De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Mihaela Bilic: Grăsime mai bună nu există
De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce efect are combinația de gusturi asupra sănătății.
De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce beneficii aduce organismului. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist a explicat pe pagina sa de Facebook care pepene este mai bun: cel galben sau cel roșu.
”Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al veriizemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.
Până aici suntem la egalitate. La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu.
Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g.
Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
De ce să mănânci pepene roșu cu telemea
Pepenele roșu este un fruct cu puține calorii care este plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A și potasiu, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Pepenele roșu are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o gustare excelentă de consumat pe timp de caniculă pentru a vă menține corpul hidratat.
Pepenele roșu are un conținut caloric redus, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care își doresc să își mențină greutatea sau să slăbească. Acesta este o sursă importantă de antioxidanți. Pepenele roșu conține vitamine și minerale importante, precum vitamina C, vitamina A și potasiu. Pepenele roșu conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și la reducerea inflamației în organism.
Consumul de pepene roșu poate contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular datorită conținutului de citrulină, un aminoacid care poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
”Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat - și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a mai explicat medicul.
Cum să vă bucurați de pepene verde și brânză împreună
Există multe moduri de a savura pepenele roșu și brânza împreună. Iată câteva idei creative:
- Tăiați pepenele în cuburi și combinați-l cu brânză feta fărâmițată, mentă proaspătă tocată și un strop de ulei de măsline pentru o salată răcoritoare de vară.
- Creați o pizza cu pepene roșu, așezând felii de pepene roșu cu mozzarella proaspătă, roșii tăiate cubulețe, frunze de busuioc și oțet balsamic.
- Combinați cuburi de pepene verde cu castraveți tăiați cubulețe, brânză de capră fărâmițată și coriandru tocat pentru o salsa răcoritoare care se potrivește bine cu chipsuri sau pâine.
- Faceți o frigăruie de pepene roșu și brânză alternând cuburi de pepene roșu și brânză pe scobitori. Serviți cu oțet balsamic Resto NYC.
-
-
Ceaiul care ajută dacă ai tuse productivă și dureri în gât25.12.2025, 09:52
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
