Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Oțetul din cidru din mere, este recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, de la reglarea zahărului din sânge până la pierderea în greutate.
Oțetul din cidru de mere este un oțet fermentat obținut din mere coapte, proaspăt zdrobite. Se crede că reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulează pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea intestinelor, scade colesterolul și îmbunătățește sănătatea pielii.
Oțetul este supus unui proces riguros de fermentare, începând cu expunerea drojdiei pentru a transforma zaharurile în alcool. La soluția de alcool se adaugă apoi bacterii, care îl fermentează în continuare și îl transformă în acid acetic. Acest oțet este considerat un supliment valoros pentru sănătate.
Oțetul din cidru de mere este o băutură săracă în calorii și carbohidrați, cu un conținut minim de carbohidrați. Acesta conține potasiu, magneziu, fosfor, calciu, pectină, vitamine B și vitamina C.
Principalul compus activ este acidul acetic, care este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Aminoacizii din oțet sunt antiseptice și antibiotice eficiente, în timp ce conținutul său de acid acetic poate trata infecțiile fungice și bacteriene. Oțetul din cidru de mere organic, nefiltrat, conține o colonie de bacterii prietenoase cu intestinele, numită mama oțetului, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai nutritivă parte a băuturii.
Previne refluxul de acid
Un studiu realizat de Dr. Zoe Yeh de la Universitatea de Stat din Arizona a constatat că persoanele care au consumat oțet din cidru de mere au prezentat o reducere de 75% a episoadelor de reflux acid și o oră de reflux întârziat în comparație cu cei care au luat antiacid, ceea ce indică eficacitatea potențială a oțetului din cidru de mere în tratarea bolii de reflux gastroesofagian. Acest lucru sugerează că oțetul din cidru de mere poate fi o potențială opțiune de tratament pentru cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian.
Promovează pierderea în greutate
Un studiu realizat de cercetătorii japonezi sugerează că oțetul din mere poate ajuta la pierderea excesului de greutate prin arderea caloriilor nedorite și stimularea metabolismului. Componenta principală, acidul acetic, poate ajuta la reducerea sindromului metabolic prin reducerea obezității, conform OrganicFacts.
Studiul a monitorizat greutatea corporală, IMC, zona de grăsime viscerală, circumferința taliei și nivelul trigliceridelor serice ale subiecților japonezi după administrarea oțetului. S-a observat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr, ceea ce sugerează că aportul zilnic de oțet ar putea fi benefic în prevenirea sindromului metabolic prin reducerea obezității.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Diabet sugerează că două linguri de oțet din cidru de mere diluat pot scădea nivelul glicemiei la post și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu rezistență la insulină sau cu diabet de tip 2.

Foto: Freepik @Tati_Liberta
Reduce colesterolul
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition de către Harvard School of Public Health a constatat că femeile care au consumat sosuri de salată pe bază de oțet, care conțin niveluri mai ridicate de acid alfa-linolenic, au avut o sănătate mai bună a inimii. Se crede că abilitatea oțetului de a reduce colesterolul LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL protejează sistemul cardiovascular.
Îngrijirea pielii
Oțetul din cidru de mere, cu nivelul său alcalin moderat, poate ajuta la menținerea sănătății pielii, redându-i strălucirea și prevenind apariția excesului de grăsime sau a uscăciunii. De asemenea, echilibrează producția de sebum și îmbunătățește circulația nutrienților. Pentru a-l folosi, amestecați o lingură de oțet cu două căni de apă și folosiți un tampon de vată pentru a vă șterge fața curată și uscată.
Oțetul din mere poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și la eliminarea celulelor moarte ale pielii, dar sunt necesare mai multe dovezi științifice. Acesta este o combinație de acid lactic, acid citric, acid acetic și acid succinic, care poate descuraja dezvoltarea propionibacterium acnes, o bacterie responsabilă de creșterea acneei.
Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a constatat că utilizarea acidului lactic pentru tratarea cicatricilor de acnee timp de trei luni a îmbunătățit textura, pigmentarea și aspectul pielii, precum și a ușurat cicatricile.
Oțetul din cidru de mere este eficient pentru controlul mătreții și pentru echilibrarea pH-ului scalpului. Aplicați două-trei linguri pe scalp și clătiți după cinci minute. Evitați contactul cu ochii. Deși este considerat un remediu de casă eficient, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a susține afirmațiile.
Potolește pofta de mâncare
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că consumul de oțet din cidru de mere diluat cu o masă bogată în carbohidrați crește senzația de sațietate și ajută la pierderea în greutate prin prevenirea supraalimentației. Constatările, bazate pe un eșantion mic de populație, evidențiază beneficiile potențiale ale produselor murate sau fermentate.
Reduce tensiunea arterială
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție de către cercetătorii chinezi a constatat că oțetul reduce în mod eficient tensiunea arterială ridicată la șobolani, o cauză majoră a problemelor cardiace și renale la oameni.
Doza zilnică recomandată
Oțetul din cidru de mere nu are o doză zilnică prescrisă pentru beneficii pentru sănătate, dar ingredientul său principal, acidul acetic, poate fi dur. Pentru a evita efectele secundare, se recomandă să consumați 1 lingură de oțetul din cidru de mere diluată în 230 ml de apă de trei ori pe zi.
-
Primul semn că ficatul tău este suprasolicitat26.12.2025, 12:07
-
-
5 alimente pe care să NU le mai pui niciodată pe ușa frigiderului26.12.2025, 09:56
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
