Aricii de mare, spaima turiștilor. Ce să faci dacă te-a ÎNȚEPAT un arici de mare

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Aricii de mare - Foto: Freepick @pippocarlo
Aricii de mare - Foto: Freepick @pippocarlo

Ce să faci dacă te-a înțepat un arici de mare. Alertă pe litoral.

Dacă până acum algele și meduzele erau singurele care ne puteau mari probleme la mare, anul acesta rechinii și aricii de mare au băgat spaima în turiști. 

Aricii de mare sunt creaturi frumoase, dar, ca majoritatea animalelor din natură, cel mai bine pot fi observați de la distanță. Înțepăturile pot fi extrem de dureroase și pot provoca o serie de complicații grave dacă nu sunt tratate prompt.

Aricii de mare sunt creaturi marine mici, acoperite cu țepi, care trăiesc în oceanele din întreaga lume. Pot fi găsite atât în ape calde, cât și reci, deși trăiesc de obicei în ape relativ puțin adânci, cum ar fi bălțile de piatră, recifele de corali sau rocile expuse de valuri. Aricii de mare nu sunt agresivi, dar probabilitatea ca ei să se afle în ape puțin adânci în care se pot afla oameni poate duce la contactul nostru cu ei. Acest lucru poate duce la o înțepătură involuntară.

Deși sunt frumoși de privit, aricii de mare sunt extrem de dureroși la contactul fizic. Cei mai mulți oameni sunt înțepați atunci când calcă sau ating din greșeală un arici de mare, ceea ce poate fi ușor de făcut în apele tulburi, deoarece le place să se ascundă în crăpături în timpul zilei. În unele cazuri, oamenii (în special copiii mici) îi pot lua în mână fără să realizeze că pot înțepa.

Care sunt simptomele unei înțepături de arici de mare?

Înțepăturile de arici de mare sunt imediat dureroase. Ele lasă adesea răni înțepătoare pe piele, care se pot infecta cu ușurință dacă nu sunt tratate imediat. Zona înțepată poate deveni roșie și umflată. În cazul în care pielea este perforată (ceea ce este frecvent), locul de înțepătură are adesea o culoare vânătă de culoare albastru-negru.

Multiplele răni prin înțepături profunde pot fi o rană foarte gravă, mai ales dacă sunt însoțite de simptome precum:

- slăbiciune

- dureri musculare

- șoc

- paralizie

- oboseală intensă

Aceste simptome pot duce la insuficiență respiratorie și chiar la deces.

Care sunt cauzele înțepăturii de arici de mare?


Un arici de mare are două sisteme de apărare. Unul este întotdeauna angajat, deoarece este corpul natural, extern. Acesta este alcătuit din țepi lungi și veninoși, suficient de ascuțiți pentru a străpunge pielea. De asemenea, acești țepi se pot rupe cu ușurință în interiorul corpului dumneavoastră după ce ariciul de mare vă înțeapă.

Al doilea sistem de apărare este mai activ. Se numește pedicelariae, care sunt în esență fălci care pot elibera venin.

Rănile de înțepătură imediate provocate de țepușe vor provoca dureri puternice, mai ales pentru că țepușele pot perfora potențial destul de adânc în corp.

Tratamente acasă pentru o înțepătură de arici de mare


Dacă sunteți înțepat de un arici de mare, îndepărtați imediat orice parte a ariciului de mare care este înfiptă în corpul dumneavoastră. Folosiți o pensetă pentru a îndepărta spinii mari. Puteți folosi o lamă de ras pentru a răzui ușor pedicelaria.

Odată ce ați făcut acest lucru, spălați zona afectată cu apă și săpun.

Pentru a gestiona durerea inițială după înțepătură, puteți lua tratamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin) sau paracetamolul (Tylenol). Puteți folosi creme antibiotice topice, precum Neosporin, pe zona afectată, de cel puțin trei ori pe zi. Dacă zona are mâncărimi, puteți folosi cremă topică cu hidrocortizon.

Întrerupeți imediat utilizarea hidrocortizonului și sunați-vă medicul dacă există semne de infecție, cum ar fi:

- umflătură

- căldură, roșeață

- febră

- durere crescută

Pentru plăgi înțepate adânc, ar trebui să consultați un medic.

Dacă aveți dureri mai mult de patru zile după ce ați fost înțepat, ar trebui să vă faceți o programare la medic. Dacă prezentați semne de infecție în orice moment, solicitați imediat asistență medicală. Ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență imediată dacă prezentați simptome precum:

- slăbiciune musculară

- paralizie

- dureri musculare

- oboseală extremă

Când vă veți consulta medicul, acesta vă va întreba despre înțepătură, când s-a întâmplat și despre simptomele dumneavoastră. Ei vor examina zona care a fost înțepată. Dacă medicul dumneavoastră crede că o coloană vertebrală a ariciului de mare ar putea rămâne în interiorul corpului, ar putea folosi o radiografie pentru a găsi locația acesteia și a o îndepărta. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți o injecție antitetanos.

Dacă aveți o infecție, medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil antibiotice. Luați medicamentele pe toată durata tratamentului pe care vi-l prescrie medicul, chiar dacă simptomele dispar în doar câteva zile. Dacă infecția este suficient de severă, medicul dumneavoastră vă poate interna în spital pentru antibiotice intravenoase (IV).

Dacă coloanele vertebrale sunt înfipte în corp sau în apropierea unei articulații, este posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală.

Înțepăturile de arici de mare pot provoca apariția altor afecțiuni?

Dacă sunt lăsate netratate, înțepăturile de arici de mare pot provoca o serie de complicații grave. Cea mai frecventă este infecția provocată de rănile de înțepătură, care poate deveni gravă foarte repede.

De asemenea, orice spini rupți în interiorul corpului pot migra mai adânc dacă nu sunt îndepărtați, provocând leziuni tisulare, osoase sau nervoase. Acest lucru ar putea cauza moartea țesuturilor, rigiditate articulară sau artrită. Dacă vă confruntați cu necroza sau cu moartea țesutului, mergeți imediat la spital.

În cazuri rare se poate întâmpla dificultăți de respirație sau insuficiență respiratorie. Acest lucru necesită un tratament de urgență imediat, inclusiv suplimentarea cu oxigen și posibila ventilație.

Cu tratament, durerea și simptomele ar trebui să dispară în termen de cinci zile. Dacă durerea nu a dispărut sau dacă observați semne de infecție sau alte complicații, faceți o programare la medic cât mai curând posibil, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel