Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Scăderea nivelului unui antioxidant în colon ar avea un efect pozitivit neașteptat asupra inflamației gastro-intestinale, susține un studiu.
Deși antioxidanții sunt considerați substanțe benefice organismului uman deoarece combat daunele și bolile celulare, o cercetare arată că tocmai scăderea nivelului unui antioxidant în colon ar avea un efect pozitiv neașteptat asupra inflamației gastro-intestinale.
„Corpul uman produce glutation (GSH), un antioxidant care ajută sistemul nervos central și periferic să funcționeze corect. GSH este, de asemenea, necesar pentru a menține celulele nervoase - neuronii - în viață în sistemul nervos enteric - rețeaua care controlează comportamentul tractului GI. Studiile anterioare au arătat că neuronii enterici sunt capabili să producă GSH și că având prea puțin GSH promovează leziuni celulare (stres oxidativ) și moartea neuronilor", se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Cercetătorii care au descoperit efectele antioxidantului GSH provin de la Universitatea de Stat din Michigan.
Aceștia au studiat efectele epuizării GSH la șoareci cu inflamație a colonului (colită) ca model de boală inflamatorie a intestinului. Un grup de șoareci a fost tratat cu o substanță care a redus nivelul antioxidantului produs de sistemul nervos (GSH) în tractul gastro-intestinal înainte de introducerea inflamației ("colită tratată"). Iar al doilea grup a păstrat nivelele naturale ale GSH înainte de inflamație ("colită netratată").
Echipa de cercetare a observat că grupul de șoareci cu colită tratată a avut mai puțină acumulare de celule imune - infiltrarea neutrofilă (un răspuns la inflamație) - din jurul celulelor nervoase gastro-intestinale în comparație cu grupul de colită netratată.
„Șoarecii tratați nu au prezentat pierderea în greutate asociată colitei, ceea ce sugerează că nivelurile reduse de GSH protejează în mod surprinzător colonul de deteriorarea indusă de inflamații severe în acest model. Aceste observații prezintă o potențială țintă terapeutică pentru îmbunătățirea patologiei GI în timpul inflamației", susțin autorii, potrivit sursei citate.
Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Fiziologie Gastrointestinală și Ficat. Poate fi citit AICI.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.