Colesterol, reducerea nivelului în tinerețe scade riscul de boli cardiovasculare pe viață

Dana Lascu |
Data publicării:
Analizele de sânge
Analizele de sânge

Primele estimări pe termen lung arată o legătură între nivelurile de colesterol și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Scăderea nivelul de colesterol la vârste de sub 45 de ani ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare de-a lungul vieții.

Cea mai cuprinzătoare analiză de acest tip sugerează că există o legătură puternică între nivelurile de colesterol non-HDL și riscul pe termen lung de boli cardiovasculare la persoanele sub 45 de ani, nu doar la cele cu vârste mai înaintate.

Studiul de observație și modelare care a folosit date la nivel individual de la aproape 400.000 de persoane, publicat în The Lancet, extinde cercetările existente, deoarece sugerează că creșterea nivelului de colesterol non-HDL poate prezice riscul cardiovascular pe termen lung până la vârsta de 75 de ani. Estimările de risc de acest tip din trecut se bazează pe date de urmărire pe 10 ani.

Riscul de boli cardiovasculare pe viață

De exemplu, femeile cu un nivel de colesterol non-HDL cuprins între 3,7 și 4,8 mmoli / litru, mai tinere de 45 de ani și care aveau cel puțin doi factori de risc cardiovascular suplimentari, aveau o probabilitate de 16% să se confrunte cu un eveniment de boală cardiovasculară până la vârsta de 75 de ani (adică, 16 din 100 de femei cu aceste caracteristici urmau să aibă un eveniment cardiovascular până la vârsta de 75 de ani). Pentru femeile cu vârsta peste 60 de ani cu aceleași caracteristici, riscul estimat a fost de 12%.

Pentru bărbații cu aceleași caracteristici, riscul estimat pentru cei sub 45 de ani a fost de 29% și de 21% pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani.

„Acest risc crescut la adulții mai tineri s-ar putea datora expunerii mai lungi la lipide nocive în sânge. Riscul poate apărea și mai mare în comparație cu vârstele mai înaintate, deoarece persoanele în vârstă de 60 de ani și peste din studiul nostru nu au dezvoltat boli cardiovasculare până la această vârstă, deci pot fi mai sănătoase decât altele de vârsta lor, care au fost exclusi din studiu, deoarece au avut boli cardiovasculare", spune profesorul Barbara Thorand, de la Centrul german de cercetare pentru sănătatea mediului, Germania.

Cantitatea de colesterol non-HDL și lipoproteinele cu densitate mică (LDL) din sânge sunt acceptate ca factori de risc cauzali pentru bolile cardiovasculare și joacă un rol semnificativ în prezicerea riscului unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

Autorii spun că intervenția timpurie și intensă pentru a reduce nivelul de colesterol non-HDL în timpul vieții ar putea inversa semnele precoce ale aterosclerozei. Cu toate acestea, există o incertitudine considerabilă cu privire la măsura în care nivelurile ușor crescute sau aparent normale de colesterol afectează riscul cardiovascular pe viață și despre ce niveluri ar trebui utilizate pentru a face recomandări de tratament, în special la tineri.
În cadrul studiului, autorii au utilizat date la nivel individual de la aproape 400.000 de persoane din 38 de studii din Europa, Australia și America de Nord. Participanții nu au avut nicio boală cardiovasculară la începutul studiului și au fost urmăriți până la 43,5 ani (urmărirea mediană de 13,5 ani) pentru apariția unui eveniment de boală coronariană fatală sau non-fatală sau accident vascular cerebral ischemic.

Riscul, diferit în funcție de sex

Folosind datele acestora, autorii au evaluat și au confirmat asocierea pe termen lung între nivelurile de colesterol și riscul de eveniment cardiovascular.

Apoi au utilizat aceste date într-un model pentru a estima probabilitatea unui eveniment cardiovascular până la vârsta de 75 de ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 70 de ani, în funcție de sexul unei persoane, nivelurile de colesterol non-HDL, vârsta și factorii de risc ai bolilor cardiovasculare ( cum ar fi fumatul, diabetul, IMC, tensiunea arterială sistolică și medicația antihipertensivă). Modelul a estimat, de asemenea, cât de mult ar putea fi redus riscul de astfel de boli dacă nivelul de colesterol non-HDL ar fi redus la jumătate (autorii notează că reducerea de 50% a fost ipotetică și nu se bazează pe estimări sau tratamente specifice).

În timpul urmăririi, au existat 54.542 de cazuri letale sau non-fatale de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Analizând datele pentru toate grupele de vârstă și ambele sexe, autorii au descoperit că riscul unui eveniment cardiovascular a scăzut continuu odată cu scăderea nivelului non-HDL și riscul a fost cel mai scăzut pentru acei indivizi cu cel mai scăzut nivel non-HDL (clasificat sub 2,6 mmol colesterol non-HDL pe litru în studiu).

Folosind modelul pentru a estima riscul unui eveniment cardiovascular până la vârsta de 75 de ani pentru diferite grupe de vârstă, autorii au descoperit că cele mai mari riscuri pe termen lung ale bolilor cardiovasculare au fost observate la persoanele mai tinere de 45 de ani.

De exemplu, femeile cu un nivel de colesterol non-HDL cuprins între 3,7-4,8 mmol / litru, care erau mai tinere de 45 de ani și aveau cel puțin doi factori de risc cardiovascular suplimentari, aveau o probabilitate estimată de 16% de a experimenta un eveniment de boală cardiovasculară până la vârsta de 75 de ani (adică, 16 din 100 de femei cu aceste caracteristici s-a prezis că vor avea un eveniment cardiovascular până la vârsta de 75 de ani). Pentru femeile cu vârsta peste 60 de ani cu aceleași caracteristici, riscul estimat a fost de 12%. Pentru bărbații cu aceleași caracteristici, riscul estimat pentru cei cu vârsta sub 45 de ani a fost de 29% și a fost de 21% pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani.

Folosind modelul pentru a estima cât din riscul de boală cardiovasculară ar putea fi redus dacă o persoană scade la jumătate nivelul de colesterol non-HDL, autorii au descoperit că pentru toate nivelurile de colesterol non-HDL, cele mai mari reduceri au fost observate la grupul de vârstă cel mai tânăr, comparativ cu grupele mai în vârstă.

Reducerea colesterolului, efecte considerabile

De exemplu, la persoanele mai mici de 45 de ani cu un nivel de 3,7-4,8 mmol / litru și cu cel puțin doi factori de risc, ei au estimat că riscul pe termen lung al bolilor cardiovasculare ar putea fi redus ipotetic de la 16% la 4% la femei, iar de la 29% la 6% la bărbați. Pentru persoanele cu aceleași caracteristici cu vârsta de peste 60 de ani, riscul ar putea fi redus de la 12% la 6% la femei și de la 21% la 10% la bărbați.

„Estimările noastre sugerează că reducerea nivelului de colesterol non-HDL poate fi asociată cu riscul redus de evenimente cardiovasculare până la vârsta de 75 de ani și că această reducere a riscului este mai mare cu cât nivelurile de colesterol sunt reduse mai devreme. Scorurile de risc utilizate în prezent în clinică pentru a decide dacă o persoană ar trebui să aibă un tratament pentru scăderea lipidelor, evaluează doar riscul de boală cardiovasculară peste 10 ani, deci poate subestima riscul pe viață, în special la tineri ", spune profesorul Ștefan Blankenberg, de la Centrul German de Cercetări Cardiovasculare din Germania.

„În locul rezultatelor studiilor clinice necesare care investighează beneficiile terapiei de reducere a lipidelor pe termen lung la persoanele mai tinere de 45 de ani, acest studiu poate oferi informații utile despre beneficiile terapiei de reducere a lipidelor ca prevenție primară de la o vârstă mai mică. Cu toate acestea, pe viitor este nevoie de cercetări pentru a înțelege dacă intervenția la tinerii cu risc ridicat pe viață, dar risc scăzut la 10 ani, ar aduce mai multe beneficii decât intervenția ulterioară", încheie el.

Profesorul Frank Kee, din Queens University Belfast, Marea Britanie a adaugat: „Cercetări suplimentare sunt de asemenea necesare cu privire la cât de utile sunt estimările de risc absolut pe viață pentru motivarea schimbării comportamentului în rândul tinerilor sănătoși de altfel și dacă titrarea oricărei doze de intervenție în funcție de o țintă non-HDL ar fi mai eficient decât la o țintă a riscului general pe durata vieții".

Autorii remarcă unele limitări în cadrul studiului lor, inclusiv faptul că rezultatele studiului lor nu pot fi generalizate în alte regiuni sau grupuri rasiale și etnice, întrucât studiul s-a bazat pe date de la oameni cu origini europene din țări cu venituri mari.

Autorii au folosit date despre nivelurile de colesterol non-HDL ale participanților atunci când au intrat în studiu și astfel nu au putut contabiliza modificările nivelului de colesterol. Cu toate acestea, ei observă că nivelurile de colesterol non-HDL la tineri sunt în general stabile pe parcursul celor 30 de ani de viață. De asemenea, ei nu au putut ține cont de participanții care au început să ia terapia de reducere a lipidelor în timpul studiului, dar au ajustat nivelul colesterolului pentru persoanele care au luat deja terapia de reducere a lipidelor la începutul studiului.

În cele din urmă, ei observă că modelul lor de reducere de 50% presupune că efectele tratamentului se aplică pe o perioadă mai lungă (30 de ani) decât s-a studiat în studiile clinice (în jur de șapte ani) și remarcă faptul că beneficiile din lumea reală a terapiilor de reducere a lipidelor precum statinele sunt probabil mai mici decât reducerile de colesterol observate în studii din cauza aderenței și a efectelor secundare sub-optime.

Într-un comentariu care însoțește studiul, profesorul Jennifer G Robinson, de la Universitatea din Iowa, SUA, spune, de asemenea, că mărimea acestei reduceri este principala limitare a analizei, întrucât doar tratamentul de reducere a lipidelor pe termen lung este probabil să obțină o reducere de această dimensiune, dar dovezile existente pentru aceste medicamente nu evaluează tratamentul pe parcursul a zeci de ani, ceea ce înseamnă că riscul de evenimente adverse - care ar modifica raportul beneficiu-risc - nu este clar.

Terapiile cu statine începute mai devreme

Ea a scris că: „Noutatea concluziilor lui Brunner și colegilor săi rezultă din proiectarea efectului începerii terapiei de scădere a colesterolului la începutul vieții. O astfel de terapie ar putea reduce riscul pe viață al bolilor cardiovasculare aterosclerotice la pacienții cu concentrații crescute de colesterol non-HDL și LDL , mai ales atunci când riscul este amplificat în continuare de prezența factorilor comorbizi. Acești indivizi ar putea fi la praguri de risc - la 10 ani - mult mai mici ale bolii cardiovasculare aterosclerotice decât sunt recomandate în prezent prin luarea în considerare a terapiei cu statină.

Scăderea colesterolului cu terapie mai intensă este, de asemenea, susținută de constatări că statinele generice sunt costisitoare sau cost-eficiente chiar și pentru prevenirea primară la pacienții cu risc scăzut de boli cardiovasculare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel