Atac de cord, risc mai ridicat de sărbători

Stresul de a alege darul potrivit, de a bea sau mânca prea mult, sau pur și simplu de-a te contrazice cu rudele în discuțiile despre politică, activități care se petrec de obicei de sărbători, pot pica greu la inimă, la propriu. Șansele unui atac de cord să se producă în ajunul Crăciunuluisunt de aproape 40%, potrivit unor noi cercetări din Suedia.

Studiul derulat timp de 15 ani pe un număr mare de pacienți, peste 300.000 cu atac de cord, a sugerat că riscul a fost cel mai ridicat la ora 10:00. în ajunul Crăciunului. Dar nu a demonstrat că vacanța a provocat de fapt un risc de atac de cord, doar că părea să fie o asociere.

,,Sărbătorile tradiționale au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord. Riscul general în timpul Crăciunului / Anului Nou a fost cu 15% mai mare decât într-o zi obișnuită în decembrie", a spus autorul principal al studiului, dr. David Erlinge, șeful biroului de cardiologie al Spitalului Universitar Skane din Lund. 

În Suedia, Crăciunul este cea mai importantă zi a sărbătorilor și, de obicei, este celebrat cu familia. Festivitățile continuă în ziua de Crăciun și din nou a doua zi. Anul Nou în Suedia este de obicei petrecut cu prietenii. Ca și în Statele Unite, în general, sărbătoarea implică consumarea masivă de mâncare și consumul de alcool în exces. Studiul a constatat că riscul de atac de cord nu a fost mai mare în ajunul Anului Nou, însă a crescut cu aproximativ 20% în ziua de Anul Nou.

O altă mare vacanță în Suedia, midsummer, are loc la sfârșitul lunii iunie și sărbătorile includ dansul, cântatul, mâncarea și consumul de alcool. Studiul a constatat o creștere a riscului de atac de cord de 12% în timpul acestei sărbători.

Singura vacanță care nu părea să ridice riscul atacului de cord era Paștele. Familia și prietenii se întâlnesc să mănânce pentru această vacanță. Cercetătorii au declarat că ouăle fac parte din temă și că copiii se îmbracă ca vrăjitoare de Paște.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că riscul de atac de cord nu pare să crească în timpul evenimentelor sportive. Ei și-au pus întrebarea de ce anume în timpul sărbătorilor - și în special în Ajunul Crăciunului ar putea declanșa probleme cardiace? Nu au găsit încă răspunsul, însă au făcut referire la mai mulți factori declanșatori.

,,Printre acești factori, se numără distresul emoțional, furia, anxietatea, tristețea, durerea și stresul care cresc riscul unui atac de cord. Consumul excesiv de alimente, alcoolul și deplasările la distanțe mari pot, de asemenea, să crească șansele unui atac de cord”, a spus dr. David Erlinge.

Dr. Peter Mercurio,  cardiolog la Spitalul Northern Westchester din Muntele Kisco, New York, a observat o creștere a atacurilor de inimă în timpul sărbătorilor, și s-a așteptat ca rezultatele studiului să fie similare în Statele Unite.

Atât Erlinge, cât și Mercurio au atras atenția asupra conștientizării faptului că există un risc mai mare de probleme cardiace în timpul sărbătorilor, reamintind oamenilor să-și ia medicamentele conform instrucțiunilor, o sarcină care uneori poate fi dificilă când se schimbă programul de vacanță. Potrivit WebMD.com, medicii au recomandat "scoaterea politicii din lista de sărbători" și multă atenție la alimentație în această perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel