Atenție! Un antioxidant crește inflamația gastro-intestinală

Florina Pop / 30 apr 2019 / 08:32
Boala Crohn
Boala Crohn

Scăderea nivelului unui antioxidant în colon ar avea un efect pozitivit neașteptat asupra inflamației gastro-intestinale, susține un studiu.

Deși antioxidanții sunt considerați substanțe benefice organismului uman deoarece combat daunele și bolile celulare, o cercetare arată că tocmai scăderea nivelului unui antioxidant în colon ar avea un efect pozitiv neașteptat asupra inflamației gastro-intestinale.

„Corpul uman produce glutation (GSH), un antioxidant care ajută sistemul nervos central și periferic să funcționeze corect. GSH este, de asemenea, necesar pentru a menține celulele nervoase - neuronii - în viață în sistemul nervos enteric - rețeaua care controlează comportamentul tractului GI. Studiile anterioare au arătat că neuronii enterici sunt capabili să producă GSH și că având prea puțin GSH promovează leziuni celulare (stres oxidativ) și moartea neuronilor", se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Cercetătorii care au descoperit efectele antioxidantului GSH provin de la Universitatea de Stat din Michigan.

Aceștia au studiat efectele epuizării GSH la șoareci cu inflamație a colonului (colită) ca model de boală inflamatorie a intestinului. Un grup de șoareci a fost tratat cu o substanță care a redus nivelul antioxidantului produs de sistemul nervos (GSH) în tractul gastro-intestinal înainte de introducerea inflamației ("colită tratată"). Iar al doilea grup a păstrat nivelele naturale ale GSH înainte de inflamație ("colită netratată").

Efectul asupra inflamației gastro-intestinale

Echipa de cercetare a observat că grupul de șoareci cu colită tratată a avut mai puțină acumulare de celule imune - infiltrarea neutrofilă (un răspuns la inflamație) - din jurul celulelor nervoase gastro-intestinale în comparație cu grupul de colită netratată.

„Șoarecii tratați nu au prezentat pierderea în greutate asociată colitei, ceea ce sugerează că nivelurile reduse de GSH protejează în mod surprinzător colonul de deteriorarea indusă de inflamații severe în acest model. Aceste observații prezintă o potențială țintă terapeutică pentru îmbunătățirea patologiei GI în timpul inflamației", susțin autorii, potrivit sursei citate.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Fiziologie Gastrointestinală și Ficat. Poate fi citit AICI.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.23