Ateroscleroza, boala care se dezvoltă rapid între 40 și 50 de ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inima transmite mesaje țesutului gras   FOTO: pexels.com
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com

Cele mai recente cercetări despre ateroscleroză susțin că această boală se dezvoltă rapid între 40 și 50 de ani.

O cercetare, publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, susține că ateroscleroza - procesul creării plăcilor grase în arterele care duc la inimă și cauza principală a bolilor coronariene - evoluează rapid la persoanele între 40 și 50 de ani. Oamenii de știință au descoperit acest fapt cu ajutorul tehnicilor imagistice, demonstrând astfel că imagistica cu ultrasunete poate fi mai simplă și mai eficientă decât alte tehnici.

Ateroscleroza apare atunci când depozitele de colesterol, precum și alte substanțe, se acumulează în pereții arterelor, determinând îngustarea acestor vase, îngustare care poate reduce fluxul de sânge sau, în cel mai sever, îl poate bloca complet. Când acest lucru se întâmplă în arterele care furnizează sânge inimii, se numește boală coronariană. Simptomele pot include dureri în piept, slăbiciune, amețeli, dureri în brațe și dificultăți de respirație, conform specialiștilor Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor.

Tehnici imagistice care ”prind” ateroscleroza

Ca să ajungă la concluzia că această boală evoluează rapid între 40 și 50 de ani, cercetătorii au analizat datele care au acoperit 10 ani și proveneau de la 4.200 de bărbați și femei de vârstă mijlocie care erau în stare bună de sănătate. „Acest studiu este primul care analizează evoluția aterosclerozei la intervale dese. Opinia anterioară a fost că boala a progresat foarte lent de-a lungul vieții. Cu toate acestea, noile rezultate arată că boala a progresat foarte rapid la 40% dintre persoanele analizate. (...) Datele viitoare din acest studiu vor arăta dacă această evoluție este asociată cu evenimente cardiovasculare ulterioare. Până acum, viteza de progresie a aterosclerozei nu a fost un factor în evaluarea riscului individual", consideră dr. Borja Ibañez, director de cercetare clinică al Centrului Național de Investigații Cardiovasculare din Madrid, Spania, potrivit medicalnewstoday.

Dr. Beatriz López-Melgar, autorul principal al studiului, susține că "ecografia arterelor periferice este o metodă mai eficientă pentru detectarea progresiei aterosclerozei decât studiul calciului coronarian prin CT". Medicii detectează ateroscleroza numai după ce o persoană a suferit un atac de cord sau un atac cerebral. În această etapă târzie, intervențiile pentru reducerea aterosclerozei au o eficiență limitată. Iar posibilitatea de a detecta ateroscleroza cu ușurință și de a ști să o caute între 40 și 50 de ani ar putea ajuta, prin urmare, să oprească evoluția bolii până la un punct în care devine periculoasă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel