Băuturile probiotice, benefice în prevenirea inflamațiilor și a cancerului. Cum poate ajuta kefirul în cazul intoleranței la lactoză

Sonia Baciu |
Data publicării:
bauturile probiotice. FOTO: Freepik @hamsah
bauturile probiotice. FOTO: Freepik @hamsah

Care sunt cele mai bune băuturi cu acțiune probiotică și ce alte beneficii vă mai pot oferi acestea.

Un intestin sănătos este asociat de o bună sănătate digestivă, o inflamație mai redusă, dar și de un risc mai mic în privința declinului cognitiv, știută fiind existența axei intestin-creier.

Din acest motiv, industria alimentară s-a dezvoltat și în această direcție, astfel că pe piață există o varietate de produse cu un conținut de probiotice.

Probioticele sunt microorganismele care pot ajuta la menținerea stării de sănătate, precum și la formarea sistemului imunitar care să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor.

Probioticele, beneficiile pentru sănătate

Probioticele promovează un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale și au fost asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, astfel:

- ajută la echilibrarea bacteriilor prietenoase din sistemul tău digestiv

- pot ajuta la prevenirea și tratarea diareei

- anumite tulpini de probiotice pot ajuta susținerea unei inimi sănătoase

- pot reduce din severitatea anumitor alergii și eczeme

- pot ajuta la reducerea simptomelor anumitor tulburări digestive

- pot ajuta la stimularea sistemului imunitar

- suplimentele probiotice îmbunătățesc unele condiții de sănătate mintală

- vă pot ajuta să slăbiți și să pierdeți din greutate și din grăsimea abdominală, arată Healthline.

Cele mai comune probiotice

Două dintre cele mai comune grupuri de probiotice includ Lactobacillus și Bifidobacterium, dar în cadrul acestor grupuri există multe specii diferite și nu toate speciile de probiotice acționează în același mod, notează National Institutes of Health.

Potrivit Cleveland Clinic, anumite tipuri specifice de probiotice pot contribui, de asemenea, la crearea de vitamine, pot împiedica microbii periculoși să pătrundă în sânge și să vă îmbolnăvească și pot chiar ajuta la descompunerea și absorbția medicamentelor și nutrienților.

Probiotice, la ce să fiți atenți când citiți eticheta

Este cunoscută importanța citirii etichetei de la produsele alimentare, mai ales dacă vă controlați dieta sau sunteți alergici ori intoleranți la anumite ingrediente.

Același lucru este valabil și în cazul băuturilor probiotice, astfel, atunci când căutați o băutură probiotică, verificați dacă pe etichetă sunt indicate culturile active vii, care vor fi incluse în băuturile la care au fost adăugate anumite tulpini, notează EatThis.

Vezi și: Uleiul de salvie, benefic împotriva stresului și al cancerului, susține memoria. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizare

Băuturile probiotice și alte beneficii ale acestora

Probioticele se găsesc în produsele lactate fermentate, precum kefirul, iaurtul sau laptele bătut, dar și în kombucha.

Kefirul

Kefirul este un aliment de bază în multe culturi din întreaga lume și a devenit incredibil de popular în comunitatea de sănătate naturală.

Bogat în nutrienți și probiotice, kefirul este foarte benefic pentru digestie și sănătatea intestinelor.

De fapt, mulți oameni consideră că este mai hrănitoare decât iaurtul.

Kefirul este o sursă fantastică de nutrienți, o cană conține:

- proteine 8 grame

- calciu 24% din doza zilnică recomandată (DZR)

- fosfor 20% DZR

- vitamina B12 29% DZR

- vitamina B2, 25% DZR

- magneziu 7% DZR

- vitamina D 12%.

De asemenea, mai conține 104 calorii, 11,6 grame de carbohidrați și 2-3 grame de grăsime, în funcție de tipul de lapte.

Kefirul are proprietăți antibacteriene și ajută poate îmbunătăți sănătatea oaselor și reduce riscul de osteoporoză. De asemenea, protejează și împotriva cancerului, îmbunătățind în același timp simptomele alergiilor și ale astmului.

Cu un conținut redus de lactoză, kefirul este indicat și celor cu intoleranță la lactoză, arată Healthline.

Vezi și: De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Mihaela Bilic: Grăsime mai bună nu există

Iaurtul

Iaurtul este obținut din lapte care a fost fermentat de probiotice, în principal bacterii lactice și bifidobacterii.

Consumul de iaurt este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv cu îmbunătățirea sănătății oaselor.

De asemenea, este benefic pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată

La copii, iaurtul poate ajuta la reducerea diareei cauzate de antibiotice. Acesta poate ajuta chiar la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.

Dacă alegeți iaurtul, urmăriți eticheta, deoarece nu toate tipurile de iaurt conțin culturi vii și active de bacterii, mai arată Healthline.

Lapte bătut

Laptele bătut tradițional este pur și simplu lichidul rămas de la fabricarea untului. Doar această versiune conține probiotice și este uneori numit probioticul bunicii.

Laptele bătut tradițional este consumat în principal în India, Nepal și Pakistan.

Lapte bătut de cultură, care se găsește în mod obișnuit în supermarketurile, nu are, în general, niciun beneficiu probiotic, dar este potrivit dacă țineți vreo dietă, având un conținut redus de calorii și grăsimi.

Însă, laptele bătut conține mai multe vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina B12, riboflavină, calciu și fosfor.

Kombucha

Kombucha este o băutură fermentată din ceai negru sau verde. Acest ceai popular este fermentat de o colonie prietenoasă de bacterii și drojdii. Este consumat în multe părți ale lumii, în special în Asia.

Deși sunt multiple afirmații cu privire la potențialele beneficii ale kombucha asupra sănătății, lipsesc dovezile de înaltă calitate privind kombucha.

Studiile care există sunt studii pe animale și pe eprubete, iar rezultatele pot să nu se aplice la oameni.

Cu toate acestea, deoarece kombucha este fermentată cu bacterii și drojdie, aceasta are probabil beneficii pentru sănătate legate de proprietățile sale probiotice.

Vezi și: Arsurile termice, ce sunt și cum se tratează. Ce să nu faci niciodată în cazul unei arsuri. Când trebuie să mergi urgent la medic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel