatea noastră actuală este să îi determinăm pe oamenii care sunt tratați pentru hipertensiune arterială să folosească sare îmbogățită cu potasiu, deoarece furnizorii de servicii medicale pot sfătui împotriva utilizării acesteia la persoanele cu risc de hiperkaliemie.

În unele țări, sarea îmbogățită cu potasiu este recomandată întregii comunități deoarece beneficiile potențiale sunt atât de mari. Un studiu de modelare a arătat că aproape jumătate de milion de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord ar putea fi evitate în fiecare an în China dacă populația ar trece la sare îmbogățită cu potasiu", mai notează cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel