APEL Federația oncologilor, cardiologilor și hematologilor: Valul de coronavirus pune în pericol tratamentul bolnavilor de cancer din Italia

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Ultimul val de cazuri de COVID-19 în Italia crește presiunea asupra spitalelor și pune în pericol tratamentul a aproximativ 11 milioane de bolnavi de cancer, a declarat marți Federația Medicilor Oncologi, Cardiologi și Hematologi (FOCE) într-un apel adresat autorităților. 

„Amânarea intervențiilor chirurgicale” din cauza pandemiei COVID „poate duce la dezvoltarea de tumori în stadii mai avansate, cu mai puține șanse de vindecare”, a avertizat Federația Medicilor Oncologi, Cardiologi și Hematologi (FOCE) din Italia într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Această paralizie riscă să provoace daune grave pacienților noștri, care numără aproximativ 11 milioane în Italia. De altfel, vă reamintim că amânarea intervențiilor chirurgicale poate favoriza dezvoltarea tumorilor în stadii mai avansate, cu șanse mai mici de recuperare. Este nevoie de o redefinire urgentă a sistemului național de sănătate, modernizarea și consolidarea spitalelor, reînființarea medicinei teritoriale, cu o separare clară între spitale, zone de îngrijire și asistență pentru pacienții cu COVID și non-COVID”, notează reprezentanții Federației. 

FOCE a precizat că spitalele din Italia au suferit din cauza lipsei de investiții și a nivelurilor insuficiente de personal, și a avertizat că scenariul actual începe să semene cu cel din primele luni ale anului 2020.

Ca urmare a pandemiei de coronavirus, internările non-COVID în spitale au scăzut cu 1,3 milioane în 2020 comparativ cu anul precedent, a mai spus federația.

"În 2021, unele dintre aceste activități spitalicești au fost recuperate, însă situația actuală marchează o regresie dramatică", a declarat președintele FOCE, Francesco Cognetti, în același comunicat.

„Am cerut în repetate rânduri reluarea screening-ului anticancer pe întreg teritoriul național” – spune prof. Cognetti . În 2020, comparativ cu 2019, au fost efectuate cu aproximativ 2,5 milioane de teste de screening mai puține. Reducerea acestora a fost de 45,5% pentru screening-ul colorectal (-1.110.414 teste), 43.4% pentru screening-ul cervical (-669.742) și 37.6% pentru mamografii (-751.879). În toamna lui 2020, unele Regiuni din Italia au reușit să facă mai multe teste decât în 2019. „Lipsesc însă date din 2021 pentru a analiza complet starea programelor de prevenție secundară. Este necesară o actualizare cel puțin o dată la șase luni pentru a înțelege problemele critice care trebuie abordate în timp real. Screening-ul este esențial pentru identificarea neoplasmelor în stadiu incipient și îmbunătățirea supraviețuirii”, a mai arătat Cognetti.

Sistemele de sănătate din Europa sunt încă o dată suprasolicitate ca urmare a răspândirii rapide a variantei Omicron de coronavirus după perioada sărbătorilor, cu numeroși membri ai personalului sanitar bolnavi sau în autoizolare, în timp ce experții prezic că vârful ultimului val al pandemiei nu a fost încă atins.

În Italia, problema angajaților sanitari infectați - peste 12.800 conform datelor publicate săptămâna trecută - este agravată de suspendarea medicilor, a asistenților medicali și a personalului administrativ care nu este vaccinat și reprezintă peste 4% din totalul forței de muncă din domeniul sanitar.

Pe 7 ianuarie, militari britanici au fost desfășurați la Londra pentru a susține sistemul de sănătate al Regatului Unit (NHS) afectat de lipsa de personal din cauza COVID-19.

Italia a înregistrat 139.265 de decese asociate COVID-19 după izbucnirea epidemiei în această țară în februarie 2020 și a raportat 7,55 milioane de cazuri de infectări până în prezent. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel