Aparatul care detectează bacterii patogene. Cine îl va crea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bacterii
Bacterii

UMF Cluj participă împreună cu cercetători de la Universitatea din Cipru la crearea unui dispozitiv pentru detecția de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și cercetători din mai multe țări dezvoltă un dispozitiv pentru detecția bacteriilor patogene și protozoare, în situații de urgență, pentru protecția forțelor de intervenție. Oamenii de știință vor să dezvolte un prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecțiuni.

Potrivit reprezentanților UMF Cluj, acest aparat va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire prealabilă și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru a semnala prezența anumitor compuși țintă. ”Contaminările cu agenți patogeni sunt dificil de detectat și de urmărit, pot apărea oriunde, pot fi cauzate de diverse motive și se pot răspândi cu ușurință prin apă provocând contaminări la scară largă. De-a lungul anilor, evenimente perturbatoare, cum ar fi cutremure, inundații, accidente sau atacuri asupra infrastructurilor ne-au arătat cât de profund pot fi afectate securitatea și sănătatea noastră. Cel mai recent, pandemia COVID-19 a arătat, de asemenea, o nouă lumină asupra vulnerabilităților comunităților existente”, se arată în comunicatul UMF Cluj.

Dispozitivul va fi creat datorită proiectului european de cercetare ”Pathogen Contamination Emergency Response Technology - PathoCERT” coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru. În acest proiect, UMF Cluj colaborează cu un consorțiu ce reunește 23 parteneri din Europa și Asia, iar partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități din domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență și mai multe companii.

”Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele științifice și profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și contribuie prin asta la creșterea prestigiului nostru ca universitate”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie, se va derula pe o perioadă de 3 ani și constă într-o investiție de peste 7 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel