Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse
Un aliment sănătos, cu un conținut important de fibre, vitamine și minerale, care este benefic pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei a născut adevărate controverse în ceea ce privește beneficiile pe...
Odată cu creșterea interesului pentru sănătatea tiroidiană, întrebările cu privire la alimentație devin din ce în ce mai frecvente. Printre alimentele care au stârnit recent interesul comunității medicale se numără și unul aparent banal, dar controversat. Specialiștii endocrinologi atrag atenția asupra unui anumit aliment, sugerând că acesta ar putea influența funcția tiroidiană.
Nucile, alimentul controversat
"Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse când vine vorba de tiroidă cum sunt nucile! Sunt bune pentru tiroidă sau sunt periculoase? Pare că pe cine întrebi, fiecare are propria părere... Haideți să-ncercăm să lămurim!
Nucile sunt sunt o sursă bună de acizi grași nesaturați, sunt bogate în fibre, in vitamine (acid folic și vitamina E) și minerale (potasiu, calciu) și din acest motiv sunt incluse de multe ori în ceea ce înțelegem prin diete "sănătoase".
Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat, îmbunătățesc profilul lipidic (scad nivelul de trigliceride și colesterol, mai ales LDL colesterol - colesterolul "rău"), îmbunătățesc controlul hipertensiunii arteriale. Prin conținutul mare de omega-3 și polifenoli au proprietăți anti-inflamatorii și protejează de ateroscleroză", arată dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism
Nucile și impactul asupra tiroidei

Nuci - FOTO: Freepik@Racool_studio
În ultimul deceniu, nucile au fost subiectul unui mare interes și a numeroase controverse în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății tiroidiene. Cu toate că sunt considerate un aliment sănătos, există temeri că consumul lor ar putea afecta funcția tiroidiană. Pentru a lămuri aceste aspecte, dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a oferit clarificări importante pe pagina sa de Facebook.
"Nucile scad absorbția hormonilor tiroidieni, așa că trebuie să evităm să mâncăm nuci timp de câteva ore după administrarea Euthyrox. Cât timp adminstrăm Euthyroxul dimineața pe nemâncate și mâncăm nuci după ce au trecut mai mult de 4 ore – nu-i nicio problemă!
Nucile sunt foarte bogate în grăsimi – ok, grăsimi sănătoase, dar din cauza acestor grăsimi sunt și foarte bogate în calorii! Deci atenție cât mâncăm, ca să nu ajungem să ne îngrășăm! (100 grame nuci înseamnă 650 calorii!).
Miezul de nuci conține destul de puțin iod, deci nici gând să facem exces de iod mâncând nuci! Se găsește iod mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care oricum o îndepărtăm... Nu, nici de la statul la umbra nucului nu facem exces de iod!
Da, am auzit-o și pe asta! În concluzie: putem mânca liniștiți nuci (cu moderație!) și dacă avem hipo și dacă avem hipertiroidie! Dacă luăm Euthyrox, mai bine mâncăm nucile în a doua parte a zilei ca să nu interfere cu absorbția hormonilor tiroidieni!", a mai explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog.
Nucile pot fi incluse în dietă cu încredere, cu mențiunea că trebuie să fie consumate cu moderație și având în vedere recomandările specifice pentru persoanele care iau medicamente pentru tiroidă.
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
-
-
-
Cum te ajută merele să ștergi ridurile: 4 efecte uimitoare pentru piele15.11.2025, 17:54
-
Ce este fisura anală: când și de ce apare15.11.2025, 15:16
Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
Sensibilitatea la frig, semn al disfuncției glandei tiroide. Ce probleme poți avea
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
EXCLUSIV Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Organul care luptă împotriva infecțiilor. Are un rol important în producția și reglarea celulelor sangvine. Când este necesară îndepărtarea acestuia
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.
Ce este glucoza și de ce este importantă pentru sănătatea noastră generală. Când echilibrul glucozei devine cheia prevenirii diabetului
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent
Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.
EXCLUSIV Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
Ce nu știi despre colesterol te poate ucide! Sondajul care te va pune pe gânduri. Află totul despre "Colesterol Alert"
Cele mai bune alimente pentru echilibrul hormonal. Importanța unei diete echilibrate pentru sănătatea hormonală
EXCLUSIV Când devin nodulii tiroidieni canceroși. Dr. Roxana Novac: Sunt foarte frecvenți. Ar trebui să ne îngrijoreze
EXCLUSIV Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul
Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
