Anemia, cauze și simptome. Nica: Întâlnim complicații precum leșin, insuficiență coronariană sau respiratorie

Monika Baciu |
Data publicării:
anemia - FOTO: Freepik@val-suprunovich
anemia - FOTO: Freepik@val-suprunovich

Anemia este o afecțiune în care vă lipsește o cantitate suficientă de globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul adecvat către țesuturile corpului.

Anemia, denumită și hemoglobină scăzută, vă poate face să vă simțiți obosit și slăbit. Există mai multe forme de anemie, fiecare cu propria cauză. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă. În cele mai multe cazuri, anemia are mai multe cauze. Mergeți la medicul dumneavoastră dacă bănuiți că aveți anemie. Aceasta poate fi un semn de avertizare a unei boli grave.

Tratamentele pentru anemie, care depind de cauză, variază de la administrarea de suplimente până la efectuarea de proceduri medicale. S-ar putea să puteți preveni unele tipuri de anemie prin consumul unei diete sănătoase și variate.

”Anemiile se definesc ca o scădere a numărului de celule roșii sanguine, eritrocitele. Acestea au rolul de a furniza oxigenul de la nivelul plămânilor la nivelul țesuturilor și de a transport dioxidul de carbon de la țesuturi la plămâni, acestea realizându-se cu ajutorul hemoglobinei. În anemii, numărul scăzut de eritrocite împiedică organismul să realizeze acest schimb gazos în parametrii optimi”, a spus dr. Daniela Nica, medic specialist interne.

Vezi și: Paul Grant, actor din Star Wars și Harry Potter, a murit la 56 de ani. Actorul s-a născut cu nanism

Anemia, cauze

Anemia poate fi cauzată de o afecțiune prezentă la naștere (congenitală) sau de o afecțiune pe care o dezvoltați (dobândită). Anemia apare atunci când sângele dumneavoastră nu are suficiente globule roșii.

Organismul dumneavoastră produce trei tipuri de celule sanguine - globule albe pentru a lupta împotriva infecțiilor, trombocite pentru a ajuta sângele să se coaguleze și globule roșii pentru a transporta oxigenul din plămâni în restul corpului și dioxidul de carbon din corp înapoi în plămâni.

Globulele roșii conțin hemoglobină - o proteină bogată în fier care dă culoarea roșie a sângelui. Hemoglobina permite globulelor roșii să transporte oxigenul din plămâni către toate părțile corpului și să transporte dioxidul de carbon din alte părți ale corpului către plămâni pentru a fi expirat.

Cele mai multe celule sanguine, inclusiv globulele roșii, sunt produse în mod regulat în măduva osoasă - un material spongios care se găsește în interiorul cavităților multor oase mari ale dumneavoastră. Pentru a produce hemoglobină și globule roșii, organismul dumneavoastră are nevoie de fier, vitamina B-12, acid folic și alte substanțe nutritive din alimentele pe care le consumați.

”În practică sunt trei mari cauze:

- pierderea de sânge

- distrugerea exagerată a eritrocitelor

- producția insuficientă a eritrocitelor

Pentru fiecare cauză există mai multe etiologii:

- etiologie genetică, precum hemoglinopatiile, talasemiile, defectele de citoschelet eritrocitar

- etiologie nutrițională, cele mai frecvente, anemia prin deficit de fier, anemia prin deficit de vitamina B12, prin deficit de folat, prin malnutriția generalizată

- întâlnim anemii cronice și maligne, boală renală, boală hepatică, sindrom intestinal inflamator, vasculite, în neoplazii, cel mai frecvent fiind cancerul colorectal, cancerul gastric, cancerul hepatic, limfoamele și leucemiile”, a spus dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă, la Digi 24.

Vezi și: Supa de primăvară care te încarcă de energie. Conține două ingrediente cheie

Anemia, simptome

Semnele și simptomele anemiei variază în funcție de cauza și de gravitatea anemiei. În funcție de cauzele anemiei, este posibil să nu aveți niciun simptom.

”Există semne și simptome, de la așa-zisa paloare tegumentară până la amețeli, palpitații, oboseală, incapacitatea de a efectua activitățile fizice curente, mâini reci, picioare reci, până când în anemiile severe putem întâlni complicații precum sincopă, insuficiență coronariană sau insuficiență respiratorie”, a mai precizat medicul.

Anemia, diagnostic

Pentru a diagnostica anemia, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă întrebe despre istoricul medical și familial, să efectueze un examen fizic și să efectueze mai multe teste.

”Anemia este un semn cu mai multe etiologii subadiacente. Există două tipuri de analize:

- avem analize pentru a pune diagnosticul de anemie, hemoleucograma în care avem numărătoarea eritrocitelor și concentrația hemoglobinei

- avem analize pentru a identifica etiologia anemiilor. Aici avem un spectru mai larg de analize, de la transaminaze, bilirubină....Pe lângă analizele de sânge avem la dispoziție și o serie de examene paraclinice precum endoscopia digestivă superioară și inferioară, biopsie medulară, computer tomograf sau RMN. 

Este foarte important să identificăm etiologia anemiei pentru a putea selecta terapie specifică și eficientă pentru fiecare etiologie în parte”, a mai precizat dr. Daniela Nica.

Vezi și: Cum arată medicina viitorului. Coliță: Nu trebuie să țină bolnavul în spital

Anemia, prevenție

La început, anemia poate fi atât de ușoară încât nu o observați. Dar simptomele se agravează pe măsură ce anemia se înrăutățește. Multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite. Dar puteți evita anemia prin carență de fier și anemiile prin carență de vitamine prin adoptarea unei diete care să includă o varietate de vitamine și minerale.

Fier. Alimentele bogate în fier includ carnea de vită și alte tipuri de carne, fasolea, lintea, cerealele îmbogățite cu fier, legumele cu frunze de culoare verde închis și fructele uscate.

Folat. Acest nutrient și forma sa sintetică, acidul folic, se găsesc în fructe și sucuri de fructe, legume cu frunze verzi închise la culoare, mazăre verde, fasole boabe, arahide și produse din cereale îmbogățite, cum ar fi pâinea, cerealele, pastele și orezul.

Vitamina B-12. Alimentele bogate în vitamina B-12 includ carnea, produsele lactate și produsele din cereale și soia îmbogățite.

Vitamina C. Alimentele bogate în vitamina C includ fructele și sucurile de citrice, ardeii, broccoli, roșiile, pepenii și căpșunile. Acestea ajută, de asemenea, la creșterea absorbției fierului, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel