Bătrânii din Alba Iulia, îngrijiți la domiciliu de o unitate înființată din bani europeni

Dana Lascu |
Data publicării:
Batrâni
Batrâni

Peste 2,7 milioane de lei, în mare parte fonduri nerambursabile europene, au fost investite la Alba Iulia pentru crearea unei unități de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor din oraș.

O unitate de îngrijire la domiciliu a persoanelor în vârstă vulnerabile, prin furnizarea unor servicii ca asigurare igienă, hrănire, administrare medicamente, comunicare și mobilitate, a fost înființată de administrația locală din Alba Iulia, printr-un proiect în valoare de peste 2,7 milioane de lei, în mare parte fonduri europene nerambursabile.

Intitulat "La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia", proiectul va avea ca beneficiari direcți minimum 165 de persoane dependente din municipiu.

„Municipiul Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială lansează un proiect dedicat îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice din oraș. Proiectul are ca scop reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (vârstnici) prin furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu: asigurare igienă, hidratare, hrănire, sprijin administrare medicamentație, mobilitate, comunicare. Practic, se înființează o unitate de îngrijire la domiciliu, utilată cu tot ceea ce este necesar pentru a se pune în slujba celor cu nevoi", arată reprezentanții instituției, citați de Agerpres.

Persoanele în vârstă îngrijite la domiciliu se vor bucura, potrivit sursei citate, de servicii de calitate, de consiliere juridică, de informare socială, recuperare medicală, consiliere psihologică și kinetoterapie, integrate cu servicii de îngrijire la domiciliu.

Proiectul include și cursuri de specializare pentru angajați

În cadrul proiectului, nouă specialiști vor lua parte la cursuri de perfecționare, astfel încât serviciile pe care le fac în comunitate și care sunt dedicate celor 165 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani să se "plieze perfect" pe ceea ce au nevoie cei în cauză.

De asemenea, șapte îngrijtori la domiciliu vor participa la cursuri de prim ajutor pentru a interveni atunci când apar situații de urgență în comunitate.

„Este un proiect, un act ce demonstrează normalitate, compasiune, bun simț, respect și mulțumire față de contribuția pe care acești oameni au adus-o la dezvoltarea orașului, în orice domeniu și-ar fi desfășurat activitatea", a afirmat, potrivit comunicatului, viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Proiectul vizează, de asemenea evitarea instituționalizării persoanelor în centrele de îngrijire și asistență. Acest lucru are ca rezultat reducerea costurilor plătite de către albaiulieni pentru întreținerea persoanelor vârstnice dependente în aceste instituții.

Totodată, inițiativa are și rolul de "conștientizare a comunității cu privire la importanța acestor servicii, îngrijirea la domiciliu permițând familiilor să rămână unite și încetinind astfel ritmul de degradare psihică și fizică a bunicilor noștri".

Îngrijirea la domiciliu reprezintă cea mai eficientă strategie de servicii dedicate persoanelor vârstnice în situație de dependență, fiind o metodă cu un cost mult mai redus decât îngrijirea în instituții și preferată de toate persoanele în cauză, pentru că în acest fel rămân acasă, acolo unde se simt cel mai bine.

„„La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia" este un proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,7 milioane de lei, din care peste 2,6 milioane de lei asistență financiară nerambursabilă. Proiectul are o perioadă de implementare de 30 de luni, respectiv din august 2019 până în ianuarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel