Bacteriile intestinale, protecție împotriva bolilor de inimă. Descompun acidul uric și reduc riscul de gută și pietre la rinichi
De starea de sănătate a microbiomului depinde buna funcționare a întregului organism. Este cunoscută axa stomac - creier, iar cercetările recente au arătat că microbiomul are un impact major în prevenirea...
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, potrivit datelor OMS. În România, în 2021, una din patru persoane se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară.
Primele trei cele mai frecvent întâlnite afecțiuni cardiovasclare sunt: boala hipertensivă, boala ischemică a inimii și bolile cerebro-vasculare.
Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se împart în:
- nemodificabili - vârsta înaintată, genul masculin, menopauza și istoricul familial;
- modificabili, care țin de stilul de viață - fumat, consum de alcool, alimetație nesănătoasă, care duce la creșterea colesterolului și la apariția diabetului, obezitate, sedentarism și stresul.
Este cunoscut faptul că un microbiom sănătos duce la o stare de sănătate bună, inclusiv cea a inimii, iar acest microbiom se menține cu ajutorul unei alimentații echilibrate.
În acest context, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au identificat o bacterie specifică în cadrul microbiomului, capabilă să descompună acidul uric care provoacă inflamații, cel puțin la șoareci, notează Medical News Today.
Cercetările anterioare au asociat microbiomul nesănătos cu o varietate de boli, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea, astmul, cancerul colorectal și afecțiunile neurodegenerative, precum boala Parkinson.
Vezi și: Lupusul, asociat cu afectarea sănătății mintale. Are simptome similare cu cele ale depresiei
Ce spune studiul
Pentru realizarea acestui studiu au fost efectuate transplanturi de microbi intestinali de la șoareci maturi la șoareci născuți cu tractul intestinal fără microbi. Acest lucru a determinat, de asemenea, ca sănătatea arterelor șoarecilor maturi să fie exprimată la șoarecii fără microbi.
În urma analizei, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au primit microbi de la donatori cu artere pline de plăci și niveluri ridicate de acid uric au dezvoltat aceleași afecțiuni, boli cardiovasculare și gută.
”Constatările studiului nostru indică bacteriile intestinale ca fiind potențial contribuitori importanți la nivelul acidului uric. Aceste constatări au, de asemenea, implicații pentru înțelegerea modului în care microbii își duc traiul în intestin.
Rezultatele noastre arată că acidul uric este un nutrient - o sursă de carbon, energie, potențial azot - pentru o mulțime de bacterii în condițiile în care nu există oxigen.
Suntem interesați să aflăm dacă există componente ale dietei noastre care favorizează aceste organisme”, a explicat dr. Federico Rey, profesor de bacteorologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, principalul autor al studiului publicat în Cell Host & Microbe.
Ce este acidul uric
Acidul uric este un produs rezidual creat atunci când organismul descompune purinele, acei compuși chimici care apar în mod natural în organism și sunt folosite pentru a crea ADN și ARN.
În plus, purinele pot fi găsite la niveluri ridicate în anumite alimente și băuturi, inclusiv:
- fructele de mare
- carnea roșie
- carnea de vânat
- organele de carne
- băuturi îndulcite și alcoolice.
Atunci când se produce acid uric, acesta este transportat prin vasele de sânge până la rinichi, unde este filtrat și părăsește organismul prin urină.
Dacă o persoană are prea mult acid uric în sânge, este posibil ca acesta să nu părăsească tot corpul, provocând o acumulare de acid uric, adică hiperuricemie.
”Știm de mult timp că o cantitate prea mare de acid uric poate provoca gută. Studii mai recente au făcut legătura între acidul uric și alte afecțiuni, inclusiv boli metabolice și cardiovasculare.
Acidul uric este un compus proinflamator care poate activa procesele care exacerbează bolile cardiovasculare”, a mai spus dr. Rey.
În cazul hiperuricemiei, se formează cristale de acid uric care provoacă inflamații în organism.
Aceste cristale pot duce la formarea pietrelor a rinichi sau a gutei, o formă de artrită inflamatorie.
De asemenea, de nivelurile ridicate de acid uric au fost legate de un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială și accident vascular cerebral.
Microbiomul și sănătatea inimii
Nu este prima dată când microbiomul intestinal a fost asociat cu bolile de inimă. Studii anterioare spun că sănătatea microbiomului intestinal are un impact asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare în general.
Alte studii au găsit o legătură între anumite afecțiuni specifice, inclusiv:
- boli coronariene
- accident vascular cerebral
- hipertensiune arterială
- ateroscleroză.
Potrivit dr. Rey, în cadrul studiului realizat de echipa sa a fost urmărit modul în care microbiomul intestinal influențează bolile cardiovasculare.
”În contextul acestor studii, am descoperit asocieri între bacteriile intestinale și nivelurile de acid uric și între acest compus și markerii de progresie a bolii, atât la șoareci, cât și la oameni. Alții au observat asocieri între acidul uric și bolile cardiovasculare.
Descoperirea neașteptată a fost că variația acidului uric a fost asociat cu bateriile intestinale”, a mai spus dr. Rey.
-
Semne că ai o criză de fiere sau probleme cu fierea27.12.2025, 09:05
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
EXCLUSIV Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
EXCLUSIV Tratamentul care scade colesterolul cu 50%. Dr. Monica Trofin Bănescu: Se administrează o dată pe lună
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
EXCLUSIV Metode pentru tratarea inimii și a vaselor mari fără operație. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Orice complicație, rezolvată imediat
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Simptome care arată o problemă de inimă
Valoarea pulsului care trebuie să te alarmeze. Medicii cardiologi avertizează: Suni la 112
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
