Berea, aliment și băutură cu efecte asupra sănătății. Cum o poți prepara acasă

Monika Baciu |
Data publicării:
berea - FOTO: Freepik@jcomp
berea - FOTO: Freepik@jcomp

Berea este băutura consumată de cei mai mulți dintre români. O puteți prepara chiar și acasă.

Berea artizanală poate fi preparată chiar și acasă din doar câteva ingrediente. Porumbul poate fi folosit pentru a vă prepara propria bere artizanală. De la sfârșitul anilor 1970, mișcarea berii artizanale a crescut atât în rândul producătorilor de bere, cât și al consumatorilor, pe baza dorinței de a bea ceva în afară de produsele macro-preparate de pe piață. Aceste beri ușoare, fără aromă, sunt adesea preparate folosind procente substanțiale de adjuvante, cum ar fi porumbul sau orezul, pentru a obține un grad extrem de luminozitate în culoare, claritate, calorii și aromă.

Porumb folosit pentru prepararea berii

Există multe abordări pentru utilizarea porumbului într-o rețetă de bere și diferite forme de porumb pe care le puteți adăuga, inclusiv porumb malț, mălai, grâu de porumb, porumb cu fulgi, zahăr de porumb (dextroză). 

Vezi și: Scuipatul, riscuri pentru sănătate. Ce boli poate transmite

Metode de fabricare a berii cu porumb

Deoarece porumbul are o temperatură de gelatinizare mai mare decât orzul, acesta trebuie gătit înainte de zdrobire. Malțul porumbului este un proces dificil și, ca urmare, majoritatea producătorilor de bere vor folosi una dintre cele trei forme de mai jos:

Porumb cu fulgi – Porumbul cu fulgi poate reprezenta până la 20-40% din factura totală de cereale, în funcție de stil. Porumbul este presat prin role fierbinți, astfel încât fulgii pot fi adăugați direct la must fără a fi gătiți în prealabil.

Grâu de porumb -  acesta trebuie să fie fiert într-un vas separat înainte de a fi adăugat. În caz contrar, utilizați-l în același mod ca și porumbul cu fulgi.

Zahăr de porumb - Cel mai frecvent utilizat ca zahăr amorsare, zahărul de porumb poate fi, de asemenea, adăugat la fierbător pentru a crește conținutul de alcool, fără a afecta în mod semnificativ corpul, culoarea, sau aroma, arată Home Brewing.

Vezi și: Cum îți afectează chiloții tanga sănătatea. Dacă afli asta, sigur nu-i vei mai purta

Cum să îți faci berea chiar acasă din porumb

Ai nevoie de câteva ingrediente, și anume:

- 8 l de apă

- 600 g boabe de orz netratat chimic

- 600 g boabe de porumb

- 20 de conuri de hamei

- o lingură de drojdie de bere

- 500 g de zahăr

Într-un vas emailat, fierbe boabele de orz şi de porumb, timp de patru ore, la foc mic. Apoi, adaugă conurile de hamei şi lasă băutura să mai fiarbă încă 20 de minute. După aceea, strecoară berea într-un vas curat şi adaugă zahărul. După ce băutura se mai răceşte, adaugă drojdia, amestecând bine ingredientele. Berea obţinută conţine 5% alcool.

După ce a fost preparat, conținutul se păstrează la rece două zile. Apo se toarnă în sticle pe care le astupi foarte bine şi le depozitezi la rece. După alte trei zile, berea poate fi consumată. În această bere foarte gustoasă şi sănătoasă poţi să macerazi plante şi vei obţine o bere medicinală.

Vezi și: HMF, substanța toxică din mâncarea gătită. Pericolul ascuns în gem, BERE, zacuscă, cafea sau carnea la grătar, mult mai mare decât mierea pusă în ceaiul fierbinte

Băutura ieftină, adorată de români, care înmulţeşte bacteriile bune din corp. Medic: Este antioxidantă și hidratează

O băutură ieftină, consumată pe scară largă, și nelipsită de pe mesele românilor, ce poate fi sau nu alcoolică, poate creşte varietatea de bacterii beneficie din organism, atunci când este folosită moderat.

Este vorba despre bere și, potrivit unui studiu internațional, publicat recent de ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, un consum moderat de bere cu sau fără alcool este benefic pentru intestin, influențând pozitiv flora intestinală. Mai mult, microorganismele din tractul gastrointestinal al omului au un impact direct asupra bunăstării organismului. 

Berea poate avea anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de boli de inimă și de osteoporoză. Cu toate acestea, un consum mare sau excesiv de bere poate duce la afecțiuni precum cancerul, bolile hepatice și bolile cardiovasculare.

Producătorii fac bere prin fermentarea amidonului, de obicei orz maltezat, cu drojdie. Procesul de fabricare a berii moderne implică utilizarea hameiului și a altor agenți aromatizanți și conține de obicei aproximativ 3,5-10% alcool.

În timp ce berea poate avea unele beneficii pentru sănătate, aceasta poate afecta negativ și sănătatea mentală și fizică a unei persoane. În plus, deși această băutură conține o anumită valoare nutritivă, nu este potrivită ca alternativă la o dietă nutritivă și echilibrată.

Mai mult, berea conține și carbohidrați, sodiu, potasiu și magneziu, care pot contribui la atenuarea senzației de oboseală musculară.  

"Berea oferă numeroase beneficii organismului, hidratează, poate ajuta la menținerea unei greutăți optime, are proprietăți antioxidante și neuroprotectoare datorită melatoninei și conține vitamine și minerale, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată. Pe timpul verii, este o foarte bună opțiune pentru hidratare, însă este foarte important să nu uităm de moderație. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul moderat de bere este de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați", spune dr. Alin Popescu, secretar general al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel