Băutura care duce la căderea părului. Chelirea afectează jumătate dintre bărbații sub 50 de ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bautura care duce la caderea parului. FOTO: Freepik @spectral-design
bautura care duce la caderea parului. FOTO: Freepik @spectral-design

Băutura care duce la căderea părului la bărbați. Jumătate dintre aceștia suferă de calviție înainte de vârsta de 50 de ani.

O băutură frecvent consumată a fost asociată cu căderea părului la bărbați, calviția sau chelirea, o afecțiune de care suferă aproximativ 30-50% dintre bărbații de până în 50 de ani.

Un studiu recent a sugerat că rata de cădere a părului este crescută în cazul bărbaților care consumă băuturi foarte dulci.

Cercetarea a arătat că nutriția joacă un rol important în cazul calviției, iar unele studii sugerează că metabolismul glucozei (digestia, absorbţia, transportul, depozitarea, metabolizarea și excreția glucidelor) poate influența căderea părului.

Băuturile dulci și căderea părului

La studiul menționat au participat 1.028 de persoane, cu o medie de vârstă de 27,8 ani din China, iar printre informațiile pe care le-au avut de completat au fost și cele privind statusul părului, dieta, stilul de viață și statusul psihologic,

Consumul de băuturi dulci a fost determinat în baza chestionarului completat de către aceștia, care a vizat 15 categorii de băuturi ce au ar fi fost consumate în ultima lună. Din categoria băuturilor dulci au făcut parte:

- băuturile răcoritoare

- băuturile energizante și sportive

- băuturile cu sucuri îndulcite

- laptele îndulcit

- ceaiul și cafeaua îndulcite.

În total, mai bine de jumătate dintre participanți, 57,6%, au raportat că suferă de căderea părului, în timp ce restul nu au raportat.

Totodată, cercetătorii au descoperit că persoanele care au chelit aveau printre cauze:

- vârsta mai mare

- erau fumători sau fost foști fumători

- aveau un nivel de educație mai scăzut

- aveau o durată mai scurtă de somn

- sufereau de anxietate severă sau de sindromul post-traumatic (PTSD)

- istoric familia de calviție

- păr vopsit, permanent sau decolorat.

Totodată au descoperit că persoanele cu calviție aveau un stil alimentar nesănătos - consum de alimente prăjite, zahăr și miere, dulciuri și înghețată, dar și mai puține legume - comparativ cu cei care nu sufereau de această afecțiune.

În ceea ce privește consumul de băuturi dulci, cei cu calviție aveau o medie de 4,3 litri de băuturi îndulcite cu zahăr pe săptămână, comparativ cu doar 2,5 litri din rândul celor fără această afecțiune, arată Medical News Today.

În urma acestui studiu, cercetătorii atrag atenția cu privire la consumul mare de băuturi îndulcite cu zahăr, care poate să fie factori de risc și pentru apariția diabetului și a obezității, punând cumva accent pe aspectul fizic al tinerilor, dar și pe starea tulburărilor de anxietate.

”Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr at putea avea un potențial efect negativ asupra aspectului fizic, ar putea atrage atenția populației tinere și ar putea promova o reduce a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr”, au afirmat cercetătorii, subliniind că ”sunt necesare studii longitudinale și intervenționale suplimentare pentru a confirma asocierea actuală și pentru a furniza informații pentru o educație pentru sănătate bazată pe dovezi”.

La nivelul României, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, consumul mediu de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor a fost de 115,1 litri, în 2021, comparativ cu 89,6 litri în 2020.

De asemenea, în vederea combaterii efectelor nocive asupra sănătății, autoritățile au decis creșterea TVA-ului la băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr, fapt ce se va regăsi în prețul de la raft.

Potrivit Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității (CNCO), 31,4% dintre adulți suferă de obezitate, adică peste 4 milioane de persoane.

Pentru finalul acestui deceniu, estimările CNCO sunt destul de sumbre, un număr de aproximativ 490.000 de copii vor fi obezi, dar și 70% va fi scorul de risc în ceea ce privește creșterea obezității la cei mici.

Chelirea, factori de risc

Căderea temporară a părului poate să fie semnul unor probleme medicale, precum anemia sau afecțiunile tiroidiene. De asemenea, o dietă săracă în proteine și fier poate să subțieze firul de păr, iar acesta să cadă.

Căderea părului ar putea fi un efect secundar al anumitor medicamente, precum cele pentru:

- artrită

- cancer

- gută

- depresie

- hipertensiune arterială

- probleme cardiace.

De asemenea, stresul sau șocul emoțional, scăderea imunității și infecțiile, perierea excesivă și tricotilomania pot să fie și ele cauze ale căderii părului.

Vezi și: Ruptura de ligament încrucișat, ce este și cum se manifestă. Măruță, mesaj de pe patul de spital: Pacientul a supraviețuit. Vă mulțumesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel